Gnezdoto.net
3 признака, че сте в състояние „Прегаряне"

3 признака, че сте в състояние „Прегаряне"

  • автор: Анелиа Дудина
  • категория: Факти

Думата „burnout" идва от английски език и в превод означава „прегаряне". Става позната през 1970г. и е въведена от американския психотерапевт Хърбърт Фройденбергер. Според него бърнаут е състояние, което се свързва с определени усещания - пълно изтощение, което се дължи на преумора, отпадналост, липса на усещане за смисъл и наличие на физиологични оплаквания.

Първо се е смятало, че това е състояние, което е характерно за хора, които работят в социалната сфера и са прекалено отдадени на работата си, но всъщност застрашени са и всички хора, които полагат грижи в прекалено висока степен, дори когато извършват битови дейности вкъщи. Сега се смята, че прекомерната ангажираност не е единствено и сигурно условие, за да се придобие бърнаут. Има много различни определения, които дефинират състоянието бърнаут. Хората, които страдат от него споделят следното: „Чувствам се празен и глупав. Будя се нощем, изпотен и мисля за задачите, които все още имам да върша в работата си. Не мога да заспя повече..."

Признаците за т.нар. прегаряне могат да бъдат следните:

Емоционално изтощение, бързо настъпваща преумора
Страдащите са уморени още от сутринта или само няколко часа след като започне денят им. За тях един уикенд не е достатъчен, за да възобновят силите си. Възможностите за забавление (срещи с приятели, хобита и интереси) се пренебрегват, тъй като човекът не усеща, че се отпуска чрез тях. За сметка на това, усещанията гняв, разочарование, яд или безпомощност, преобладават. Съществува усещане и за вътрешна празнота. Бърнаутът винаги е свързан с емоционално изтощение. Симптоми могат да бъдат и липсата на енергия, силната умора, напрежение, депресия. Хора, които страдат от бърнаут, често не могат да се отпуснат в почивните дни, имат проблеми със съня. Физиологичните симптоми могат да засягат стомашно-чревни проблеми, главоболие, болки в гърба, повишена податливост на инфекции.

Усещане за депресонализация, дистанциране
Изведнъж се отива от едната в другата крайност – първоначално работата се идеализира и приоритизира, което води до фрустрация и се стига до момент, в който следва дистанциране от работата. Страдащите често имат проблеми в комуникацията си с околните (с техни пациенти, клиенти, приятели), като стават по-малко чувствителни, по-сдържани са, дистанцирани, отнасят се нетипично неприятелски и грубо спрямо другите хора и спрямо работата си. Развлекателните дейности, както и поддържането на отношения с околните, се възприемат за безсмислени. Това постепенно води до изгубването на ценности, които преди това човекът е притежавал. В преобладаващ стил за справяне биха могли да се превърнат презрението, пренебрежението към чувствата на другите хора, както и използването на цинизми. Това от своя страна засяга и последвалото преживяване на вина впоследствие. Наблюдава се депресонализация, мисли и усещане за това, че „не съм същия като преди, различен съм, това не съм аз".

Понижаване на постиженията, „никога не е достатъчно, мога и още"
Концентрацията, креативността, търпението и ефективността намаляват. Страдащите осъзнават това и се страхуват, че не отговарят на изискванията, поставяни в работата и в ежедневието им. Затова понякога хората се стремят да компенсират това с извънреден труд или работа през почивните дни, консумация на наркотици или лекарства, за да бъдат по-ефективни. Това обаче единствено задълбочава наличния проблем.

Бърнаут не е включен като заболяване в Международната класификация на болестите (МКБ-10), затова и не можем официално да го наречем болест, но въпреки това е важно да вземем сериозно под внимание признаците му. Появата му би могла да предизвика психични или физиологични заболявания – депресия, деменция, високо кръвно налягане и т.н. Същевременно с това, бърнаутът би могъл да е и симптом за заболявания, които има човек.

Причините за емоционално прегаряне могат да бъдат различни. Първите признаци са свързани обикновено с телесни усещания, като например проблеми със съня – страдащите не могат да заспиват или пък се събуждат твърде рано сутрин. Какви други последици ще има, зависи много и от т.нар. „индивидуални слаби страни" на човека.

Причините могат да са свързани не само с количеството, но и с условията на труд (прекомерна натовареност, липса на признателност и награди, липса на справедливост, твърде много отговорности, неясна роля на работното място, липса на подкрепа от колеги и шефове, липса на обратна връзка, силен контрол от страна на началниците и т.н.); с отделните характеристики на личността (генетично предразположение за извършване на по-малко количество работа, прекалено голямо отдаване на значението за себереализация, самоутвърждаване и прекалено завишени очаквания към самия себе си, начина, по който се възприемат стресовите ситуации); социални изисквания и очаквания (все по-често хора, които не са добре реализирани професионално, се възприемат от обществото като „по-ниска класа"). Прегарянето е процес, който се дължи на постоянен дисбаланс между външните изисквания и индивидуалните стратегии за справяне на човека, като резултатът е наличието на хроничен стрес.

Има различни начини, за да се предпазите от бърнаут. Например, бихте могли да споделяте с партньора си и/или с приятели нещата, които ви вълнуват, давайте си почивки през определени периоди от време, изключвайте телефона си в почивните дни и вечери, забавлявайте се със семейството си или с приятели, обръщайте внимание на начина, по който се чувствате в определени моменти.

Ако имате период от живота си, в който работите много, усещате умора, но този период е ограничен във времето, предвидимо е това кога ще приключи той, симптомите на стрес се преодоляват за кратко време и вие успявате да възстановите силите си (например в края на седмицата), то тогава това не е бърнаут.

Ако усещате обаче, че вече сте подвластни на това състояние и не успявате сами да го контролирате, важно е да потърсите съдействие от специалист, преди то да е довело до сериозно увреждане на здравето ви. Начинът, по който се работи с хора, които имат подобен проблем, наподобява в голяма степен работата с клиенти, които страдат от депресия. Справянето с него зависи от заинтересоваността и възможностите на всеки човек. Много често т.нар. бърнаут може да бъде „червена лампа" за нещо по-сериозно, което би могло да се случи в живота на човек, затова е важно да обръщаме внимание на сигналите, които тялото и психиката ни подават.

Анелиа Дудина е психолог, психодрама асистент и водещ на групи за личностно развитие.

Вижте още нейни статии и допълнителна информация за нея 

Вижте още: ПРЕЖИВЯВАТЕ РАЗДЯЛА? ВИЖТЕ КАКВО СЕ СЛУЧВА С ВАШАТА ФИЗИКА И ПСИХИКА В ТОЗИ МОМЕНТ


ДВЕ КНИГИ, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ДА УПРАВЛЯВАТЕ СЪДБАТА СИ: "СТРЕСЪТ - ПРИЯТЕЛ ИЛИ ВРАГ" И "ИНСТИНКТЪТ НА ВОЛЯТА" ОТ КЕЛИ МАКГОНИГЪЛ - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Ако фразите "Нямам воля" и "Стресът ме убива" тровят живота ви, тези книги са за вас! Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания, от д-р Кели Макгонигъл!

animiran promopaket kelly mcgonigal

Кели Макгонигъл e доктор на науките, психолог, изследовател, преподавател в Станфордския университет и автор и водещ на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

 


ЗИМНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

zimna promociq min
Промоцията продължава до 28 февруари 2023 г.

 


ВСЕКИ ДЕН ДО 28 ФЕВРУАРИ 2023 Г. - ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

"Да четеш хубава книга е като непрекъснат диалог, в който книгата говори, а душата отговаря…" Андре Мороа

kniga s podaryk animiran new price

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki