Gnezdoto.net
За връзката между св. мъченик Лазар и лазарките снимка: botevgrad.com

За връзката между св. мъченик Лазар и лазарките

 

Първото нещо, за което се сещаме, когато споменем Лазаровден, са лазарките. Млади, красиви момичета, облечени в прекрасни, цветни носии. Обикалят от къща на къща и пеят песни за плодородие, здраве, любов и женитба. Но откъде тръгва началото на тази традиция?

Според Библията на този светъл ден Иисус е извършил чудо, което е накарало и най-невярващите хора в Йерусалим да повярват в божествените му сили.
Един от най-преданите Христови ученици бил Лазар. Той и цялото му семейство вярвали безрезервно в Божия син и неговото могъщество. Иисус също не криел колко много цени ученика си и сестрите му.

Един ден Лазар се разболял тежко. Близките му веднага уведомили Христос и вярвали, че ще дойде и ще го изцели. Но той така и не дошъл, казал им само, че тази болест не е смъртоносна. След няколко мъчителни дни Лазар починал. Всички потънали в дълбока скръб и недоумявали защо Иисус не направил нищо за любимия си ученик.

Другите Христови ученици също не разбирали бездействието на учителя им. На тях той обяснил, че приятелят им е заспал и вече е време да се върнат в Юдея, колкото и опасно да е, и да го събудят. Така трябвало да стане, за да повярват всички, че Иисус наистина е „Възкресението и Животът“ .

Когато пристигнали в почернения дом, сестрите на Лазар ги отвели до гроба на брат си, който бил затворен с камък. Всички, които оплаквали починалия в къщата му, също ги последвали. Голяма част от тях не само се престрували, че скърбят за Лазар, но и не вярвали на Христос и му желаели злото. Божият син го знаел и точно затова ги помолил те да махнат камъка пред гроба и да се уверят, че тялото на Лазар е вътре и е безжизнено. След като вече всички били убедени в смъртта на Христовия ученик, Иисус извикал с глас силен, пълен с мощ: „Лазаре, излез вън!”. След няколко секунди тялото вътре се размърдало и Лазар излязъл от гробницата жив и здрав, възкръснал от мъртвите и пълен с енергия.

Това чудо не само накарало и най-големите скептици да повярват, че Иисус е Божи син, но и му навлякло гнева на еврейските свещеници и те решили да се погрижат да бъде заловен и екзекутиран, което се случва доста бързо.

Чудите се къде е връзката между възкръсването на Лазар и Лазаруването? Всъщност всяка девойка трябва да бъде лазарка, преди да се омъжи. Този обред е своеобразно приключване на детството на момиченцето и възраждането й в жена, която вече може да създаде семейство.

снимка: botevgrad.com

Вижте още: ЛЕГЕНДАТА ЗА СВ. СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 31 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki