Gnezdoto.net
Кой е най-щастливият човек на света? снимка: Konchog

Кой е най-щастливият човек на света?

  • автор: Гергана Лабова
  • категория: Факти

Учените намериха най-щастливия човек на света. Това е Матю Рикар - френски будистки монах, бивш биохимик, който днес живее в манастир в Непал. Счита се за един от най-почитаните монаси на Хималаите и е доверен съветник на Далай Лама.

Годината е 2009-та. Неврологът Ричард Дейвидсън от University of Wisconsin, САЩ, "омотава" главата на Рикар с 256 сензора като част от голям проект, изследващ стотици хора, занимаващи се задълбочено с медитация. Скенерите показват нещо невиждано! Когато медитира върху състраданието, мозъкът на Рикар произвежда нива на гама вълни, свързани със съзнанието, вниманието, ученето и паметта, каквито до момента не са отчитани и не са регистрирани никъде в неврологичната литература. Нещо повече, скенерите показват изключителна активност в лявата част на префронталния кортекс на мозъка. Явлението води до невероятно високи нива на усещане за щастие и намалена до минимум склонност към негативизъм! Тези резултати дават на Матю Рикар титлата "най-щастливия човек на света".

Кой е Матю Рикар?
Роден е на 15.02.1946 г. в Екс ле Бен, Франция. Израства в Париж, в обкръжението на хора на науката, словото и изкуствата. Баща му е известен философ, а майка му – абстрактен художник. "Често обядвахме с нобелови лауреати", разказва монахът. През 1972 г. се дипломира като доктор по генетика в Pasteur Institute. Междувременно, през ваканциите осъществява първите си пътувания до Индия. Там се запознава Дилго Кхйенце Ринпоче – най-великият будистки учител на 20 в. Рикар посвещава все повече време на изучаването на будизма и постепенно скъсва връзките си със Западния свят.
26 години по-късно се завръща, за да издаде книгата си "Монахът и философът" – диалог за смисъла на живота, който води със своя баща, Жан-Франсоа Ревел. Произведението бързо се превръща в бестселър. Преведено е на 21 езика.
Рикар поставя началото на движение, което лансира идеята, че умът може да бъде трениран с помощта на медитацията, и да донесе един по-щастлив и пълноценен живот. Занимава се с благотворителност в Азия. Хуманитарната му мисия на Изток му носи френския национален орден за заслуги. Рикар е популярен лектор, участва в различни форуми, включително TED и World Happiness Forum.

Видеото с български субтитри може да видите ТУК.

За повече информация: www.matthieuricard.org

Вижте още: Уроците на Далай Лама


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ "КАЛЕЙДОСКОП НА ЖИВОТА" ОТ АННА КИРЯНОВА - НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО". СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Как да живеем? Да приемем ли Съдбата, или да се борим с нея? Как да обичаме и да градим отношенията си с другите? Как да бъдем щастливи? Каква е личната ни мисия? Как да преживеем труден период от живота си? Как да започнем да ценим и уважаваме самите себе си?

kaleidoskop na jivota gif

Анна Кирянова е известен психотерапевт и философ, писател и автор на уникални методи за решаване на психологически проблеми. Нейните дълбоки и мъдри истории ще ви помогнат да погледнете на света по нов начин.

 


ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

promociq june 2023 min

 


ДВЕ ПРЕКРАСНИ КНИГИ ОТ Д-Р ЛИСА РАНКИН, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ПО ПЪТЯ КЪМ ИЗЦЕЛЕНИЕТО!: "ИЗЦЕЛЕНИЕ ОТ СТРАХА" И "ПОБЕДА НА УМА НАД МЕДИЦИНАТА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

„В самоизцелението няма нищо мистично и свръхестествено! Всичко е най-проста биохимия. Просто в човешкия организъм е заложен механизъм за самовъзстановяване и той очаква само да му създадем подходящи условия да направи това, което му е присъщо по природа – да твори чудеса!“ д-р Кели Макгонигъл!

2 knigi lisa rankin

Методи за лечение без лекарства! Научни доказателства за това, че човешкият организъм е способен да се излекува сам! 

Промоцията продължава до 12 юни 2023 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki