Gnezdoto.net
Моля ви, не си взимайте куче!

Моля ви, не си взимайте куче!

Преди да си вземете куче, трябва много сериозно да си помислете каква точно е мотивацията ви за това. Защо го искате?

- Защото ви е скучно?
- Защото смятате, че ще е яко?
- Защото искате да пробвате дали ще успеете да се грижите за него?

Ако попадате в някое от тези определения, моля ви, не си взимайте куче. Единствената причина за сдобиване с домашен любимец трябва да е, защото искате да извършвате обмен на безрезервна обич. В противен случай мъчите себе си, мъчите хората около себе си, мъчите и самото животно.

Имайте предвид следните неща, независимо дали сте бъдещ или настоящ собственик на куче:

Това не е смартфон

Гарантирано има стотици, че даже и хиляди кучета, които може да осиновите. Така ще сте в полза и на обществото и на бездомните кучета, които обитават мизерните приюти. Ааа... ама вие искате да си имате куче, но то трябва да е конкретна марка, така ли? Опа, прощавайте за лапсуса - порода. При тези обстоятелства, сигурни ли сте, че сте точно за куче? Да не би някой стилист в сутрешен блок да е споменал, че сега пинчерът е на мода и да сте преценили, че имате чудесна чанта, в която да го разнасяте? Я по-добре потърсете второ мнение и си намерете по-подходящ аксесоар за аутфита - например някои обувчици.

Размери

Поставете си реална оценка на възможностите. Живеете в малък апартамент? Не си взимайте много голямо куче.

Порода

Има разлика от куче до куче. Щом държите ужасно много на дадена порода, се поинтересувайте дали това животно няма специални нужди и начин на отглеждане.

Възпитание

Кучето е най-преданото същество на планетата и то ще стане точно такова, каквото го възпитате. Ваш дълг е да го научите, че не е редно да лае по хората, че не е редно да скача по хората, че не е редно да налита на никого. Ако сте се справили, когато му кажете да замръзне, то ще замръзва. Когато му викате да дойде при вас, ще идва, а няма да продължава да си прави каквото си иска.

П.П. Няма по-дразнещо нещо от това някое едро куче да се засили заплашително към теб, а стопанинът му да се провиква небрежно и безгрижно: "А, спокойно той си играе, иска само да те подуши."

П.П.П. Не забравяйте, че кучето ви не ходи на работа, няма колеги, няма гадже, няма дори Фейсбук, тоест контактува предимно с вас. Когато вие се държите зле с него, възприятието му за света и останалите хора няма да е хубаво. Лошите кучета са плод на лоши стопани.

Каишка

Ако пък не сте се справили с възпитанието и кучето ви няма навика да ви слуша командите, дресирайте себе си да го водите на каишка, за да няма после:

"Споделете публикацията!!! Рекси се изгуби!!!"

Не, мили мои, Рекси не се е изгубил сам. Рекси не е бил на лов за катерици в Сибирската тайга, че да се изгуби сам. ВИЕ сте го загубили! В-И-Е! И в 80-90% от случаите не сте го изгубили поради непредвидени житейски ситуации, като това то да подгони котка или да се изплаши от по-голямо куче, а сте го изгубили, защото вървите забили нос в телефона си и изобщо не му обръщате внимание. Когато излезете на разходка с детето си, пускате ли го да си ходи където му е кеф и изпускате ли го от поглед? Не, нали? Тогава защо, по дяволите, си мислите, че е редно да правите това с домашния си любимец?

Почистване

Знаете ли на кой му е приятно да настъпи лайно? На никой. Щом принцесата на Швеция може да се наведе и да вземе свършената от домашния й любимец работа, значи и вие можете. Пък в случай, че сте от хората, които не просто не почистват след домашните си любимци, а дори ги оставят да действат по тротоарите, то вие сте пълни идиоти и нямате място в цивилизацията. Отидете си на село и нека всяка сутрин да ви буди уханието на кравешки тор. Това заслужавате и там ви е мястото.

Всъщност не е толкова сложно. Възпитание, почистване и грижи. Който няма възможност да полага необходимите усилия и след време ще изхвърли животното на улицата, нека да не си взима куче. Да си намери хоби.

Източник: dama.bg; Автор: Димитър Калбуров


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 31 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki