Gnezdoto.net
Как да накараме децата да харесват здравословните храни

Как да накараме децата да харесват здравословните храни

Хранителните навици се научават, те не са интуитивни. Така че това, което вашите деца научат да обичат ще бъде актуално и в тяхната зряла възраст. Повечето родители знаят, че децата им са под непрекъснато нападение от рекламите на вредни храни, а това провокира желание за консумация при децата.

Ето някои инструменти, с които да накараме малчуганите да обичат здравословните храни.

1. Бъдете добър модел за подражание
Повечето от родителите, които познаваме се оплакват, че децата им отказват да се хранят здравословно. Истинският проблем най-често е в ръцете на родителите, а не на децата. Купуването на готови храни от будки и магазини спестява време и улеснява. Не правете това пред децата си. Те също ще възприемат този модел и ще предпочитат да се хранят с пакетирани храни и газирани напитки.

2. Вземете децата си на пазар с вас
Това е един от начините да създадете отговорно поведение за стоките, които слагат в количката. Насочвайте ги към щандовете с плодове и зеленчуци и им показвайте как и другите хора пазаруват такива продукти.

3. Бъдете гъвкави!
Не забравяйте, че всичко в умерени количества е наред. Определете един ден от седмица, в който ще бъде разрешена консумацията на забранени продукти. Този ден ще бъде очакван и така преживяването ще бъде по-приятно, а детето ще изгради добро отношение към храната.

4. Направете храненето специално
Отидете на ресторант или поръчайте храна за вкъщи като оставите избора за меню на детето. Покажете му картинките и му кажете между кои храни да избира. Така ще му създадете приятно преживяване.

5. Включете детето в процеса на готвене
Децата не се нуждаят от замразени пилешки хапки, пържени картофи, макарони и сирене или пица, за да бъдат щастливи. Това са високо преработени храни, заредени с химикали, синтетични мазнини, добавки и изкуствени подсладители и оцветители. Всяко едно от тези неща може да бъде направено в домашна обстановка, да бъде вкусно и да бъде сготвено с помощта на детето. Предложете му веднъж седмично да си правите домашна пица.

6. Да не се използва храната като награда, подкуп или наказание
Храната не е стимул, тя е необходимост. Ако я използвате за някои от горепосочените методи, това може да ви изиграе лоша шега и детето да намрази определени храни. Насърчавайте децата с други методи.

7. Уверете се, че вашето дете закусва
Това е най-важното хранене за деня, а в идеалния случай трябва да бъде и най-голямо като количество. За повечето деца, закуската трябва да бъде около 500 калории и трябва да бъде балансирана. Закуската трябва винаги да включва източник на протеин, някои здравословни мазнини, въглехидрати (пълнозърнести храни са най-добрите), витамини и минерали.

Доброто хранене при децата ги прави здрави, концентрирани, енергични.

източник: utroruse.com

Вижте още: ИСКАШ ЛИ ЩАСТЛИВО И ЗДРАВО ДЕТЕ?


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ПРОМОЦИЯ "СЕПТЕМВРИ" - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

promocia septemvri2022 kvadraten 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 2 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki