Gnezdoto.net
Знаете ли, че... целувката под имела е старогръцки обичай? снимка: ph-online.ro

Знаете ли, че... целувката под имела е старогръцки обичай?

  • автор: Гергана Лабова
  • категория: Факти

Няма холивудски филм за Коледа без целувка под на пръв поглед невзрачните клонки на имела. Да си призная, тази традиция винаги ми се е струвала безкрайно симпатична и романтична. Как обаче се е стигнало до това, че един отровен плевел се е превърнал в символ на любов и доброжелателство? Да се разходим назад във времето, за да проверим...

002

илюстрация: solsetrid.deviantart.com

Англо-саксонските племена разказват интересна история. Богинята на красотата, любовта и плодородието, Фреа, имала си -Балдр, богът на лятното слънце. Той сънувал, че скоро ще уме, а заедно с него - и животът на ЗемятаФреа помолила въздуха, водата, огъня, земята, всяко живо същество и всяко растение да не нараняват сина й. Забравила обаче за имела, "който не бил нито на земята, нито във въздуха, а се увивал около клоните на ябълката и дъба". Локи, богът на злото, се сетил за това, направил стрела, дал я на слепия бог на зимата и той убил Балдр. Три дни всички се опитвали да съживят бога на слънцето. Накрая Фрея успяла, а сълзите й, проляти за сина й, се превърнали в малки бели топченца, които украсили клоните на имела. Когато Балдр се съживил, от радост Фреа целувала всеки, който минел под дървото с увития в клоните му имел. Оттогава се смята, че който застане под растението, нищо лошо не може да му се случи...

***

001

снимка: english-heritage.org.uk

Според друидите (мистериозните келтски заклинатели) имелът имал лечебни свойства, можел да служи като протовоотрова, оказвал положително влияние върху плодородието и гонел магиите. Бил и силен афродизиак.
За друидите имелът бил и символ на мира и благоденствието. Древните жреци режели имела, който се оплитал около корените на дърветата. Растението трябвало да бъде уловено, преди да падне на земята. Клоните му се разделяли на малки снопчета и се раздавали на хората, които ги окачвали в домовете си като защита срещу бури, светкавици и други злини. Имелът се слагал и над детската люлка, за да пази новороденото.
Нещо повече, когато врагове от келтските племена се срещали в гората, а над главите им имало имел, те трябвало да свалят оръжията и да обявяват примирие за целия следващ ден.

***

003

снимка: layoverguide.com

В крайна сметка обаче се оказва, че обичаят с целувката под имела като "заклинание" за щастлива любов идва от Древна Гърция. Ритуалът се изпълнявал на празници и сватби като обещание за женитба и дълъг и светъл живот.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki