Gnezdoto.net
Рационални ли сме?

Рационални ли сме?

Нека ви попитам нещо:

В едно езеро растели лилии, които започнали да се размножават. Всеки ден покритието от лилии удвоявало размера си. Ако лилиите са покрили цялото езеро за 48 дни, колко време им е трябвало да покрият половината езеро?

И една аритметична задача:

Топка и бухалка струват един долар и десет цента. Бухалката струва един долар повече от топката. Колко струва топката?

Такива въпроси, в различни форми, са често задавани в психологически изследвания на мисленето, оценяването и вземането на решения. Когато нямат много време да мислене, мнозинството от хората казват уверено, че топката струва десет цента. А половината езеро ще се покрие с лилии за 24 дни. Въпреки, че отговорите на пръв поглед са верни, всъщност те са грешни.

Топката струва пет цента, а бухалката - долар и пет цента. Що се отнася до лилиите, половината езеро е покрито за 47 дни.

И какво от това?

Психолозите се питаме: Защо се случва така? Защо често решенията ни изглеждат правилни, а на "второ четене" се оказват нелогични? Защо отиваме в магазина да купим едно нещо, а накрая вземаме друго (не по-добро); защо ядем нездравословна храна; защо пием повече от допустимата норма алкохол и решаваме да шофираме; защо добрите момичета си падат по лоши момчета; защо избираме политици според харизмата, а не според знанията и уменията; защо ценим семейството, но изневеряваме; защо до последно отлагаме да свършим нещо важно и вместо това гледаме филми или играем игри на компютъра?

Над тези и още много въпроси за рационалното и нерациoналното в човешкото поведение повече от 40 години работят някои от светилата в психологията.

Какво е рационалност?

Ричард Уест обяснява рационалността като начин на мислене, който ни води към по-добро разбиране за това, което е вярно за света, начин на мислене, който ни приближава до разбирането на света такъв, какъвто наистина е. Стартовата точка на двамата учени Ричард Уест и Кийт Станович е откритието им от предишни проучвания, че и хора с висок коефициент на интелигентност понякога правят нелепи мисловни грешки. Нещо повече: според данните им понякога умните хора са по-податливи на мисловни грешки от обикновените хора. Човек с шампионски IQ може да е тотално объркан относно хиляди всекидневни ситуации, в които се изисква здрав разум. Досега обаче психологията няма инструменти да измерва този здрав разум, или казано на научен език: уменията за рационално мислене.

Ричард Уест и Кийт Станович са сред най-утвърдените и уважавани експериментални психолози съответно в САЩ и Канада. Преди 2 години те получават финансиране от фондацията "Темпълтън" в размер на $1 млн за 3-годишно изследване на рационалните решения. Очакваме скоро резултатите...

Автор: Георги Станков / psychologyworkshop.blogspot.com

Вижте още: КАК ПРИКАЗКИТЕ НИ ПОМАГАТ ДА РАЗВИЕМ ИДЕНТИЧНОСТНИЯ КАПИТАЛ

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki