Gnezdoto.net
За апостолския характер на църквата

За апостолския характер на църквата

Когато в древни времена е трябвало да определят учението за Църквата в Символа на вярата, едно от нещата, които светите Отци специално подчертали, бил апостолският ѝ характер: „Вярваме в една, света, съборна и апостолска Църква”.

Така изповядваме Църквата и всички ние – в последованието на светата божествена Литургия и всеки път, когато в частна или обща молитва изричаме боговдъхновените слова на нашето Верую. Защо обаче Отците – редом с единството, светостта и съборния характер на Църквата – са обърнали толкова подчертано внимание и на това, че тя е и апостолска?

Днешният ден и днешният светъл църковен празник са особено подходящ повод да си дадем отговор тъкмо на този въпрос.

Когато размишлявали над подчертаването на апостолския характер на Църквата в Символа на вярата, Светите отци и учители изтъквали три основни причини за това.

На първо място сред тези причини те посочвали избраничеството на апостолите от Самия Господ наш Иисус Христос. Този, Който си придоби Своята Църква с драгоценната Си кръв (Деян. 20:28), Сам избра и Своите апостоли, и именно върху тях я утвърди изпратеният от Него Дух Свети – Утешителят, – за да може тази Църква да се разпространи до край земя и да се представи пред своя Основател и вечен божествен Глава като „славна Църква..., света и непорочна” (Еф. 5:27). Ето защо, светите Христови апостоли – и особено първовърховните сред тях Петър и Павел, които честваме днес, са били и остават, винаги и на всяко място, онзи всепризнат фундамент, онзи камък, върху който Господ гради Своята Църква – така, щото дори портите адови да не могат да надделеят над нея (Мат. 16:18).

Втората причина за подчертаването на апостолския характер на Църквата, която нашите Свети отци и учители са изтъквали, била необходимостта от разграничаването ѝ от всевъзможните нейни имитации, претендиращи да са „истинни” църкви и които далеч не са само съвременно явление, но съществуват паралелно с Христовата Църква още от зората на нейното съществуване. На тях и на техните претенции Светите отци и учители противопоставяли като непробиваем аргумент именно апостолския характер на Църквата – основана, утвърдена и продължена във времето от онези апостоли, които били избрани лично от нейния Основател – нашия Господ Иисус Христос.

И накрая, но не и на последно място по важност, подчертаването на апостолския характер на Църквата всекидневно припомня на всеки от нас, че и ние, клир и миряни, принадлежащи към Христовата Църква, също сме призвани към апостолство – към това да бъдем Христови пратеници и неуморни проповедници на Неговото Евангелие сред заобикалящия ни свят. Припомня ни, че заповедта, дадена от Господа на апостолите непосредствено преди Неговото Възнесение, „идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа” (Мат. 28:19), се отнася непосредствено и за всеки от нас.

Защото всеки християнин е не само живеещ и спасяващ се в Църквата на Господа, но и призван от Самия Него апостол на тази Църква.

Затова, възлюбени, нека всекидневно имаме пред очите си примера и подвига на тези истински учители на вселената и, като подражаваме на вярата и на жертвената им любов, да се утвърждаваме старателно в духа на апостолството, с който светата ни Църква е напоена и закърмена още от самото начало и с който тя е извървяла и продължава да върви по своя дълъг и трънлив път в богочовешката история.

По молитвите на светите славни и всехвални апостоли – първовърховните Петър и Павел – Господ Иисус Христос да помилва и спаси всички нас!

Автор: Неофит, Патриарх Български
Словото е произнесено през 2015 г. на празника на св. апостоли Петър и Павел

източник: dobrotoliubie.com

Вижте още: ВЕЛИКИЯТ ДЕН


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО "ФАНТОМНА БОЛКА" ОТ ОЛЕГ РОЙ - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА ДО 31 ЮЛИ 2019 г.

Представете си, че след смъртта си, попадайки в отвъдното, получавате шанс да се върнете към живота и да изживеете още 33 години!
Само че има едно условие – трябва да поправите своя фатална грешка. Не знаете каква е тя и не помните нищо за себе си и за живота си. Но за да поправите миналото, трябва да се превъплътите последователно в трима души и да изберете живота на един от тях за следващите 33 години. Да погледнете през техните очи, да изживеете техните емоции… Трима души, загинали едновременно. И един от тях сте вие!
Дали ще успеете да преначертаете миналото? Как ще видите света през очите на другите хора?

animiran fantomna bolka 650x650

Роман, който ще ви зададе много въпроси и ще ви даде изненадващи отговори.

 


ПРОМОЦИЯ "ВАКАНЦИЯ": - 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

"Всичко добро, всичко вълшебно се случва между юни и август" Джени Хан

animiran pomocia vakancia obsht 650x650
Промоцията продължава до 24.00 часа на 31 юли 2019 г.!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki