Gnezdoto.net
Манифест към българския народ

Манифест към българския народ

Едно от най-значимите събития в новата история на България е обявяването й за независима държава. На 22 септември 1908 г. една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество.

Независимостта на земята и народа ни е провъзгласена с манифест в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново от княз Фердинанд. Всъщност официалното обръщение е написано от тогавашния ни министър-председател Александър Малинов на гaрата в град Две могили, докато почивал влакът, с който пътували князът и цялото правителство от Русе за церемонията в Търново. И до днес на тази гара има историческа плоча, която разказва за онази паметна нощ. А сега нека си припомним и съдържанието на манифеста:

Манифест към българския народ

По волята на незабвенния Цар Освободител, великият братски Руски народ, подпомогнат от добрите ни съседи, поданици на Негово Величество Румънския Крал, и от юначните Българи, на 19 февруарий 1878 година сломи робските вериги, що през векове оковаваха България, някога тъй велика и тъй славна.
От тогава и до днес, цели тридесет години, Българският Народ, непоколебимо верен към паметта на народните дейци за своята свобода и въодушевяван от техните завети, неуморно работи за уреждането на хубавата си земя и създаде от нея под Мое ръководство и онова на о' Бозе почившия Княз Александър, държава, достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи. Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля – да бъде според както той иска.

Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят.
Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция.

Аз и Народът Ми искрено се радваме на политическото възраждане на Турция. Тя и България – свободни и напълно независими една от друга, ще имат всички условия да създадат и уякчат приятелските си връзки и да се предадат на мирно вътрешно развитие.

Въодушевен от това свето дело и за да отговоря на държавните нужди и народното желание, с благословението на Всевишния прогласявам съединената на 6 септемврий 1885 година България за независимо Българско Царство и заедно с народа си дълбоко вярвам, че този Ми акт ще намери одобрението на Великите Сили и съчувствието на целия просветен свят.

Да живее свободна и независима България!
Да живее Българският Народ!

Вижте още: ЗАЩО СЕ ВЪРНАХ В БЪЛГАРИЯ

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki