Logo
Печат на тази страница
19 стъпки, с които да въведете ред в дома си завинаги

19 стъпки, с които да въведете ред в дома си завинаги

Мари Кондо е лайфстайл знаменитост, която притежава чудотворната способност да помага на хората да въведат ред в домовете си завинаги. Тя е написала две книги, едната от които е „Магията на подреждането“, и дори си е заслужила място сред стоте най-влиятелни личности на списание „Тайм“ за 2015 г.

Кондо помага на своите клиенти и читатели да подреждат домовете си по метода „КонМари“, който тя усъвършенства още откакто е била японска тийнейджърка с мания за подреждане.

Какъв е ключът ли? Пазете само нещата, които ви „носят радост“ или ви карат да се чувствате добре. Според Кондо, ако нещо в дома ви не ви носи радост, трябва да му благодарите за работата, която ви е свършило, и да се отървете от него.

За да разберете как да прилагате техниките на Кондо, вижте тези 19 лесни стъпки за прилагане на метода й.

1. Мари Кондо вярва, че трябва да прочистите дома си от всичко, което не ви носи радост. Като разчистите всичко наведнъж, „можете чувствително да промените умствената си нагласа“.

2. Преди да започнете с чистенето, си представете как искате да изглежда вашият дом и вашият живот. „Мислете в конкретна насока, за да можете ясно да си представите какво би било усещането да живеете в подреден дом без излишни вещи“, пише тя в „Магията на подреждането“.

3. Във втората си книга Кондо отбелязва колко е важно да си създадете ваше собствено дзен място, без значение дали това ще е спалнята, кухнята или ъгълът на някоя стая. Това място ще ви прави щастливи и ще ви дава енергия.

4. За да започнете с подреждането, съберете на едно място всички еднотипни вещи от цялото жилище, било то дрехи, книги или тенджери и тигани, и докоснете всеки предмет поотделно. Запитайте се дали ви носи радост.

5. Всичко, което не носи радост, се изхвърля. Ако дадена вещ ви радва, Кондо казва, че „ще усетите прилив на енергия".

6. Разчиствайте в правилния ред. Започнете с дрехите, след това книгите, всички видове листове и документи, различните дреболии и чак накрая предметите със сантиментална стойност. Докато стигнете до вещите за спомен, вече ще сте се настроили на вълната на Кондо.

7. Не понижавайте дрехите си до домашно облекло. Ако няма да носите някоя тениска, я махнете. Кондо сравнява домашните дрехи с патерица, която ни помага да задържим това, от което би трябвало да се отървем.

8. Навик ни е да пазим и неща, които мислим, че може някога да ни потрябват. „Повярвайте ми, никога няма да потрябват - пише Кондо в последната си книга. - По-добре ще ви е без тях". Ако все пак ви потрябват, можете да си купите нови, които ще ви носят радост.

9. Също така не си правете труда да складирате сезонни дрехи. Според Кондо веднага щом изчезнат от погледа, си отиват и от съзнанието и ги забравяте.

10. Ако ви е трудно да изхвърлите нещо, помислете защо сте привързани към него? Купували ли сте рокля, която никога не сте носили? Благодарете на предмета, задето ви е служил в живота, и продължете напред.

11. Отървете се от всичко ненужно, преди да започнете да мислите за места за съхранение. „Щом се научите да подбирате притежанията си както трябва, ще ви останат само тези, които идеално ще се побират в пространството, с което разполагате в момента.“

12. „Експертите по съхраняване на неща са вещомани“, пише Кондо в първата си книга. Вместо да купувате разделители или да прилагате най-новите техники за нареждане, бъдете честни със себе си и първо се отървете от всички ненужни вещи.

13. Кондо твърди, че след прилагането на нейния метод всичките й клиенти са стигнали до момент, в който „изведнъж са знаели точно какво количество е достатъчно“. Тя го нарича „точния момент на прищракване“, след който никога вече няма да се върнете към старите си навици.

14. Щом подберете дрехите, които ви носят радост, е време да ги сгънете и приберете. Кондо смята, че сгъването трябва да е основен метод за съхраняване, и сгъва всички дрехи в идеално оформени правоъгълници, които могат да стоят изправени в шкаф.

15. Техниките за вертикално подреждане ще предпазят дрехите ви от намачкване. Също така ще можете да виждате всяка една дреха в шкафа.

16. Ако имате много чанти, най-добрият метод за съхранение е да ги слагате една в друга. Дръжте кожени чанти в кожени и платнените чанти – в платнени.

17. Създайте си навика всеки ден да изваждате всичко от чантата си, след като се приберете у дома. „Определете място на съдържанието на чантата“, настоява Кондо. С този навик ще позволите на чантата да си почине и никога няма да губите важни документи или разписки.

18. Недейте веднага да складирате новите си покупки. Махнете им етикетите и опаковките незабавно. „Приканвам ви да се въздържате от трупане на неща в излишък - пише Кондо. - Мисля, че чак когато разопаковате нещо, можете наистина да го наречете свое".

19. Нека си го признаем – методът „КонМари“ е колкото предизвикателен, толкова и променящ живота. Но във втората си книга тя пише да не се напрягаме прекалено много заради него. Починете си, ако сте напрегнати, и запомнете, че „дори и да се провалите, къщата ви няма да гръмне“.

Във видеото по-долу ще видите обобщение и приложение на всичко казано дотук, събрано в рамките на 3-минутен клип с български субтитри:


magiata na podrejdaneto iaponskoto izkustvo za vnasiane na red v doma mari kondoНаслаждавайте се на чисто и подредено жилище, като използвате преобразяващия живота метод „КонМари“ за подреждане и прибиране на вашите вещи.

Бестселърът на минимализма „Магията на подреждането” от Мари Кондо е смесица от лична история, житейска философия, стратегии за подреждане на дома и съвети за сгъване на дрехи.

Тази книга се основава на метода „веднъж подредено, никога повече разхвърляно“. Ако смятате, че подобен метод е невъзможен, значи имате нужда от тази книга.

Книгата можете да намерите в книжарница Gnezdoto

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.


©2020 -2021 GneZdoto. Всички права запазени