Gnezdoto.net
Ирина Янчева-Карагяур ©

Ирина Янчева-Карагяур

Здравейте! Казвам се Ирина Янчева-Карагяур.

Понастоящем се явявам консултант по „позитивна динамична психотерапия", като се обучавам в майсторското ниво на метода „позитивна психотерапия", в метода „психодрама" и др. Пиша и превеждам статии с психологична тематика. Основната ми професия е класически музикант. Определени обстоятелства в живота пробудиха у мен дълбок интерес и към сферата на психологията, с която сериозно се занимавам под една или друга форма от 2010 година.

Ако трябва с две думи да се самоопределя като автор, то бих казала, че се чувствам агент провокатор.

Не изпълвам статиите си с розови балони, съвети за щастлив живот и призиви за обич, прошка и добрина. Не че имам нещо против изброените. Но не смятам, че те се постигат с действия, подобни на обличане на нови дрехи „от днес решавам да съм добър, обичащ и щастлив, обличам си съответен костюм, рисувам си усмивка, и готово!"

Смятам, че съдържанието върви преди формата. Гоним ли само красивата външна обвивка, губим фокуса върху по-важното и по-дълбокото. А и първата буря ще отнесе обвивката и ще отмие нарисуваната усмивка.

Позитивните неща в живота се постигат чрез усилена вътрешна работа, чрез трансформация на съдържанието, докато промяната на формата идва вече като следствие.

"Човек не става просветлен като си представя фигури от светлина, а като прави мрака съзнателен." - К.Г.Юнг

Далеч съм от претенцията за утвърдителност, неоспоримост и общовалидност на мислите и идеите, които споделям. Те се явяват моите лични отражения на света със всякаквите му страни, и често онези, от които сме склонни да отвръщаме погледа си. Отражения, базирани върху моите знания (които знам, че не са безкрайни), наблюдения ("Виждам това, което знам", Гьоте) и най-вече сензитивност (сърцето вижда най-добре). Те са въпроси с многоточия, открехнати врати, даващи простор за собствената фантазия, домисъл и креативност на читателя.

Както е казал Кант: "Всичко, каквото казвам и пиша, го мисля; но не пиша и не казвам всичко, каквото мисля."

Не може в думите да бъде изразено всичко, което мисли авторът. И по тази причина остава възприемащият да домисля "липсващото". А как ще го направи зависи от съдържанието и инструментариума на неговата собствена психика.

В този ред на мисли ви пожелавам смело и продуктивно съавторство!

Ако имате какво да ме попитате или да ми споделите, добре сте дошли да ми пишете на адрес:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.


 

Намерете Ирина Янчева-Карагяур

имейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.;" style="line-height: 1.6;">

уебсайт: myreflektion.blogspot

тел.: 0 876 736 489