Gnezdoto.net
Какво казва науката за любовта? 10 факта, които ще ви изненадат! снимка: blog.couple.me

Какво казва науката за любовта? 10 факта, които ще ви изненадат!

  • автор: Гергана Лабова
  • категория: Факти

Едва ли има нещо друго, което толкова да се доближава до абсолютната стойност на ирационалното, както любовта. Или поне така сме свикнали да мислим. Ето обаче какво казват учените по въпроса...

1. Отражение
Харесваме хора, в чиито лица разпознаваме себе си или свои близки. Това е становището на учените от университета на Ливърпул. В експеримента им участвали 200 души. Те трябвало да разгледат снимки на човешки лица и да изберат тези, които намират за най-привлекателни. Резултатите били категорични: доброволците избирали лица, в които откривали познати черти – свои или на роднини.

2. По спиралата на... ДНК-то
Подсъзнателно избираме брачен партньор, с когото имаме близко ДНК. Учените от Националната академия на науките на САЩ изследвали 825 души и установили сходство в генетичния материал на двойките, сключили брак. При останалите подобна прилика не се наблюдавала.

3. 1,2,3..
Само няколко секунди са ни нужни, за да решим дали другият е подходящ за нас, или не, - обяснява Робърт Кързбън от Университета на Пенсилвания. Той провежда проучване измежду повече от 10 000 души. Оказва се, че решаваме дали може да сме срещнали Него (или Нея) само за няколко мига, още на първата среща. Факторите, които са най-определящи, са основно визуални – ръст, възраст, привлекателност, и едва след това – образование, доходи, религия...

4. Очи в очи
Жена, която директно насочва погледа си към мъжа, е по-сексапилна и възбуждаща. Това установява Малия Мейсън от университета Дартмут. Представителите на силния пол, участвали в проекта й, трябвало да разгледат снимки на красиви модели. Някои от тях гледали към обектива, т.е. погледът им се "срещал" с този на доброволеца, а други гледали встрани. Мъжете единодушно определили като по-въздействащи и привлекателни жените, гледащи към тях.

5. Слушай ме, слушай ме...
По-големият сексуален опит прави гласа ни по-възбуждащ, категорични са учените от Универсистета Албани, Ню Йорк. На 149 души (и от двата пола) били пуснати записи на гласове. Оказало се, че като най-сексапилни и интригуващи били оценени гласовете на хората с богато сексуално минало.

6. Малко руж
Румените бузи се приемат като благоприятен знак, че човекът срещу нас е подходящ за сериозен партньор. Така смятат повечето от нас, според изследване на учените от Стърлингския университет в Шотландия. Хайде, дами, напред към огледалото с кутийка руж в ръката!

7. На глада очите са големи
Колкото по-гладен е мъжът, толкова по-пищни жени харесва. Учени от Станфордския и Ню-Йорксия университети провели интересен експеримент. Те раздали на стотици студенти (пред и в столовата) въпросник, който описвал префектния партньор. За мъжете, които все още не се били нахранили, идеалната жена била с 6-7 кг по-тежка от идеалната жена за мъжете, които вече били обядвали. Скъпи читателки, имам решение на проблемите с излишните килограми: не вие пазете диета! Него дръжте гладен!

8. Мммм.... вкусно!
Любовта прави храната по-вкусна. Кай Кин Чан, заедно със свои колеги, провежда следния експеримент сред студенти от Националния университет на Сингапур: доброволците трябвало да опишат свое преживяване. За едните то трябвало да е свързано с любов, за другите - с ревност, за третите да е "неутрално". След това им били дадени специално подбрани сладко-кисели бонбони. Те трябвало да ги опишат като повече сладки или повече кисели. Студентите, писали за нещо романтично, определили бонбоните като сладки, за разлика от другите две групи студенти.

9. Сляпата неделя
Когато сме влюбени, наистина ставаме слепи за недостатъците на другия. Невробиологът Мара Дирсен от Центъра по геномна регулация, Барселона, установява сходство между реакциите на мозъка при майчината любов и при романтичната. И двете рефлектират по специфичен начин участъците, регулиращи начина, по който оценяваме хората - т.е. ставаме неспособни да критикуваме тези, които обичаме.

10. Без задръжки
Сексуалната възбуда потиска усещането ни за гнусливост. Становището е на учени от Университета Гронинген, Холандия. Те пуснали на жени-доброволки три клипа. Едно от видеата било със сексуално съдържание. След това участничките трябвало да пият вода от чаша с плуваща в нея буболечка. Тази задача била определена като "не толкова гнусна" от жените, които изгледали клипа със сексуалното звучене.

Виж още: Старата любов ръжда не хваща - научно доказано!


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ПРОМОЦИЯ "СЕПТЕМВРИ" - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

promocia septemvri2022 kvadraten 650x650 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 2 октомври 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki