Gnezdoto.net
Мъже в поли протестират срещу насилието над жени снимка: twitter

Мъже в поли протестират срещу насилието над жени

Колебах се дали да отразя тази новина. Все пак целта на Gnezdoto е да бъде сайт с позитивно звучене. И информация за жестокости спрямо жените не влизаше в първоначалните ни планове. Не мога обаче да не се запитам какво всъщност е оптимизмът? Докъде се простират границите на понятието? Не е ли оптимистично това, че в една държава се надига вълна в защита правата на жените?! Не се ли заражда надежда, че светът наистина може да бъде по-добро място, по-сигурно, по-справедливо?! Не се ли пробужда у нас усещане за сила, че ние, да, точно ние можем да променим настоящето, че можем да променим  бъдещето?!
Затова, в крайна сметка, реших да ви разкажа за тази акция отпреди броени дни, която истински ме развълнува... И вдъхнови!

Мъже, облечени в къси поли, протестираха по улица Ишиклал в Истанбул в събота в знак на протест срещу насилието над жени. Поводът е жестокото убийство на Йозгеджан Аслан и последвалите реакции на голяма част от обществеността, според които момичето си го търсело, щом е било с пола! (Може да прочетете изключително драматичния коментар на Деря Кър ТУК.)

001 1

001 1 1

"Облякох пола, защото всички виждаме как насилието над жените ескалира напоследък. Освен това ставаме свидетели на чудовищни коментари, които твърдят, че жени, носещи къси поли, заслужават да бъдат изнасилени", споделя един от протестиращите - проф. Булут Аслан."Това, върху което искаме да обърнем внимание, е, че потискането на жените и техните права, както и патриархалните модели на мислене и поведение не са проблем само за жените, а за цялото общество... Знаем, че свободата може да се постигне само с обединените усилия на всички ни. Трябва да действаме заедно и заедно да се опълчим срещу насилието над жените".

001 2 1 001 2 2

Турският актьор Али Ерказан също се включи в протеста. "Не искаме лидери, които защитават този начин на мислене, - разказва той. – Това е Република Турция. Имаме светско управление. Мъжете и жените тук са равнопоставени и ако някой се опита да промени това, ние няма да го позволим".

001 2

001 3

През ноември миналата година президентът Реджеп Ердоган заяви недвусмислено: "Не може да поставяте мъжа и жената на едни и същи позиции, това е противоестествено... Майките не трябва да имат други приоритети, свързани с кариерата, освен това да бъдат майки. Те трябва да се фокусират върху отглеждането на добри поколения".

Според Bianet.org през 2014 г. в Турция 207 жени са убити, 78 са изнасилени, 464 са бити, а върху 89 е оказан сексуален тормоз.

Коментарите оставям на вас...

снимки: twitter
източник: todayszaman.com

Вижте още: За патриархата откровено


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО "ИНСТИНКТЪТ НА ВОЛЯТА" ОТ КЕЛИ МАКГОНИГЪЛ - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА /при поръчка онлайн/

Всички сме родени с воля, но някои я използват повече от други. Хората, които имат по-добър контрол върху вниманието, емоциите и действията си, се справят по-добре във всяко отношение. Те са по-щастливи и по-богати. Любовните им връзки са по-удовлетворяващи и по-дълготрайни. Те печелят повече пари и напредват повече в кариерата. По-добре се справят със стреса, излизат от конфликти и преодоляват нещастията. Те дори живеят по-дълго...

1 animiran instinktyt na volyiata 650x650

Силата на волята е биологичен инстинкт, реакция на ума и тялото, а не добродетел, която отсъства. Как да освободим този инстинкт, за да се справяме с вредните си навици, да спрем да отлагаме важните задачи и да следваме истинските си цели...

 


ГОЛЯМОТО ЧЕТЕНЕ ПРОДЪЛЖАВА... 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ГНЕЗДОТО!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

animiran chetene 2020

Промоцията е валидна само при поръчка онлайн!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ФОТОРАЗКАЗ"

vig vsi4ki