Gnezdoto.net
Знаете ли, че... трите мъдри маймунки всъщност са четири? снимка: pixabay.com

Знаете ли, че... трите мъдри маймунки всъщност са четири?

  • автор: Гергана Лабова
  • категория: Факти

Да, правилно прочетохте. Оригиналният символ е с четири маймунки. Последната с времето отпада, тъй като за азиатците 4 е числото на смъртта. Ето защо, когато е възможно, те го избягват. А сега нека се върнем назад във времето и видим откъде всъщност идва символът с маймунките и каква история е скрита в него...

Маймунките са израз на будисткото разбиране за това как трябва да се реагира на злото: Мизару е затворила очите си, за да не го вижда, Киказару е запушила ушите си, за да не го чува, а Ивазару е покрила устата си, за да не говори за него. Казано с други думи: "Ако не гледам злото, не го чувам и не говоря за него, ще съм защитен от него". Четвъртата маймунка, Сезару, е с ръце върху корема, символизирайки сентенцията "не върша зло".

Според друга теория, трите маймунки се раждат изпод ръцете на дърворезбаря Хидари Джингоро. Когато създава шинтоисткия храм Тошогу в Никко, Япония, той решава да ги избрази на вратата. Вдъхновен е от думите на Конфуций: "Не гледай това, което е обратното на благоприличието, не слушай това, което е обратното на благоприличието, не говори това, което е обратно на благоприличието, не прави нищо, което е обратно на благоприличието".

Съществува и трета теория, която обяснява символа с игра на думи. На старояпонски мизару значи не гледам, киказару – не чувам, ивазару – не говоря. В същото време зару е много близо като звучене до сару – в превод маймуна.

Символът претърпява интересна трансформация, когато идва на Запад. Тук свързваме трите маймунки с пасивност и нежелание да се заеме категорична позиция в дадена ситуация.

П.С. Интересен факт е, че Ганди, прословут със своя обет за непритежание, си позволил едно изключение от него - имал малка статуетка на мъдрите маймунки.

Вижте още: КАК СЕ РАЖДАТ ПЪРВИЯТ РОМАН НА АГАТА КРИСТИ И ПРОЧУТИЯТ ЕРКЮЛ ПОАРО


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен руски психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

promociq june 2023 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 12 юни 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki