Gnezdoto.net
Легенда за Седемте рилски езера и... една вълнуваща виртуална разходка снимка; viktoriyaveselinova.files.wordpress.com

Легенда за Седемте рилски езера и... една вълнуваща виртуална разходка

Да се разходим назад във времето, когато са се раждали легендите...

Легенда за Седемте рилски езера

"Тази история започва преди много години, когато Земята още не била населена от съвременните хора. По това време в планината Рила живеели мъж и жена великани. Те се обичали с цялото си сърце. Обичали и своя дом...
Той бил толкова привлекателен, слънчев, топъл и уютен, че нямало как да не очарова всяко живо същество, а на любовта им се радвали всички стихии и целият свят.
Но за нещастие един ден злите сили минали покрай техния дом. Като видели, че съществува такова красиво място, завидели на семейното им щастие, ядосали се, решили да унищожат всичко и да заличат любовта им завинаги. Започнали да изпращат черни облаци и опустошителни ветрове. Страшни земетресения разтресли земята...
Мъжът великан защитавал яростно всяко стръкче тревичка, всяко малко поточе и цвете, бранел своята любима и отбивал атаките на злите сили. Това обаче само увеличило тяхната злоба и жестокост - те били решени да завършат пъкленото си дело докрай.
В една тежка битка младият великан паднал убит. Доволни от постижението си, злите стихии си тръгнали, оставяйки след себе си разчупени скали, опропастени долчини и една съсипана от скръб жена. Мъката на младата вдовица била толкова голяма, че сълзите й бликали безспир и се стичали по хребетите право в долчините. Леели се и се събирали в тях... образували се бистри езера, чистотата на които поразявала всеки...

Преди езерото Бъбрека планинските водачи показват огромна скала, намираща се в посока към езерото Сълзата, на която са "изобразени" мъж и жена в огромни размери. Според легендата това са фигурите на двамата влюбени, които ще останат да "пазят" вечно своя красив дом."

Сега е време за една вълнуваща виртуална разходка до Седемте рилски езера...

Но преди това  малко информация:
Седемте рилски езера са с ледников произход. Част са от Стоте национални туристически обекта. Разположени са стъпаловидно – между 2100 и 2500 м надморска височина. Свързани са помежду си с малки поточета.

Сълзата
001
Сълзата е с най-голяма надморска височина - 2535 м. Нарича се така заради своята бистрота. Водната му повърхност е с размер 7 дка. Най-дълбоката му точка е 4,5 м.
 
Окото
002
снимка: bg-tourinfo.com
Окото (или Сърцето) е на височина 2440 м. Дълбоко е 37,7 м, а площта му е 6,8 ха. Това е най-дълбокото ледниково езеро на Балканите.
 
Бъбрека
003 bybreka
снимка: bg-tourinfo.com
Бъбрека е на 2282 м надморска височина. Площта му е 85 дка. Дълбоко е 28 м.
 
Близнака
004 bliznak
снимка: bg-tourinfo.com
Близнака е на 2243 м надморска височина. Водната му площ е 92 дка. Дълбоко е 27,5 м. Нарича се така, защото в средата си се стеснява и когато годината е суха, почти се разделя на две по-малки езера.
 
Трилистника 
005 trilistnika
снимка: bg-tourinfo.com
Трилистника се намира на 2216 м надморска височина, с площ 2,6 ха и дълбочина 6,5 м.
 
Рибното езеро
006 ribnoto
снимка: planina.e-psylon.net
Рибното езеро е най-плиткото – дълбоко е само 2,5 м. Площта му е 3,5 ха. Разположено е на 2184 м надморска височина. Именно тук се намира и хижа "Седемте рилски езера".
 
Долното езеро
007 dolnoto
Долното езеро е на 2095 м надморска височина. Дълбоко е 11 м, а площта му е 5,9 ха. Оттук извира р. Джерман.
 

Вижте още: Kрасотата на България в снимки

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФОТОРАЗКАЗ"

vig vsi4ki