Gnezdoto.net
4 стъпки, които ще ви помогнат да развиете интуицията си pixabay.com

4 стъпки, които ще ви помогнат да развиете интуицията си

Какво точно е интуицията? Може би смятате, че е свръхестествена способност или просто функция на мозъка, който анализира фактите на подсъзнателно ниво и в резултат на този анализ ви изпраща „прозрение“. Във всеки случай не може да се отрече, че интуицията представлява мощен инструмент в света на бизнеса. Предприемачът Ричард Брансън признава, че разчита много повече на интуицията си, отколкото на проучването на огромно количество информация.

Силно развитата интуиция е „тайно оръжие“, казва д-р Джудит Орлоф, преподавател по психиатрия в Калифорнийския университет. „Интуицията ви дава най-различна информация, каквато иначе няма как да получите. Тя няма нищо общо с функцията на мозъка да анализира; не е рационално познание. А друг вид интелигентност, с какъвто също е добре да си служите.

Ами ако сте от хората, които са свикнали да анализират и не са особено интуитивни? Няма страшно, успокоява Орлоф. Съществуват някои прости техники, с които бихте могли да развиете интуицията си и да започнете да слушате своя нерационален аз. Освен това те дават резултат при всеки. „Хората биха могли да развият интуицията си дори да смятат, че нямат никаква интуиция“ – твърди тя. В края на краищата интуицията, най-общо казано, представлява съобщения, които получаваме от дясната половина на мозъка си. А това вече е нещо, което всички го имаме. Добре развитата интуиция може да прилича на суперсила, добавя тя. „Хората получават понякога невероятни проблясъци.“

Готови ли сте да опитате? Ето четири лесни стъпки, които ще ви помогнат да развиете интуитивните си способности:

1. Доверете се на стомаха си – в буквалния смисъл на думата.
Може да не ви се вярва, но храносмилателната система помага за развиване на интуицията.
„Червата съдържат невротрансмитери, така че не пренебрегвайте усещането в стомаха си“ – казва Орлоф. Развийте тази страна на интуицията си, като се допитвате до стомаха си при вземане на решения.

Например, ако ще интервюирате кандидат за работа, поставете си намерението да слушате и с разума, и със стомаха си. „Обърнете внимание на физическите усещания в тази област от тялото и се запитайте как ви кара да се чувствате този човек – обяснява Орлоф. – Какво е усещането в стомаха ви? Усещате ли повдигане, нервност и напрежение? Или напротив: успокоение, приятна възбуда и лекота?“

Орлоф разказва за свой клиент, на когото предстояло да сключи важна сделка, но стомахът му „казвал“ да стои настрана. „Той реши да изчака и тогава се оказа, че човекът, с когото искаше да прави бизнес, е замесен във финансови злоупотреби. Светът на бизнеса е пълен с умели и очарователни манипулатори. Затова, вслушвайте се какво ви подсказва интуицията.“

2. Какво се случва с енергията ви?
Обърнете внимание, съветва Орлоф, как се чувствате, когато сте около някого: като „изцедени“ или, напротив, жизнени и енергични. Има хора, казва тя, които като енергийни вампири крадат жизнената ви сила и ви докарват да пълно изтощение. „Ако се чувствате зле в компанията на даден човек – това е гласът на вашата интуиция.“

3. Улавяйте своите „проблясъци“
Интуицията се проявява като внезапни мигове на прозрение: „Аха...!“. Тези „проблясъци“ идват неочаквано. Не позволявайте да ви се изплъзнат: „Записвайте си ги и ги използвайте като напътствия“.

4. Правете триминутни медитации
„Само три минути на ден, прекарани в мълчание и медитация, са достатъчни, за да ви свържат с вашата интуиция“ – твърди Орлоф. Ако ви се струва прекалено трудно, поне отделете няколко минути за себе си. Направете си кратка разходка, вземете си вана и т.н. Орлоф споделя, че прави същото, когато иска да събуди интуицията си: „Трябва да се абстрахирам от другите – само така мога да чуя вътрешния си глас“.

Превод: Гнездото
Източник: inc.com

Вижте още: ЕДНА КНИГА, КОЯТО ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ ДА УПРАВЛЯВАТЕ СЪДБАТА СИ!


ДВЕ КНИГИ, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ДА УПРАВЛЯВАТЕ СЪДБАТА СИ: "СТРЕСЪТ - ПРИЯТЕЛ ИЛИ ВРАГ" И "ИНСТИНКТЪТ НА ВОЛЯТА" ОТ КЕЛИ МАКГОНИГЪЛ - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Ако фразите "Нямам воля" и "Стресът ме убива" тровят живота ви, тези книги са за вас! Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания, от д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi kelly mcgonigal 650x650 30 min

Кели Макгонигъл e доктор на науките, психолог, изследовател, преподавател в Станфордския университет и автор и водещ на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ЕСЕННА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

1 esenna promocia 2022 650x650 min
Промоцията продължава до 31 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki