Gnezdoto.net
Как цветовете влияят на нашето тяло, поведение и настроение снимка: gopixpic.com

Как цветовете влияят на нашето тяло, поведение и настроение

  • автор: Даринка Янева
  • категория: Факти

„Цветовете, като чертите на лицето, следват емоциите." – Пабло Пикасо

Усещаме ли се неспокойни в жълта стая? Синият цвят кара ли ни да се чувстваме спокойни? Интериорните дизайнери и художниците отдавна са разбрали как цветът може да повлияе на нашите чувства, настроение и емоции, както и да предизвика и много физиологични реакции. Някои цветове могат да повишат кръвното налягане, да забавят метаболизма ви или да изморят очите ви.

Ето и някои факти за влиянието на цветовете върху човешкото поведение и емоции:

• Едно изследване е установило, че хапчета плацебо с топъл цвят са по ефективни от тези със студен цвят.

• Друг експеримент доказал, че инсталирането на улични лампи, светещи със синя светлина в даден район, довело до намаляване на престъпността там.

• Температурата на околната среда също може да влияе върху предпочитането на определен цвят. Например, когато температурите са по-ниски, хората инстинктивно предпочитат по-топли цветове. И обратното, когато температурите са високи предпочитанията са насочени към по-студената гама от цветове.

• Проучванията показват, че цветовете оказват влияние и върху производителността. Студенти, изложени на влиянието на червения цвят преди изпит, демонстрират по-ниска ефективност в резултатите, които показват.

• Изследвания открили, че червеният цвят кара хората да реагират с по-голяма скорост и сила, което може да се използва в областта на спорта. 

red

снимка: derapusvita.blogspot.com

Червено – цветът на физическото

Червеното е цветът на огъня и кръвта, така че той най-често се свързва с енергията, силата, решителността, страстта и желанието. Той е много мощен цвят. Ефектът му върху човека е предимно на физическо ниво. Той ни стимулира, повишава пулса ни, създава усещане, че времето тече по-бързо, отколкото в действителност.

Положително влияние: смелост, топлина, жажда и борба за живот, мъжественост.

Отрицателно влияние: взискателност и агресия. 

blue

снимка: walls.co.ua

Синьото – цветът на интелекта

Синьото е цветът на ума и в своята същност е успокояващ. Той влияе повече на психическото, отколкото на физическото ни състояние, както е при червеното. Наситеното синьо стимулира мисълта, а мекото синьо – спокойствието на ума и концентрацията.

Положително влияние: доверие, спокойствие, интелигентност, комуникативност, размисъл.

Oтрицателно влияние: студ, отчужденост, липса на емоции, недружелюбност. 

green

снимка: explosionhub.com

Зеленото – цветът на баланса

Зеленото е в средата на спектъра и балансира. Той е най-спокойният цвят за възприемане от човешкото око. Затова се смята, че има лечебно действие, подобрява зрението. В хералдиката зеленото е показател за растеж и надежда.

Положително влияние: хармония, баланс, освежаване, универсална любов, почивка, увереност, мир.

Отрицателно влияние: скука, стагнация, равнодушие, изтощение. 

yellow

снимка: desk.159.com

Жълто – цветът на емоцията

Жълтото е цветът на слънцето. Той е свързан с радост, щастие, веселие, енергия и интелект. Жълтото е цветът, който действа най-силно на нашата психика. Той влияе за повдигане на духа и самочувствието. Той е цветът на доверието и оптимизма.

Положително влияние: оптимизъм, увереност, самочувствие, екстровертност, емоционална сила, креативност.

Отрицателно влияние: ирационалност, страх, емоционална нестабилност, депресия, тревожност, унищожение. 

violet

снимка: elegantwallpaper.com

Виолетово – цветът на духовността

Виолетовото насърчава човек да съзерцава и да медитира. Този цвят се асоциира най-често с кралските особи и се свързва с най-високото качество.

Положително влияние: духовно осъзнаване, ограничение, визия, лукс, автентичност, истина, качество.

Отрицателно влияние: интровертност, упадък, подтискане, малоценност.


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

lqtna promociq min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 30 юни 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki