Как цветовете влияят на нашето тяло, поведение и настроение снимка: gopixpic.com

Как цветовете влияят на нашето тяло, поведение и настроение

„Цветовете, като чертите на лицето, следват емоциите." – Пабло Пикасо

Усещаме ли се неспокойни в жълта стая? Синият цвят кара ли ни да се чувстваме спокойни? Интериорните дизайнери и художниците отдавна са разбрали как цветът може да повлияе на нашите чувства, настроение и емоции, както и да предизвика и много физиологични реакции. Някои цветове могат да повишат кръвното налягане, да забавят метаболизма ви или да изморят очите ви.

Ето и някои факти за влиянието на цветовете върху човешкото поведение и емоции:

• Едно изследване е установило, че хапчета плацебо с топъл цвят са по ефективни от тези със студен цвят.

• Друг експеримент доказал, че инсталирането на улични лампи, светещи със синя светлина в даден район, довело до намаляване на престъпността там.

• Температурата на околната среда също може да влияе върху предпочитането на определен цвят. Например, когато температурите са по-ниски, хората инстинктивно предпочитат по-топли цветове. И обратното, когато температурите са високи предпочитанията са насочени към по-студената гама от цветове.

• Проучванията показват, че цветовете оказват влияние и върху производителността. Студенти, изложени на влиянието на червения цвят преди изпит, демонстрират по-ниска ефективност в резултатите, които показват.

• Изследвания открили, че червеният цвят кара хората да реагират с по-голяма скорост и сила, което може да се използва в областта на спорта. 

red

снимка: derapusvita.blogspot.com

Червено – цветът на физическото

Червеното е цветът на огъня и кръвта, така че той най-често се свързва с енергията, силата, решителността, страстта и желанието. Той е много мощен цвят. Ефектът му върху човека е предимно на физическо ниво. Той ни стимулира, повишава пулса ни, създава усещане, че времето тече по-бързо, отколкото в действителност.

Положително влияние: смелост, топлина, жажда и борба за живот, мъжественост.

Отрицателно влияние: взискателност и агресия. 

blue

снимка: walls.co.ua

Синьото – цветът на интелекта

Синьото е цветът на ума и в своята същност е успокояващ. Той влияе повече на психическото, отколкото на физическото ни състояние, както е при червеното. Наситеното синьо стимулира мисълта, а мекото синьо – спокойствието на ума и концентрацията.

Положително влияние: доверие, спокойствие, интелигентност, комуникативност, размисъл.

Oтрицателно влияние: студ, отчужденост, липса на емоции, недружелюбност. 

green

снимка: explosionhub.com

Зеленото – цветът на баланса

Зеленото е в средата на спектъра и балансира. Той е най-спокойният цвят за възприемане от човешкото око. Затова се смята, че има лечебно действие, подобрява зрението. В хералдиката зеленото е показател за растеж и надежда.

Положително влияние: хармония, баланс, освежаване, универсална любов, почивка, увереност, мир.

Отрицателно влияние: скука, стагнация, равнодушие, изтощение. 

yellow

снимка: desk.159.com

Жълто – цветът на емоцията

Жълтото е цветът на слънцето. Той е свързан с радост, щастие, веселие, енергия и интелект. Жълтото е цветът, който действа най-силно на нашата психика. Той влияе за повдигане на духа и самочувствието. Той е цветът на доверието и оптимизма.

Положително влияние: оптимизъм, увереност, самочувствие, екстровертност, емоционална сила, креативност.

Отрицателно влияние: ирационалност, страх, емоционална нестабилност, депресия, тревожност, унищожение. 

violet

снимка: elegantwallpaper.com

Виолетово – цветът на духовността

Виолетовото насърчава човек да съзерцава и да медитира. Този цвят се асоциира най-често с кралските особи и се свързва с най-високото качество.

Положително влияние: духовно осъзнаване, ограничение, визия, лукс, автентичност, истина, качество.

Отрицателно влияние: интровертност, упадък, подтискане, малоценност.


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ СВЕТОВНИЯ БЕСТСЕЛЪР "12 ПРАВИЛА ЗА ЖИВОТА: ПРОТИВООТРОВА СРЕЩУ ХАОСА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Авторът Джордан Питърсън е определян като „един от най-значителните съвременни мислители“ и „най-влиятелният интелектуалец на западния свят“, а милиони хора са вдъхновени от личността и словото му. На лекциите и публичните му изяви се стичат десетки хиляди, последователите му в YouTube надхвърлят 2,3 милиона души, в Twitter – 1,3 милиона, в Instagram – 1 милион, а видеоклиповете, създадени от негови почитатели, които циркулират в мрежата, наближават милиард.

animiran 12 pravila 30 650x650

12 правила за смислен и пълноценен живот. 12 правила, в които се преплитат хилядолетната човешка мъдрост, изумителните открития на авангардната наука и посланията на великата литература и философията.

 


5 КНИГИ, КОИТО ВДЪХНОВЯВАТ ЗА НОВО НАЧАЛО -30%

Преживявате криза, чувствате се изгубени, животът ви буксува...? Може би е време да преподредите приоритетите и да съберете куража за едно ново начало през 2020 година. Вижте 5 книги, които ще ви помогнат да погледнете нещата от друг ъгъл, да видите най-често срещаните капани по пътя към щастието и да изградите ваш собствен план за действие.

animiran 5 knigi nov start promo 2020
Промоцията продължава до 24.00 часа на 3 февруари 2020 г. /понеделник/!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.