Gnezdoto.net
Как цветовете влияят на нашето тяло, поведение и настроение снимка: gopixpic.com

Как цветовете влияят на нашето тяло, поведение и настроение

  • автор: Даринка Янева
  • категория: Факти

„Цветовете, като чертите на лицето, следват емоциите." – Пабло Пикасо

Усещаме ли се неспокойни в жълта стая? Синият цвят кара ли ни да се чувстваме спокойни? Интериорните дизайнери и художниците отдавна са разбрали как цветът може да повлияе на нашите чувства, настроение и емоции, както и да предизвика и много физиологични реакции. Някои цветове могат да повишат кръвното налягане, да забавят метаболизма ви или да изморят очите ви.

Ето и някои факти за влиянието на цветовете върху човешкото поведение и емоции:

• Едно изследване е установило, че хапчета плацебо с топъл цвят са по ефективни от тези със студен цвят.

• Друг експеримент доказал, че инсталирането на улични лампи, светещи със синя светлина в даден район, довело до намаляване на престъпността там.

• Температурата на околната среда също може да влияе върху предпочитането на определен цвят. Например, когато температурите са по-ниски, хората инстинктивно предпочитат по-топли цветове. И обратното, когато температурите са високи предпочитанията са насочени към по-студената гама от цветове.

• Проучванията показват, че цветовете оказват влияние и върху производителността. Студенти, изложени на влиянието на червения цвят преди изпит, демонстрират по-ниска ефективност в резултатите, които показват.

• Изследвания открили, че червеният цвят кара хората да реагират с по-голяма скорост и сила, което може да се използва в областта на спорта. 

red

снимка: derapusvita.blogspot.com

Червено – цветът на физическото

Червеното е цветът на огъня и кръвта, така че той най-често се свързва с енергията, силата, решителността, страстта и желанието. Той е много мощен цвят. Ефектът му върху човека е предимно на физическо ниво. Той ни стимулира, повишава пулса ни, създава усещане, че времето тече по-бързо, отколкото в действителност.

Положително влияние: смелост, топлина, жажда и борба за живот, мъжественост.

Отрицателно влияние: взискателност и агресия. 

blue

снимка: walls.co.ua

Синьото – цветът на интелекта

Синьото е цветът на ума и в своята същност е успокояващ. Той влияе повече на психическото, отколкото на физическото ни състояние, както е при червеното. Наситеното синьо стимулира мисълта, а мекото синьо – спокойствието на ума и концентрацията.

Положително влияние: доверие, спокойствие, интелигентност, комуникативност, размисъл.

Oтрицателно влияние: студ, отчужденост, липса на емоции, недружелюбност. 

green

снимка: explosionhub.com

Зеленото – цветът на баланса

Зеленото е в средата на спектъра и балансира. Той е най-спокойният цвят за възприемане от човешкото око. Затова се смята, че има лечебно действие, подобрява зрението. В хералдиката зеленото е показател за растеж и надежда.

Положително влияние: хармония, баланс, освежаване, универсална любов, почивка, увереност, мир.

Отрицателно влияние: скука, стагнация, равнодушие, изтощение. 

yellow

снимка: desk.159.com

Жълто – цветът на емоцията

Жълтото е цветът на слънцето. Той е свързан с радост, щастие, веселие, енергия и интелект. Жълтото е цветът, който действа най-силно на нашата психика. Той влияе за повдигане на духа и самочувствието. Той е цветът на доверието и оптимизма.

Положително влияние: оптимизъм, увереност, самочувствие, екстровертност, емоционална сила, креативност.

Отрицателно влияние: ирационалност, страх, емоционална нестабилност, депресия, тревожност, унищожение. 

violet

снимка: elegantwallpaper.com

Виолетово – цветът на духовността

Виолетовото насърчава човек да съзерцава и да медитира. Този цвят се асоциира най-често с кралските особи и се свързва с най-високото качество.

Положително влияние: духовно осъзнаване, ограничение, визия, лукс, автентичност, истина, качество.

Отрицателно влияние: интровертност, упадък, подтискане, малоценност.


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ИСТОРИЯТА НА ЕДНА ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ЖЕНА, РАЗКАЗАНА ОТ НЕЯ САМАТА - АВТОБИОГРАФИЯТА НА АГАТА КРИСТИ - КРАЛИЦАТА НА КРИМИНАЛНИЯ РОМАН! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Най-интересната книга, написана от великата писателка!

agatha christie 650x650 min

Когато прочетете нейната автобиография, Агата Кристи вече няма да бъде само един от любимите ви писатели. Тя ще се превърне в една от любимите ви личности.

gold button all promo min

"КНИГА НА ЖИВОТА: ЗА ВСИЧКИ, КОИТО СА СЕ ОТЧАЯЛИ, ЧЕ ЩЕ НАМЕРЯТ ЛЕКАРИТЕ, СПОСОБНИ ДА ГИ ИЗЛЕКУВАТ" ОТ ЕВГЕНИЙ БОЖИЕВ - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Ако сте се уморили от честите посещения в медицинските кабинети и купищата лекарства, които трябва да приемате, ако въпреки тях не получавате изцеление, може би е време да потърсите друго решение...

new anim kniga na jivota 650x650

Една книга, която разрушава много от традиционните възгледи за развитието на заболяванията... Всеки има право да знае, че може сам да поддържа организма си в добро състояние.

Промоцията e валидна само при поръчка онлайн!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki