Gnezdoto.net
Искате детето ви да е лидер? Вижте 6 грешки, които се допускат от родителите почти всеки ден

Искате детето ви да е лидер? Вижте 6 грешки, които се допускат от родителите почти всеки ден

Най-често вместо детето решенията вземаме ние, защото трябва да го впишем в своя напрегнат график. Само че, за разлика от пералнята или прахосмукачката, детето не е инструмент за решаване на родителските проблеми. То също като нас е собственик на своите желания, фантазии, способности.

Единственият начин да съчетаете „разписанието” на детето с вашето, е да го включвате във вземането на решения, в планирането на дейностите, а също и да му търсите отговорност.

Каква е идеалната такатика в случая и какво правят повечето родители на практика, вижте по-долу:

Идеален родител: Пита детето какво смята да прави: „Какво ще правим сега? Какво ще правим след ядене?”
Реален родител: Строго му напомня това, което детето вече отдавна знае наизуст: „Отивай да си миеш ръцете!”

Идеален родител: Иска мнението му или се съветва, когато трябва да се избира: „Със сините или с червените чашки ще пием чай?”, „Кога ще чистим: преди да гледаме филмчето, или после?”
Реален родител: Поставя детето пред свършен факт: „Вземи си чашата!”, „Спри телевизора и идвай да помагаш!”

Идеален родител: Планира някои прости домашни работи заедно с детето: „Какво да направим най-напред? Да минем с прахосмукачката? Да избършем праха? Да подредим играчките? Или да сложим цветя във вазата?”
Реален родител: Кара детето да изпълнява действия, без да му съобщава за плановете си като цяло: „Отиди... Донеси... Сложи!”

Идеален родител: Подчертава важността на детското участие: „Без теб нямаше да се справя! Интересно е да работим заедно с теб!”
Реален родител: Показва нищожния принос на детето в общата работа: „По-добре да не беше започвал, само ми се мотаеш в краката!”

Идеален родител: Оценява резултатите от съвместната дейност с детето: „Харесва ли ти това, което свършихме? Направо сме страхотни!”
Реален родител: Критикува детето за допуснатите грешки: „Пак си оставил прах по ъглите. Играчките трябва да се подреждат!”

Идеален родител: Разказва на другите за успехите и постиженията на детето в общите работи, формира неговата делова репутация: „Той вече прави всичко сам и много ми помага. С него сме екип, който може да се справи с всяка къщна работа!”
Реален родител: Непрекъснато се оплаква на другите колко му е трудно да се справя с това дете: „Не можеш да го накараш да направи нещо!”

Олга Маховска, автор на книгите "100 грешки във възпитанието, които лесно могат да бъдат избегнати" и "Мисли като дете, действай като възрастен"

Олга Маховска е не само опитен психолог, но и сладкодумен разказвач. Тя обяснява достъпно и разбираемо много важни неща, като например: как разказването на приказки може да се превърне в инструмент за развиване на фантазията и разширяване на кръгозора; защо понякога децата лъжат; от какво се пораждат детските страхове; защо децата толкова обичат клоуните и как вие можете да се превърнете в идеалния образ за подражание; как почистването на стаята или сутрешната закуска да бъдат незабравимо приключение, вместо изпитание за цялото семейство; защо трябва да говорим с момчетата и момичетата по различен начин... И още много практични и важни неща, които непременно трябва да знае всеки родител.


ДВЕ КНИГИ, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ДА УПРАВЛЯВАТЕ СЪДБАТА СИ: "СТРЕСЪТ - ПРИЯТЕЛ ИЛИ ВРАГ" И "ИНСТИНКТЪТ НА ВОЛЯТА" ОТ КЕЛИ МАКГОНИГЪЛ - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Ако фразите "Нямам воля" и "Стресът ме убива" тровят живота ви, тези книги са за вас! Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания, от д-р Кели Макгонигъл!

animiran promopaket kelly mcgonigal

Кели Макгонигъл e доктор на науките, психолог, изследовател, преподавател в Станфордския университет и автор и водещ на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

 


ЗИМНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

zimna promociq min
Промоцията продължава до 28 февруари 2023 г.

 


ВСЕКИ ДЕН ДО 28 ФЕВРУАРИ 2023 Г. - ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

"Да четеш хубава книга е като непрекъснат диалог, в който книгата говори, а душата отговаря…" Андре Мороа

kniga s podaryk animiran new price

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ИЗКУСТВОТО ДА СИ РОДИТЕЛ"

vig vsi4ki