Gnezdoto.net
Преживявате раздяла? Вижте какво се случва с вашата физика и психика в този момент

Преживявате раздяла? Вижте какво се случва с вашата физика и психика в този момент

Всеки е преминавал през болезнена за него раздяла. Усещането за аутсайдер е най-малкото, което изпитваме. Въпреки че гледаме на този момент като на нещо, което времето лекува, оказва се, че наистина тялото и психиката ни имат нужда от лекар.

Вижте кои са най-честите физически и психологически промени, настъпващи при раздяла. И не забравяйте, че най-добрите лекове си остават добрите приятели, позитивното мислене и разбира се новата любов.

Вашият мозък регистрира истински чувства на болка

И това съвсем не е внушение. Проучване, публикувано в Journal of Neurophysiology установи, че у хора, на които са показвани снимки на бившите им половинки, е предизвикана мозъчна активност, която се регистрира при физическа болка.
Според специалисти областите в мозъка, които стават активни при тази ситуация са същите, които се активират при зависимите от наркотици, изпитващи физическа болка.
Друго любопитно изследване от 2013 година публикувано в Psychological Science, показва, че парацетамолът, който е активната съставка в много медикаменти, може да намали болката от социалното отхвърляне.

Страдаме от синдром на разбитото сърце

Това не е мит. Състоянието се наблюдава при силни ситуации на стрес каквито са тези, в които се разделяме с любимия човек. Хората страдащи от този синдром описват състоянието като силна болка в областта на гърдите.
Тогава има временно прекъсване на нормалната функция на сърцето и изпомпването на кръвта, а останалите функции на сърцето са с още по-силни контракции. Всичко това отново се дължи на прилив на хормони на стреса.
От това състояние по-често са засегнати жените и по-рядко мъжете и понякога може да бъде объркано със сърдечен удар. Лошата новина е, че синдромът на разбитото сърце може да доведе до краткосрочна сърдечна недостатъчност. За щастие усещането преминава в рамките на дни.

Кожата ви е по-податлива на акне

Има редица фактори, които могат да причинят появата на акне, като начин на хранене, неправилна грижа, често замърсяване и други. Но освен тези фактори, стресът също е ключов и може да наруши здравето и красотата на кожата ви. Учени споделят, че при 23% от хората, изпитали силен стрес при раздяла с любимия човек, се появява този неприятен кожен проблем.

Косата може да започне да пада

Стресът е сериозна причина за появата на косопад, а моментите на раздяла често са много стресиращи. Ако скоро сте приключили връзка, а спомените от нея все още излизат в съзнанието ви, обърнете внимание на състоянието на косата. Косопадът при стрес първоначално бива объркан със сезонния. Не допускайте драматичните промени да повлияят на здравето и красотата на косата ви.Може да се почувстваме така, сякаш не познаваме себе си
Раздялата с половинката може да промени начина, по който гледаме на себе си, особено след дълга връзка. По време на връзката ви всичко е било „ние" и за двама ви. След нейния край трябва да се научим да живеем за себе си. Това може да се окаже трудно в първите дни за нас и да доведе до криза на идентичността.

Променя се теглото ни

Апетитът и нивата на стрес са пряко свързани. След настъпила раздяла с любимия човек, много често губим апетит и това се дължи на високите нива на кортизола. Не са малко и онези, които в мъката си и опитите да се съвземат започват да преяждат. Всичко това се отразява на теглото ни.

източник: az-jenata.bg

Вижте още: ПО-ДОБРЕ САМ, ОТКОЛКОТО В ЛОША КОМПАНИЯ


ДВЕ КНИГИ, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ДА УПРАВЛЯВАТЕ СЪДБАТА СИ: "СТРЕСЪТ - ПРИЯТЕЛ ИЛИ ВРАГ" И "ИНСТИНКТЪТ НА ВОЛЯТА" ОТ КЕЛИ МАКГОНИГЪЛ - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Ако фразите "Нямам воля" и "Стресът ме убива" тровят живота ви, тези книги са за вас! Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания, от д-р Кели Макгонигъл!

animiran promopaket kelly mcgonigal

Кели Макгонигъл e доктор на науките, психолог, изследовател, преподавател в Станфордския университет и автор и водещ на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

 


ЗИМНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

zimna promociq min
Промоцията продължава до 28 февруари 2023 г.

 


ВСЕКИ ДЕН ДО 28 ФЕВРУАРИ 2023 Г. - ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

"Да четеш хубава книга е като непрекъснат диалог, в който книгата говори, а душата отговаря…" Андре Мороа

kniga s podaryk animiran new price

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki