Gnezdoto.net
Кадър от филма "Да убиеш присмехулник" с Грегър Пек Кадър от филма "Да убиеш присмехулник" с Грегър Пек

„И страж да бди на пост" и как романът призрак на Харпър Ли се превърна в литературната сензация на годината

  • автор: Алиса
  • категория: Факти

Защо новият роман на Харпър Ли – авторката на вечния бестселър Да убиеш присмехулник" се превърна в литературната сензация на 2015 година, а първоначалният му тираж надхвърли тиража на Хари Потър?

Според мен, по няколко причини – и то абсолютно основателно.

Книгата се появява на бял свят след повече от 50-годишно мълчание и абсолютна изолация на близо 90-годишната Харпър Ли, която до момента беше класически случай на „автор на една единствена книга." Но пък вечна класика!

Легендата „Да убиеш присмехулник"
Дебютният и единствен до момента роман на Харпър Ли излиза през 1960 г и мигновено става бестселър в Америка. Година по-късно писателката получава престижната награда Пулицър, след което по него е направен и филм, който също се радва на огромен успех и носи Оскар на актьора Грегъри Пек. Романът се превръща в любимата книга на американците, влиза в училищните програми и става символ на тържеството на американската демокрация. А 35-годишната Харпър Ли се превръща в жив класик!

Романът призрак
Интересното в случая е, че новият роман И страж да бди на пост" в действителност е предшественик на „Да убиеш присмехулник" и негова първоначална версия . Именно тази версия на историята е занесла Харпър Ли на издателя си преди 55 години. В нея героинята Скаут е възрастен персонаж. „Тогава моят редактор най-много хареса връщането на героинята в детството й и ме убеди да пренапиша историята през погледа на малкото момиче Скаут. Така и направих", спомня си писателката.

Именно този забравен и от самата Ли ръкопис излиза днес на бял свят.

Ако действието в бестселъра „Да убиеш присмехулник" (който излиза през 1960 г) се развива през 30-те години на миналия век, по време на Великата депресия, то събитията в „И страж да бди на пост" се случват през 1950 г., т.е. по времето, когато Харпър Ли всъщност пише книгата. Двайсет и шест годишната Джин-Луиза Финч – някогашната Скаут – се връща от Ню Йорк да навести своя застаряващ баща Атикус. На фона на борбите за граждански права и политическите сблъсъци, които преобразяват Юга, завръщането на Джин-Луиза се оказва примесено с огорчение, когато тя научава тревожни истини за своето семейство, града и най-близките си хора. Спомените от детството прииждат и нейните ценности и убеждения са подложени на съмнение. Тя трябва да се бори с различни социални и политически проблеми, опитвайки се да разбере отношението на своя баща към тях.

Романът безспорно има същото ДНК като на блестящия дебют на мис Ли – същият суховат хумор, добродушни шеги и прецизно описание на героите. Но това вече е съвсем различна история. Едно е сигурно обаче – книгата ще бъде подложена на обстоен анализ както от почитателите на Харпър Ли, така и от критиката.

Любопитни цифри:
- Първият тираж на романа „Да убиеш присмехулник" е бил 200 хиляди екземпляра. Първият тираж на „И страж да бди на пост" – 2 милиона.
- По боря на предварителните поръчки на книгата в Амазон, книгата е сравнима единствено с поредицата „Хари Потър".
- За книжарницата в родното градче на Харпър Ли Монровил, което е с население 6300 души, са поръчани 7000 копия от книгата.

Скандалите около ръкописа
Днес Харпър Ли е на 89 години и след преживян инсулт е в инвалидна количка, почти не вижда и не чува и живее в старчески дом в родния си Монровил в Алабама. Тя винаги е живеела скромно и уединено, занимавала се е с благотворителност и винаги е избягвала публичните изяви и журналистическите камери. В едно от малкото интервюта, които е давала някога, тя категорично заявява, че няма да продължава да пише и да публикува каквото и да било: „Казах всичко, което исках, и нямам намерение да се повтарям."

До миналата година Ли е живяла със своята сестра, която умира на 103-годишна възраст. Други роднини писателката няма. След смъртта на сестра й, нейната адвокатка обявява, че е открила ръкописа на новия роман в сейф и че Харпър Ли е „забравила" за него, но всъщност мечтае да го публикува. Това, което предизвика множество коментари и разтревожи почитателите на Ли, са обърканите версии за намирането на ръкописа, а също и предположението, че може би книгата е публикувана против волята на писателката. Вероятно основания на подкрепящите тази версия дава фактът, че самата Ли никога не е правила лично изявление по повод новия роман – всичко се случва с посредничеството на нейната адвокатка и литературния й агент.

Крахът на най-безупречния образ на американската литература
Мичико Какутани, един от най-авторитетните литературни критици, пише в рецензията си в The New York Times: „Най-безупречният герой в историята на американската литература – Атикус Финч, се оказва не борец за расово равноправие, а бивш член на Ку-Клус Клан и обикновен расист, който казва неща като: Негрите като хора още са в детския си период на развитие."

Това шокира няколко поколения американци, израснали с легендарния роман „Да убиеш присмехулник", наречен от Опра Уинфри „нашият национален роман."
Критиците считат, че ако този роман беше публикуван през 60-те, никога не би имал този успех и едва ли би се превърнал в класика. Някои го наричат романа призрак, други твърдят, че това е литературното събитие на годината.

Очевидно споровете ще продължават. Ние обаче, можем да прочетем новия роман и да добавим своя собствена критика по въпроса.

При всички случаи е любопитно да погледнем тази история в нейния чист и необработен вид, без идеализираните герои от „Да убиеш присмехулник" и да видим какво точно е излязло изпод перото на Харпър Ли. Издателите уверяват, че произведението е публикувано точно във вида, в който Ли е занесла своя ръкопис преди 55 години.

И накрая, трябва да отбележим, че все пак в сензация се превърна не нещо от рода на еротичната трилогия „50 нюанса сиво", а роман с високи литературни качества.

„И страж да бди на пост" от 13 ноември е вече и на българския книжен пазар. Чудите се дали си струва да го прочетете?

Аз не бих пропуснала това събитие.

i-straj-da-bdi-na-post-harpyr-li 2И страж да бди на пост" можете да поръчате в книжарница Gnezdoto с отстъпка от 20% до края на месеца

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki