Gnezdoto.net
Колективна заблуда или паралелни реалности

Колективна заблуда или паралелни реалности

Паметта има навика да ни погажда номера. Тя не работи като добре смазан механизъм и понякога създава фалшиви спомени. Може да се окаже, че си спомняме събитията не така, както са се случили. Или даже, че си спомняме събития, които изобщо не са се случили. Когато засяга големи групи хора, при които споменът за дадено е събитие е погрешен и изкривен, този феномен се нарича „ефектът на Мандела“. Той носи името на бившия президент на ЮАР, Нелсън Мандела, и е свързан с един погрешен колективен спомен за времето и мястото на смъртта му. Оказва се, че много хора по света си спомнят, че Мандела е починал през 80-те години в затвора и дори че са гледали кадри от погребението му по новините. Истината е, че бележитият южноафрикански президент умира в дома си през 2013 година.

Терминът е измислен от Фиона Брум, изследователка на паранормални явления, която открива, че също като нея много хора по света си спомнят подробно и живо как кончината на Мандела в затвора е била отразена по новините.

Следователно „ефектът на Мандела“ описва възникването на погрешен колективен спомен, придобил значение на достоверен факт в съзнанието на много хора. Но как става това? Как е възможно огромен брой хора, които никога не са се срещали, да развият едно и също погрешно убеждение?

Според едно от научните обяснения „фалшивите“ спомени възникват в резултат на две неща. Първото е „конформизмът на Аш“ – това е склонността да възприемем определена нагласа или мнение, за да се впишем в дадена група. Другото се нарича „ефект на дезинформацията“, според който споменът за дадено събитие се променя под въздействие на всички факти и впечатления, които след това постъпват в ума. Има и едно трето явление, известно като „базов спомен“. Означава, че имаме най-обща представа за нещо, но без да помним подробностите. Реалният спомен се свежда до „базов“, така че да отговоря на съществуващите знания и възгледи. Пример за това е детският герой Любопитния Джордж. Джордж е маймунка без опашка, но в спомените на хората този факт е коригиран автоматично, по простата причина че е нормално маймунките да имат опашки.

Въпреки строго научните обяснения, според някои мнения „ефектът на Мандела“ е доказателство за съществуването на паралелни реалности. Те са толкова близки и сходни, че без да съзнаваме, прескачаме от една реалност в друга. Хипотезата за съществуването на паралелни вселени не е чужда на квантовата физика. Създадена е още през 60-те години от американския физик Хю Еверет. Сред привържениците на тази идея са едни от най-блестящите умове на нашето време, един от които е Стивън Хокинг.

Съществуват ли наистина паралелни реалности, или мозъците на толкова много хора са в състояние да образуват едни и същи фалшиви спомени?

Може би съвсем скоро предстои да открием.

източник: Live Science

превод: Гнездото

Вижте още: СТИВЪН ХОКИНГ: ВЪВ ВСЕЛЕНАТА СЪЩЕСТВУВА ВИСШ РАЗУМ!


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ПРОМОЦИЯ "СЕПТЕМВРИ" - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

promocia septemvri2022 kvadraten 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 2 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki