Gnezdoto.net
Изкуството да гледаш другия открито в очите

Изкуството да гледаш другия открито в очите

Да гледаш другия открито в очите, говори за честност, уважение, интерес, интелигентност, прямота и увереност.

Но за много от нас най-трудната задача при срещите с хора е да задържат достатъчно дълго погледа си в очите на другия, за да общуват ефективно.

Защо това е предизвикателство дори за личности, които иначе демонстрират самоувереност? Защото, както при големите котки в джунглата, настоятелното взиране в очите на другия отключва примитивната реакция „бий се или бягай".

И ако тигърът отмести поглед от съперника си. най-вероятно ще бъде атакуван. Неувереният поглед в „човешката джунгла" също се приема за слабост.

Предлагам ви кратка „физиотерапия", състояща се от десет стъпки, за да подобрите начина, по който установявате контакт с очи.

Докато гледате някого в очите, опитайте се да опишете цвета им наум. Не спирайте до сини или кафяви, светли или тъмни. Синьото може да е сапфирено, бледосиньо или небесносиньо, кафявото - кестеняво или землисто, сивото - метално или гълъбово. Понякога ни е трудно да опишем по памет цвета на очите дори на хора, които познаваме от години. Опитайте да си спомните очите на ваши приятели. Ще успеете ли?

Следващия път, когато погледнете към очите на събеседника си, опитайте да определите формата им. Кръгли ли са? Овални? Или бадемовидни? Колко се вижда от бялото на окото? И доколко то е бяло? Може би е леко зачервено?

Ето ви още една опора за „успешния контакт с очи": обърнете внимание на разстоянието между тях.

Съвършено еднакви ли са очите му? Може би едното е по-малко или по-затворено?

Следващия път разгледайте миглите. Дълги ли са? Прави или извити? Какъв е техният цвят?

Ако сте сред група хора, следете кого поглеждат най-често вашите събеседници.

Когато някой говори по-дълго и се налага да го гледате продължително, бройте премигванията му.

Резултатите от едно изследване, публикувано в „Журнал за изследване на личността", наречено „Ефектът от контакта с очи върху романтичните чувства", доказва, че любовни партньори, които били инструктирани да броят взаимно премигванията си по време на разговор, впоследствие проявили по-силни романтични чувства в сравнение с контролната група, на която не били дадени такива указания.

Ето и още няколко начина за трениране на умението да се поддържа отличен контакт с очи:

Опитайте се да познаете носи ли събеседникът би контактни лещи. И ако носи, цветни ли са, или това е естественият цвят на очите му?
Ако носи очила, очите в средата на стъклата ли са? Малко по-нагоре или малко по-надолу? Дали стъклата са бифокални?

Последната стъпка е само за жени. Обърнете внимание на грима. Поставила ли си е спирала? Сенки? Очна линия? (Не се смейте, мъже, ние жените правим това инстинктивно.)

Упражнявайте тези техники и скоро няма да се притеснявате, докато гледате събеседника си в очите, а ще го правите съвсем непринудено, без да разчитате на тези съвети.

откъс от "Изкуството на общуването: 96 малки хитрини за печелене на симпатии" на Лейл Лоундз

Вижте още: СЪДЪРЖАНИЕ НА КНИГАТА ...

Вижте още: ОТКЪС ОТ КНИГАТА ... РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ПОБЕДИТЕЛИТЕ И ГУБЕЩИТЕ В ЖИВОТА И В ЛЮБОВТА СПОРЕД ЛЕЙЛ ЛОУНДЗ


izkustvoto-na-obshtuvanetoСледващите 96 уникални комуникативни техники, които ще наречем „малки хитрости", ще ви помогнат да се „закотвите" към удоволствието в паметта на хората около вас. След като приложите няколко от тези техники в отношенията си с някого, той ще се радва не само когато ви вижда, но и като си мисли за вас. А ако откриете, че вече използвате някои от тях, поздравления – вие притежавате способността да предвиждате емоциите. Това рядко умение е вродено при някои хора, но повечето от нас трябва да го усвоят чрез обучение. Аз също го придобих по трудния начин. По-долу често ще ви давам примери за това...

Защо голяма част от книгата е посветена на въпроса: Как да ги накарам да ме уважават?

Чрез доста от следващите хитринки се утвърждават собствените увереност и авторитет. Може би ще сметнете, че това е в противоречие с целта ни да помогнем на другите да се приемат. Но няма да сте прави и ще ви кажа защо. Хората желаят да бъдат уважавани, но не по-малко копнеят да бъдат приемани от тези, на които се възхищават.

Потребността от този вид признание се проявява много рано. Децата в предучилищна възраст търсят одобрението на родителите си. Учениците желаят да спечелят възхищението на учителите си. А юношите умират да бъдат приети сред популярните си връстници. Дори зрелите хора се стремят да получат признание от тези, които уважават.

Когато отвръщате на уважението с уважение в отношенията си с другия, вие давате силен тласък на неговото самоуважение. А ако проявявате чувствителност към неговите потискани чувства, уважението и привързаността му може да се превърнат в искрена любов към вас.

Не питайте какво да направите, за да ви харесат.

Питайте какво да направите, за да харесат сами себе си.

И те ще ви заобичат.

Откъс от книгата "Изкуството на общуването: 96 малки хитрини".

КНИГАТА МОЖЕ ДА ПОРЪЧАТЕ ОТ КНИЖАРНИЦА ГНЕЗДОТОНЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin new pr 650x650 30 min

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 30 ноември 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki