Gnezdoto.net
Тази нощ се пригответе за космически спектакъл! снимка: wikipedia

Тази нощ се пригответе за космически спектакъл!

Идва най-зрелищното космическо събитие на лятото – кулминацията на метеорния поток "Персеиди". В нощта срещу 13 август ще е апогеят на пороя падащи звезди, започнал още в средата на юли. Луната ще е във фаза, близка до новолуние и няма да пречи да се наслаждаваме на красивия звездопад. Ако погледнем към небето ще имаме възможност да преброим до 100 падащи звезди в рамките на един час.

Ако искате да се насладите на красивия небесен спектакъл, отидете далече от града. Освен това, имайте предвид, че падащите звезди се виждат най-добре между полунощ и изгрева на Слънцето.

А за всеки случай, си пожелайте нещо хубаво!

Метеорните потоци са резултат от разпадането на кометите в Космоса. Това са частици, които с висока скорост навлизат в атмосферата и изгарят на 100 километра над земната повърхност. Когато една комета преминава през вътрешните части на Слънчевата система, под действието на слънчевите лъчи от нейното ядро се отделя газ и прах, образуващи живописна опашка. Обикаляйки около Слънцето, през определени периоди от годината Земята преминава през някои от тези роеве и тогава се наблюдават повече на брой „падащи звезди".

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki