Gnezdoto.net
За връзката между св. мъченик Лазар и лазарките снимка: botevgrad.com

За връзката между св. мъченик Лазар и лазарките

 

Първото нещо, за което се сещаме, когато споменем Лазаровден, са лазарките. Млади, красиви момичета, облечени в прекрасни, цветни носии. Обикалят от къща на къща и пеят песни за плодородие, здраве, любов и женитба. Но откъде тръгва началото на тази традиция?

Според Библията на този светъл ден Иисус е извършил чудо, което е накарало и най-невярващите хора в Йерусалим да повярват в божествените му сили.
Един от най-преданите Христови ученици бил Лазар. Той и цялото му семейство вярвали безрезервно в Божия син и неговото могъщество. Иисус също не криел колко много цени ученика си и сестрите му.

Един ден Лазар се разболял тежко. Близките му веднага уведомили Христос и вярвали, че ще дойде и ще го изцели. Но той така и не дошъл, казал им само, че тази болест не е смъртоносна. След няколко мъчителни дни Лазар починал. Всички потънали в дълбока скръб и недоумявали защо Иисус не направил нищо за любимия си ученик.

Другите Христови ученици също не разбирали бездействието на учителя им. На тях той обяснил, че приятелят им е заспал и вече е време да се върнат в Юдея, колкото и опасно да е, и да го събудят. Така трябвало да стане, за да повярват всички, че Иисус наистина е „Възкресението и Животът“ .

Когато пристигнали в почернения дом, сестрите на Лазар ги отвели до гроба на брат си, който бил затворен с камък. Всички, които оплаквали починалия в къщата му, също ги последвали. Голяма част от тях не само се престрували, че скърбят за Лазар, но и не вярвали на Христос и му желаели злото. Божият син го знаел и точно затова ги помолил те да махнат камъка пред гроба и да се уверят, че тялото на Лазар е вътре и е безжизнено. След като вече всички били убедени в смъртта на Христовия ученик, Иисус извикал с глас силен, пълен с мощ: „Лазаре, излез вън!”. След няколко секунди тялото вътре се размърдало и Лазар излязъл от гробницата жив и здрав, възкръснал от мъртвите и пълен с енергия.

Това чудо не само накарало и най-големите скептици да повярват, че Иисус е Божи син, но и му навлякло гнева на еврейските свещеници и те решили да се погрижат да бъде заловен и екзекутиран, което се случва доста бързо.

Чудите се къде е връзката между възкръсването на Лазар и Лазаруването? Всъщност всяка девойка трябва да бъде лазарка, преди да се омъжи. Този обред е своеобразно приключване на детството на момиченцето и възраждането й в жена, която вече може да създаде семейство.

снимка: botevgrad.com

Вижте още: ЛЕГЕНДАТА ЗА СВ. СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО "ФАНТОМНА БОЛКА" ОТ ОЛЕГ РОЙ - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА ДО 31 ЮЛИ 2019 г.

Представете си, че след смъртта си, попадайки в отвъдното, получавате шанс да се върнете към живота и да изживеете още 33 години!
Само че има едно условие – трябва да поправите своя фатална грешка. Не знаете каква е тя и не помните нищо за себе си и за живота си. Но за да поправите миналото, трябва да се превъплътите последователно в трима души и да изберете живота на един от тях за следващите 33 години. Да погледнете през техните очи, да изживеете техните емоции… Трима души, загинали едновременно. И един от тях сте вие!
Дали ще успеете да преначертаете миналото? Как ще видите света през очите на другите хора?

animiran fantomna bolka 650x650

Роман, който ще ви зададе много въпроси и ще ви даде изненадващи отговори.

 


ПРОМОЦИЯ "ВАКАНЦИЯ": - 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

"Всичко добро, всичко вълшебно се случва между юни и август" Джени Хан

animiran pomocia vakancia obsht 650x650
Промоцията продължава до 24.00 часа на 31 юли 2019 г.!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki