Gnezdoto.net
Притча за доброто и злото

Притча за доброто и злото

Темата за доброто и злото е сред вечно актуалните. Особен интерес предизвиква злото – какво е то, откъде прозлиза, защо го има, възможно ли е да се преборим с него?! Все въпроси, чиито отговори всеки сам трябва да намери за себе си, за да успее да превърне добруването в своя мисия.

Рудолф Щайнер е един от най-влиятелните духовни учители в началото на XX век. В една своя пиеса за духовно развитие той е разгледал въпроса за злото чрез поучителната притча за брадвата и дървото:

Имало едно време човек, измъчван от въпроса за злото. „Всичко идва от Бог - мислел той. - Но щом Бог може да бъде само добър, откъде е дошло злото?”. Дълго и упорито размишлявал върху този въпрос, но не можел да открие отговора.

Един ден дочул разговор между брадва и дърво. Брадвата се похвалила: „Аз мога да те отсека, а ти нямаш такава власт над мен!”.

На тази надменна хвалба дървото отговорило така: „Преди година един човек дойде при мен и отсече от тялото ми клона, от който е направена дървената ти дръжка. Както виждаш, сега можеш да ме отсечеш благодарение на силата, която аз съм ти дал".

Когато чул този отговор, човекът изведнъж прозрял, че злото се корени в доброто.

С тази малка басня Щайнер ясно е изразил възгледа си по въпроса за злото, който съвпада с този на Едгар Кейси. Злото е реално, не е илюзия. Но дори тази енергия произтича от една-единствена Сила на Сътворението - Бог. Следователно е невъзможно да се унищожи злото. За да го покори, човек трябва да го трансформира. Първата стъпка в този процес е да види зрънцето добро, от което то е поникнало.

Из „Едгар Кейси - Как сами да проектираме бъдещето“

 Може да поръчате книгата тук: ЕДГАР КЕЙСИ - КАК САМИ ДА ПРОЕКТИРАМЕ БЪДЕЩЕТО

Вижте още: ПРИТЧА ЗА ДОБРОТО И ЗЛОТО В НАС

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ИЗБРАНИ ОТКЪСИ ОТ ИЗБРАНИ КНИГИ"

vig vsi4ki