Gnezdoto.net
Моля ви, не си взимайте куче!

Моля ви, не си взимайте куче!

Преди да си вземете куче, трябва много сериозно да си помислете каква точно е мотивацията ви за това. Защо го искате?

- Защото ви е скучно?
- Защото смятате, че ще е яко?
- Защото искате да пробвате дали ще успеете да се грижите за него?

Ако попадате в някое от тези определения, моля ви, не си взимайте куче. Единствената причина за сдобиване с домашен любимец трябва да е, защото искате да извършвате обмен на безрезервна обич. В противен случай мъчите себе си, мъчите хората около себе си, мъчите и самото животно.

Имайте предвид следните неща, независимо дали сте бъдещ или настоящ собственик на куче:

Това не е смартфон

Гарантирано има стотици, че даже и хиляди кучета, които може да осиновите. Така ще сте в полза и на обществото и на бездомните кучета, които обитават мизерните приюти. Ааа... ама вие искате да си имате куче, но то трябва да е конкретна марка, така ли? Опа, прощавайте за лапсуса - порода. При тези обстоятелства, сигурни ли сте, че сте точно за куче? Да не би някой стилист в сутрешен блок да е споменал, че сега пинчерът е на мода и да сте преценили, че имате чудесна чанта, в която да го разнасяте? Я по-добре потърсете второ мнение и си намерете по-подходящ аксесоар за аутфита - например някои обувчици.

Размери

Поставете си реална оценка на възможностите. Живеете в малък апартамент? Не си взимайте много голямо куче.

Порода

Има разлика от куче до куче. Щом държите ужасно много на дадена порода, се поинтересувайте дали това животно няма специални нужди и начин на отглеждане.

Възпитание

Кучето е най-преданото същество на планетата и то ще стане точно такова, каквото го възпитате. Ваш дълг е да го научите, че не е редно да лае по хората, че не е редно да скача по хората, че не е редно да налита на никого. Ако сте се справили, когато му кажете да замръзне, то ще замръзва. Когато му викате да дойде при вас, ще идва, а няма да продължава да си прави каквото си иска.

П.П. Няма по-дразнещо нещо от това някое едро куче да се засили заплашително към теб, а стопанинът му да се провиква небрежно и безгрижно: "А, спокойно той си играе, иска само да те подуши."

П.П.П. Не забравяйте, че кучето ви не ходи на работа, няма колеги, няма гадже, няма дори Фейсбук, тоест контактува предимно с вас. Когато вие се държите зле с него, възприятието му за света и останалите хора няма да е хубаво. Лошите кучета са плод на лоши стопани.

Каишка

Ако пък не сте се справили с възпитанието и кучето ви няма навика да ви слуша командите, дресирайте себе си да го водите на каишка, за да няма после:

"Споделете публикацията!!! Рекси се изгуби!!!"

Не, мили мои, Рекси не се е изгубил сам. Рекси не е бил на лов за катерици в Сибирската тайга, че да се изгуби сам. ВИЕ сте го загубили! В-И-Е! И в 80-90% от случаите не сте го изгубили поради непредвидени житейски ситуации, като това то да подгони котка или да се изплаши от по-голямо куче, а сте го изгубили, защото вървите забили нос в телефона си и изобщо не му обръщате внимание. Когато излезете на разходка с детето си, пускате ли го да си ходи където му е кеф и изпускате ли го от поглед? Не, нали? Тогава защо, по дяволите, си мислите, че е редно да правите това с домашния си любимец?

Почистване

Знаете ли на кой му е приятно да настъпи лайно? На никой. Щом принцесата на Швеция може да се наведе и да вземе свършената от домашния й любимец работа, значи и вие можете. Пък в случай, че сте от хората, които не просто не почистват след домашните си любимци, а дори ги оставят да действат по тротоарите, то вие сте пълни идиоти и нямате място в цивилизацията. Отидете си на село и нека всяка сутрин да ви буди уханието на кравешки тор. Това заслужавате и там ви е мястото.

Всъщност не е толкова сложно. Възпитание, почистване и грижи. Който няма възможност да полага необходимите усилия и след време ще изхвърли животното на улицата, нека да не си взима куче. Да си намери хоби.

Източник: dama.bg; Автор: Димитър Калбуров


ОТ АВТОРА НА "ФАНТОМНА БОЛКА" - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО "КУПУВАЧКАТА НА СПОМЕНИ" /ОЛЕГ РОЙ/ - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Представете си, че ви предлагат много, много пари! И точно в момент, когато те са ви жизнено необходими! Само че има едно условие – трябва да продадете свой скъп спомен. Да, предложението е примамливо и много лесно изпълнимо. Какво толкова? Просто една сантиментална история от миналото… Но какво ще се случи след това? Ще се промени ли животът ви, когато от него бъдат изтръгнати топлите образи от миналото? Не продавате ли душата си? Една история, в която се сблъскват приятелство и завист, любов и безразличие, предателство и вярност, алчност и безнадеждност...

anim kupuvachkata na spomeni

Един философски роман за истински важното в живота ни, за това, което ни прави хора!

 


ДВЕ КНИГИ! 300 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Безценна колекция от 300 притчи - отговори на всички въпроси, които човек задава през живота си.

2 knigi pritchi 2019 650x650 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

Промоцията е валидна само при поръчка онлайн!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki