Gnezdoto.net
Повечето хора крият една и съща тайна снимка: recantodasletras.com.br

Повечето хора крият една и съща тайна

  • автор: Гергана Лабова
  • категория: Факти

Изследване показва какво крият повечето от нас. Ще се изненадате от това колко еднакви се оказваме всички...

Кенжи Йошино от NYU School of Law, съавтор на труда "Разкриването на таланта - нов модел за вписване в общността", провежда интересен експеримент. Той задава следния въпрос на хората: "Какво криете?". Оказва се, че повечето хора прикриват едно и също – своите "слабости", това, което ги разграничава от мнозинството. Става дума за сексуална ориентация, психически проблеми, болест, физически недъг, произход, религиозна принадлежност, политически пристрастия... Всичко, което те прави "различен". Тази двойнственост обаче се отразява зле на индивида. 60-73% от анкетираните признават, че прикриването влияе пагубно на тяхното самочувствие и самооценка.

От проучването става ясно и още нещо: колкото по-голямо е различието на индивида от общото цяло, толкова по-усърдно прикрива той това различие. С други думи, 83% от хората с различна сексуална ориентация се прикриват (и тук не става дума само за сексуалните им предпочитания); 79% от цветнокожите - също. Тази тенденция се наблюдава и при 66% от жените. Цели 45%, т.е. почти половината!, от хетеросексуалните бели мъже, които са всъщност най-привилегированата група в обществото, също се прикриват.

Всъщност проблемът, според Йошино, идва от света на бизнеса. Компаниите твърдят, че търсят хора с уникални индивидуални характеристики, но всъщност търсят такива, които да се впишат в общото. Така човек се налага да "моделира" своята идентичност, за да си пасне с останалите. И цитира един много показателен пример в историята. Американският президент Рузвелт настоявал преди всяка среща да е седнал зад масата. Така искал да изтласка на заден план факта, че е инвалид (през 1921 г. е повален от полиомиелит, в следствие на което се парализира от кръста надолу). Затова не искал хората да го виждат в инвалидна количка – това щяло да засили усещането, че е различен от тях.

Осъзнаването, че това прикриване води до проблеми със самооценката на хората трябва да бъде в основата на новата политика на компаниите, настоява Йошино. Това, че всички крием важни неща за себе си с една единствена цел – да се впишем в общността – трябва да доведе до по-голяма толерантност и до по-голямо разбиране, заключава изследователят.

Вижте още: 9 неща, които не знаете, че влияят на настроението ви

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki