Gnezdoto.net
Гласът на младите хора: Природата ни е наша гордост и отговорност!

Гласът на младите хора: Природата ни е наша гордост и отговорност!

Екипът на „Гласът на младите хора" призовава: Да спрем незаконните сметища в България! Да запазим уникалната българска природа чиста! Вижте повече за инициативата на младите хора. Всеки, който желае, може да ги подкрепи.

В последните години много кампании, посветени на почистването на природата, стартираха у нас. Инциативата на Би Ти Ви „Да изчистим България за един ден" е изключително мащабна и в нея се включват много хора от всички краища на страната ни. Тази кампания определено има успех, но явно съвестта на хората и чувството им за отговорност не са така силни, че да удържат на първичния порив да захвърлят боклука си където им душа иска.

Може би наистина е малко досадно да разнасяме със себе си пластмасови бутилки, кърпички и кой знае още какво, но винаги може да ги събираме в торбичка, докато намерим контейнер, в който да ги изхвърлим.

Непрестанно се оплакваме от начина си на живот, от управлението, от държавата, от всичко... Но не осъзнаваме, че всичко зависи от нас като хора и след това като граждани на България. Особите на жълтите павета не могат да бъдат виновни затова, че ние изхвърляме боклука си в планината, насред плажа, защото те не са закрепили към нас джипиес, с който да контролират всяко наше действие. Добре е да осъзнаваме, че елементарните навици и възпитание са лична отговорност и когато плажът е мръсен, когато китните ливади вече са целите в отпадъци, тогава вината е индивидуална и не можем да си измием ръце с: „Ама, то управлението на тази държава за нищо не става!".

Красотата на природата ни е не само наслада, но и отговорност, която е само и единствено наша!

Екипът на „Гласът на младите хора" засне видео, в което показва едно малко сметище, което се намира в Област Кърджали, Община Черноочене, в близост до село Комунига.

Насред красотата на Източните Родопи, станахме свидетели на безобразното поведение на хора, които са си позволили да изхвърлят битови и строителни отпадъци сред природата. Подобно поведение е доказателство за отношението ни към нас самите, към децата, които възпитаваме, към страната ни. Искаме да живеем по-­добре и виним всички политици за упадъка на България, а не осъзнаваме, че промяната трябва да идва отвътре навън – от нас самите на първо място. Първо ние трябва да уважаваме и пазим, да проявяваме отговорност, а тогава да изискваме.

Недопустимо е да замърсяваме природата си! Недопустимо е да има отпадъци в планината, на поляните, на морето!

Желаем с това първо видео да направим поредица, а защо не и кампания в бъдещ период, в която да отразяваме места, замърсени от човешко безхаберие. Екипът ни се наема със задачата да изпрати уведомително писмо по кмета на село Комунига, до кмета на Община Черноочене, до Министерството на околната среда и водите, до неправителствените организации, които се борят за чиста природа и околна среда.

Приканваме всеки, който се натъкне на подобно място, да направи снимки/видео и да опише мястото, на което ги е видял. Разчитаме на помощта ви!

Природата ни е наша гордост и отговорност!

автор: Симона Господинова 

за връзка с екипа на „Гласът на младите хора": Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Вижте още: СЪРЦЕТО МИ Е В БЪЛГАРИЯ

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki