Gnezdoto.net
Можем да предсказваме депресията години по-рано снимка: 700childrens.nationwidechildrens.org

Можем да предсказваме депресията години по-рано

  • автор: Гергана Лабова
  • категория: Факти

Депресията и тревожността са бичът на нашето съвремие. Все повече хора страдат от тях, все повече животи, връзки, кариери се разрушават, подложени на пагубното им въздействие. За съжаление, диагностицирането им е трудно, а лечението - още по-трудно. Има обаче светлина в тунела! Оказва се, че мозъкът сам ни подсказва дали след време ще изпаднем в депресия, дали тревожността ще ни завладее. Това ще ни даде възможност за адекватна и своевременна ответна реакция...

Депресията може да се предскаже години преди нейната поява, твърдят американски учени от Duke University. За целта те изследват амигдалата в мозъка – специфичен център, част от лимбичната система, която отговаря за емоциите. Амигдалата се свързва с усещанията за страх, тревожност, гняв, обида. Тя отговаря и за посттравматичния стрес. Ако амигдалата не функционира правилно, съществува сериозен риск от развитие на депресия, тревожност, фобии...

В проучването на Duke University участвали 753 клинично здрави студента, които трябвало да гледат изображения на гневни или уплашени лица. С помощта на магнитен резонанс учените наблюдавали как реагира амигдалата в мозъка им в отговор на тези дразнители. След това, на всеки три месеца, участниците отговаряли на въпроси, касаещи травматични събития в живота им, както и чувствата за тревожност и депресия. 200 от участниците правили това в продължение на две години, а някои – на четири. Оказало се, че студентите с по-голяма активност на амигдалата в началото на експеримента проявили по-силно изразени симптоми на тревожност и депресия в следствие на травмиращи случки.

Според изследователския екип, измервайки активността на амигдалата, когато човек е подложен на травматични събития, може да се установи дали в последствие ще развие депресия или тревожност. Това може да стане до четири години преди тяхното действително проявление.
"Обикновено пациентите търсят професионална помощ, когато депресията и тревожността са станали хронични, - обяснява кандидатът на науките Йоана Суарц, един от изследователите. - Този мозъчен маркер ще даде възможност на хората да потърсят лечение своевременно, преди проблемът да се е задълбочил и да заплашва качеството на живота им". С други думи, откритието ще направи възможна профилактиката на депресията, както и нейното по-успешно лечение.

източник: huffingtonpost.com

 

Вижте още: 11 причини, водещи до депресия, и какво можем да направим

7 неща, които Нейно величество Депресията ненавижда

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki