Gnezdoto.net
6 онлайн вирусни явления, които са се родили много преди Интернет

6 онлайн вирусни явления, които са се родили много преди Интернет

  • автор: Алиса
  • категория: Факти

Да, всичко ново е добре забравено старо.
Толкова сме свикнали с всички тенденции, които се наложиха с масовото използване на Интернет и технологиите, че дори не се замисляме за тях. Те са просто част от нашия дигитален живот, защото се разпространяват като вируси в мрежата. Дори сме сигурни, че те са продукт на цифровата епоха.

Всъщност, много от тях са се появили преди сто, двеста, а и повече години. Дали ние сме ги изкопирали от нашите предци или просто хората са еднакви и мислят абсолютно аналогично тогава и сега, е въпрос над който просто можем да помислим.

Факт е обаче, че днес всички тези вируси се разпространяват много по-бързо и в много по-голям мащаб.

Смешните снимки на котки

213-620x458

Знаете, че няма ден, в който да сте в мрежата и да не ви попадне пред погледа поне една забавна снимка на котка, която скорострелно се разпространява в социалните мрежи. Не може да не познавате най-прочутата котка на света - Сърдитата котка (Grumpy Cat) - която си има дори собствена страница във Фейсбук с милион последователи.

Всъщност снимането на котки в непривични пози и тяхното разпространение произлиза още от Викторианската епоха. В студиото на Хари Пойнтер и Хари Фриз правели специални снимки на котки в пози, имитиращи човешки дейности, и после ги продавали за картички и детски книжки. По това време това не било особено лесно, тъй като фотографите имали примитивна техника и трябвало да държат нещастните животинчета в неподвижни пози прекалено дълго.

Компютърният и SMS жаргон (Lolspeak)

58-620x407

Със сигурност и вие го използвате или поне сте срещали съкращения като WTF, OMG, LoL и подобни. Този „език" за бързо общуване в епохата на Интернет има свой предшественик в далечната 1830 година. Забавните съкращения се появили най-напред във вестниците в Бостън в периода 1830 – 1840 година, а впоследствие се разпространили и в цяла Америка. Смешните абревиатури замествали думи, в които умишлено правели грешки. Но всъщност вестниците не използвали тези съкращения за забавление, а предимно за да се надсмиват над бедните хора и тяхното невежество. Оттук произлиза и най-популярната в света абревиатура - ОК. Въпреки че има много опити за обяснение на точния й произход, може би най-достоверното е на етимолога д-р Алън Уолкър Рид, който през 1963 г. обяснил, че това съкращение най-вероятно произлиза от неправилно написаната фраза „oll correct".

В древността също е имало тролове и модератори

67-620x407

Представете си типичния войн на клавиатурата, удобно разположен пред компютъра и пише ли, пише. Като истински боец.

Това са правели и древните римляни и гърци, само че те са оставяли своите съобщения по стените на почти всяка повърхност, която можели да намерят. Освен класическите „спам" съобщения, там могат да се намерят обичайните записи за сексуални подвизи (както и за липсата на такива у съперника), а също и доста сериозни теми като любовта и философски размисли за живота.

Освен това, всички тези съобщения били щателно следени и регулирани, особено по стените на богаташките домове. Точно както днешните модератори, собствениците на тези къщи, решавали кои съобщения да останат и кои не. Това било един вид средство за влияние върху кандидат политиците, които обичали да оставят послания по стените на богатите къщи. Но... все пак трябвало да поискат разрешение, преди да „постнат" своите кампании.

Вирусните писма за края на света не са от вчера

77-620x407

Предсказания за края на света са се появявали на различни места, по различно време и винаги в огромни количества.
Писмото от Толедо обаче, е първият документиран случай на паника заради предстоящия край на света, който наистина е станал вирусен.
Смята се, че писмото, разпространяващо се в Европа през 1184 година, е написано от монаси и предсказвало, че апокалипсисът ще се случи през 1186 г., като събитието ще се предшества от злощастен парад на планетите „в знака на Везни и опашката на Дракона". След това щели да настъпят страшни бедствия и единственият начин за спасение бил бягство в планината. Познато, нали?

Писмото предизвикало масова паника в Европа. Но макар че планетите наистина се строили в една линия, както било предсказано, катастрофа не се случила.
Но както знаем много добре, едно несполучливо предсказание за края на света, не пречи на разпространението на много други.

Писмата на щастието

98-620x407

Всеки, който има имейл или акаунт в социална мрежа, със сигурност е получил поне едно такова "писмо на щастието", в което го приканват да го изпрати на още 12 или 7 приятели, за да му се случи „голямо щастие".

Този изключително дразнещ вирус изобщо не е рожба на Интернет. Той се е появил още през 19 век. Първият известен образец на такова писмо бил подписан от „мисис Джордж О. Аман" от щата Тенеси. Писмото било адресирано до всички добри хора с молбата да пожертват 10 цента, за да може тя да плати образованието на бедните бели деца в Апалачите.

Писмото включвало адреса й и указания, че получателят трябва да го изпрати на още 4 човека. За разлика от днешните писма на щастието в това се обещавало благословение за получателя, който изпълни всички инструкции, но не и проклятие за тези, които го пренебрегнат. Впоследствие, по време на Великата депресия, станало популярно и предупреждението за нещастие, ако писмото бъде игнорирано.

Селфито се родило от средновековната страст към огледалото

107-620x407

Ние може и да си мислим, че маниакалната страст да се самоснимаме произхожда от дигиталната епоха и че това е някакво ново ниво на нарцисизма, но според едно проучване, изкуството да се правят такива снимки може да се свърже с увлечението по огледалото, което ни препраща към Средновековието.

Според историка Джеймс Хол, това увлечение на хората се е появило след като художниците са започнали да рисуват свои автопортрети още в 12 век. Разликата е само в това, че тези портрети на практика са били средства за самоанализ, в съответствие с религията по онова време, а не начин за привличане на внимание.

Хол визира „Портрет на Джовани Арнолфини и съпругата му" на фламандския художник Ян ван Ейк и твърди, че огледалото в картината е било нещо като ръководство за това как по-добре да опознаеш себе си.

Колкото до груповите селфита, които са особено актуални днес, ето един образец от 1909 година на Джоузеф Байрон и приятели.

717-620x489

Как са го направили, само можем да гадаем.

Вижте още: НЕОБИКНОВЕНОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ НА ЕДНА КНИГА

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki