Logo
Печат на тази страница
Когато склонността да цениш времето се превръща в порок

Когато склонността да цениш времето се превръща в порок

Ако мислите, че да „контролирате времето и живота си" означава да станете супер организирани, супер заети или тревожно втренчени във всеки отделен миг, докато той се изплъзва под носа ви, уверявам ви, случаят не е такъв.

Погледнете, с леко намигане, тези три типа хора, превърнали потенциално значимата си склонност да ценят времето в порок. Всеки от тях контролира живота си също толкова зле, колкото тотално неорганизирания човек, който никога не изпълнява обещанията си, никога не планира каквото и да било и преминава от една криза в друга.

Не се превръщайте във времеманиак

Ето три убийствени типа хора, на чиято компания не се наслаждавам нито аз, нито който и да друг нормален човек.

1. Преорганизираният. Ще го познаете по склонността му постоянно да прави списъци, да ги обновява и да ги губи. Когато подобен човек трябва да свърши нещо, обикновено прекарва твърде много време да обмисля всяка възможност и да планира детайлите, за да се увери, че това, което се кани да свърши, му е вързано в кърпа. Той не предприема действие без първо да е планирал и най-малкия детайл, затова много често изобщо не достига до фазата реално да приключи много от задачите си. За такъв човек е много по-важно да се чувства добре, да бъде информиран и подготвен за всякакви ситуации, отколкото реално да свърши нещо. Ако днес не успее да пристъпи към фазата „изпълнение на плана", какво от това, утре ще състави още по-добър план.

Преорганизираният човек е толкова погълнат от това да бъде добре организиран, че често е сляп за промените, новите възможности или нуждите на останалите.

2. Работотрошачът пък е толкова зает да върши всякакви неща, че няма време да оцени истинската им стойност. Трудно е да доближиш подобен човек, дори с идеята да му спестиш време. Никой не го харесва, защото обича да обяснява на околните какво би трябвало да свършат. На работотрошача му липсват спонтанност и гъвкавост. Той е ужасно изпълнителен, но също така много често се озорва да драпа със зъби и нокти по грешното дърво. Всяка негова минута, без значение дали си е у дома или на работа, е запълнена с дейност и той никога не отделя и една секунда за почивка.

3. Времеманиакът пък е непреодолимо обсебен от времето. Той изнервя себе си и околните с вечното притеснение да не прахоса и една минута. Винаги бърза, тормози околните и хвърчи в пространството, гонейки невъзможен за изпълнение график. Фучи и трещи, ако някое заседание закъснее дори с една минута. Пази подробен отчет на работата, която е свършил през всеки един ден. Човекът, който е открил как да спести 11 секунди, докато яде своето сутрешно мюсли, определено не е приятен нито като колега нито като личност за съжителство.

Крайностите не водят до нищо добро. Прекалено голямата организация е също толкова неефективна, колкото твърде малката. За съжаление, няма универсална рецепта. Различните хора се нуждаят в различна степен от организираност и спонтанност.

От книгата на Алън ЛакейнВРЕМЕТО Е ЖИВОТ. Как да контролираме времето и живота си".


vremeto-e-jivotВремето е живот! То е необратимо и незаменимо. Да пилееш времето си е равнозначно на това да прахосваш живота си. Да управляваш времето си означава да си господар на живота си и да използваш пълния потенциал, който притежаваш.

Основният акцент в книгата е необходимостта от включване в работния ни списък на кратко-, средно- и дългосрочни жизнени цели, а след това категоризирането им по реда на тяхната важност – A-група включва най-важните, B група – умерено важните, C-група – последните от списъка.

„Ефективното разпределение на времето е умение подобно на шофирането на кола, и подобно на него може да бъде усвоено. В моята книга съм събрал всички знания, които ще са ви нужни за усвояването на това магическо умение. Ще ви покажа разумни, практически начини, които ще ви превърнат от роб на часовника в негов господар и ще ви дадат свободата да разполагате със собствения си живот." - Алън Лакейн

Алън Лакейн е водещ световен специалист по управление на времето.  


Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.


©2020 -2021 GneZdoto. Всички права запазени