Gnezdoto.net
Народни гадания, свързани с Бъдни вечер pixabay.com

Народни гадания, свързани с Бъдни вечер

Според народните поверия на Бъдни вечер излизат демони и таласъми и бродят до 6 януари (когато Христос е покръстен). Ето защо се слага една скилидка чесън в джоба, за да гони злите духове. Не бива да се излиза навън без нея. Бъднивечерската трапеза се кади от най-възрастния човек в къщата. Прекаждат се и помещенията в двора и дома, за да се изгонят злите сили.

Питката за празника не трябва да се меси от неомъжено момиче, защото ако то сключи брак през новата година, ще изнесе изобилието от дома на родителите си. Парче от същата питка се слага под възглавницата ѝ. Който момък сънува, той ще я вземе за своя жена.

Празничните поверия са пряко обвързани с трапезата на Бъдни вечер. На масата задължително се слага глава лук – колкото са неговите люспи, толкова ще са имотите на семейството. На празничната трапеза трябва да има и орехи и всеки си избира един. Ако ядките на ореха са хубави и вкусни, собственикът им ще е здрав през новата година. Ако са изгнили – очакват го трудности. Празничната пита се разчупва на високо, за да пораснат високо житните класове.

Какво още вещаят народните вярвания на този ден? Днес ви представяме някои от поверията, които според традицията на 24 декември могат да ни подскажат каква ще бъде задаващата се година. Ето 10 народни гадания, свързани с Бъдни вечер:

1. На Бъдни вечер никой не трябва да става от масата. В противен случай житото ще се разпилее, кокошките ще спрат да мътят, а семейството ще се разедини. Ако все пак се наложи, само най-възрастният има право да стане, но и той трябва да ходи приведен, за да се превиват житните класове.

2. Когато членовете на семейството се събират на празничната трапеза, те трябва да оставят известно разстояние помежду си, за да има място и за мъртвите.

3. Съществува обичай по една хапка от всяко ястие да се оставя за покровителя на дома – най-уважавания починал близък.

4. Масата не се вдига, защото поверията гласят, че мъртвите също идват на вечеря. Вратите се оставят отворени, за да могат те да се движат спокойно из къщата.

5. Коледните песни гонят злите духове от дома. У нас това поверие се свързва с коледарите, но то е разпространено и в западните култури.

6. Мома или момък могат да узнаят името на годеника или годеницата си, с които им е отредено да бъдат. Затова трябва да успеят да станат незабелязано от трапезата и да подслушат какво си говорят съседите. Първото мъжко или женскo име, което чуят, е името на човека, когото ще срещнат още по празниците.

7. На Бъдни вечер се разчупват орехите, които са наречени на всеки още на Игнажден. Ако при счупването те останат цели, ако са бели и едри, човекът ще е здрав и ще му върви през годината.

10. Ако сребърната пара е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички.

9. Листата на бръшляна от трапезата, сложени под възглавницата, могат да предскажат здравето на този, който е преспал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, човекът ще е здрав през годината.

10. За изобилието на месеците през годината се гадае и с лук и сол. След като всички си легнат, домакинята разрязва глава кромид лук и слага в 12 люспи 2-3 щипки сол. Нарича ги на 12-те месеца и ги качва на покрива на къщата. На сутринта гледа дали солта се е стопила или не. Ако се е стопила, съответният месец ще е дъждовен и плодороден. Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще е сух и неплодороден.

автор: Мис ИнГа за 10te.bg

Вижте още: КНИГА, КОЯТО ЩЕ ВИ ДАДЕ СИЛАТА ДА УСТОИТЕ ПРЕД ТРУДНОСТИТЕ НА ЖИВОТА 

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki