Gnezdoto.net
Преживявате раздяла? Вижте какво се случва с вашата физика и психика в този момент

Преживявате раздяла? Вижте какво се случва с вашата физика и психика в този момент

Всеки е преминавал през болезнена за него раздяла. Усещането за аутсайдер е най-малкото, което изпитваме. Въпреки че гледаме на този момент като на нещо, което времето лекува, оказва се, че наистина тялото и психиката ни имат нужда от лекар.

Вижте кои са най-честите физически и психологически промени, настъпващи при раздяла. И не забравяйте, че най-добрите лекове си остават добрите приятели, позитивното мислене и разбира се новата любов.

Вашият мозък регистрира истински чувства на болка

И това съвсем не е внушение. Проучване, публикувано в Journal of Neurophysiology установи, че у хора, на които са показвани снимки на бившите им половинки, е предизвикана мозъчна активност, която се регистрира при физическа болка.
Според специалисти областите в мозъка, които стават активни при тази ситуация са същите, които се активират при зависимите от наркотици, изпитващи физическа болка.
Друго любопитно изследване от 2013 година публикувано в Psychological Science, показва, че парацетамолът, който е активната съставка в много медикаменти, може да намали болката от социалното отхвърляне.

Страдаме от синдром на разбитото сърце

Това не е мит. Състоянието се наблюдава при силни ситуации на стрес каквито са тези, в които се разделяме с любимия човек. Хората страдащи от този синдром описват състоянието като силна болка в областта на гърдите.
Тогава има временно прекъсване на нормалната функция на сърцето и изпомпването на кръвта, а останалите функции на сърцето са с още по-силни контракции. Всичко това отново се дължи на прилив на хормони на стреса.
От това състояние по-често са засегнати жените и по-рядко мъжете и понякога може да бъде объркано със сърдечен удар. Лошата новина е, че синдромът на разбитото сърце може да доведе до краткосрочна сърдечна недостатъчност. За щастие усещането преминава в рамките на дни.

Кожата ви е по-податлива на акне

Има редица фактори, които могат да причинят появата на акне, като начин на хранене, неправилна грижа, често замърсяване и други. Но освен тези фактори, стресът също е ключов и може да наруши здравето и красотата на кожата ви. Учени споделят, че при 23% от хората, изпитали силен стрес при раздяла с любимия човек, се появява този неприятен кожен проблем.

Косата може да започне да пада

Стресът е сериозна причина за появата на косопад, а моментите на раздяла често са много стресиращи. Ако скоро сте приключили връзка, а спомените от нея все още излизат в съзнанието ви, обърнете внимание на състоянието на косата. Косопадът при стрес първоначално бива объркан със сезонния. Не допускайте драматичните промени да повлияят на здравето и красотата на косата ви.Може да се почувстваме така, сякаш не познаваме себе си
Раздялата с половинката може да промени начина, по който гледаме на себе си, особено след дълга връзка. По време на връзката ви всичко е било „ние" и за двама ви. След нейния край трябва да се научим да живеем за себе си. Това може да се окаже трудно в първите дни за нас и да доведе до криза на идентичността.

Променя се теглото ни

Апетитът и нивата на стрес са пряко свързани. След настъпила раздяла с любимия човек, много често губим апетит и това се дължи на високите нива на кортизола. Не са малко и онези, които в мъката си и опитите да се съвземат започват да преяждат. Всичко това се отразява на теглото ни.

източник: az-jenata.bg

Вижте още: ПО-ДОБРЕ САМ, ОТКОЛКОТО В ЛОША КОМПАНИЯ


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ПРОМОЦИЯ "СЕПТЕМВРИ" - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

promocia septemvri2022 kvadraten 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 2 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki