Gnezdoto.net
Проверете как работи вашият мозък

Проверете как работи вашият мозък

  • автор: Алиса
  • категория: Факти

Вижте един изключително интересен и лесен тест, с помощта на който ще разберете кое полукълбо на вашия мозък използвате по-активно.

Вгледайте се в това въртящо се момиче и определете на коя страна се върти. Но отговорете веднага, защото ако се съсредоточите, можете да промените посоката.

Vrashhenie-devushki.3gif

Ако виждате, че момичето се върти по посока на часовниковата стрелка, вероятно по-активно използвате дясното полукълбо, ако се върти обратно на посоката на часовниковата стрелка – лявото.

Според проведени наблюдения над групи хора, по-голяма част от хората (около 80%) виждат, че момичето се върти по посока на часовниковата стрелка.

Интересен факт е, че допреди няколко десетилетия не се е придавало особено важно значение на дясното полукълбо. Било е прието, че в някакъв смисъл то е безсмислено. Но с годините учените стигнаха до извода, че точно дясното полукълбо е особено важно за творческото развитие на човека.

А сега още нещо. Ако не сте успели да промените посоката, вижте тези 3 силуета. Ако бързо погледнете левия или десния, ще видите, че веднага можете да промените посоката на въртене на средния силует.

Vrashhenie-devushki.1gif

Да си припомним за какво отговарят двете полукълба на мозъка.

Лявото полукълбо обработва вербалната информация. То отговаря за езиковите способности, контролира речта и способността за писане и четене. Използвайки именно него човек запомня факти, дати, имена и разпознава математическите символи и числа. То отговаря за аналитичното и логическото мислене.

Дясното полукълбо обработва невербалната информация – то обработва информацията под формата на образи и символи. Използвайки дясното полукълбо, човек мечтае, фантазира и измисля истории. То обработва едновременно много и различна информация и дава възможност да се виждат нещата като цяло, без да се анализират. Дясното полукълбо отговаря също и за творческите способности – рисуване и музика.

Ако се вярва на резултатите от изследване, провеждано в Йейлския университет в продължение на пет години, човек, на когото се удава с лекота да промени посоката на въртене на момичето, има IQ по-високо от 160.

А може и всичко това да е просто оптическа илюзия.

Автор е японският дизайнер Nobuyuki Kayahara.

Вижте още: 17 ИНТЕРЕСНИ ФАКТА ЗА СЪЗНАНИЕТО, ПОДСЪЗНАНИЕТО И ОЩЕ НЕЩО

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФАКТИ"

vig vsi4ki