Gnezdoto.net
Защо понякога децата лъжат

Защо понякога децата лъжат

Всяко дете малко или много проявява способност да си измисля небивалици. А понякога децата просто лъжат. Практиката сочи, че децата днес са започнали да лъжат много повече! В добрите семейства е прието да се борят с лъжата, да я дамгосват с нажежено желязо.

Обаче моралните и психологическите оценки на това явление не съвпадат. Изследванията на психолозите показват, че по-голямата част от успелите хора са лъгали в детството си на поразия и са си получавали заслуженото. Лъжливостта се намира в пряка зависимост от интелекта: колкото по-умно е детето, толкова повече се изкушава да представя желаното за истина. На две години всяко четвърто дете увърта и не дава точни отговори на въпросите. На четири години всяко второ вече казва на родителите си това, което очакват от него, макар и да знае как стоят нещата в действителност.

Причините поради които децата лъжат

Ясно е, че една от причините за детската лъжливост е това, че детето не е защитено срещу авторитарността на възрастните, страхът, че ще последва незабавно наказание. Лъжливостта е адекватна форма, чрез която детето се приспособява към света на възрастните.

Още една причина е желанието да привлече вниманието, да предизвика възторг, да получи обич. Когато разказва небивалици и влага огромно старание в това, детето иска да порази въображението на възрастните и разчита да получи похвала, а не упреци.

Третата причина е много богато въображение. Детето изпитва потребност да сподели част от своите образи и сюжети, иначе му е трудно да запази самообладание, да се избави от страховете си. Децата с високо ниво на креативност се отличават със силен невротизъм и имат нужда от особена подкрепа и разбиране.

Какво да направим

Най-доброто, което можем да направим, е да подхванем версията на детето и да му помогнем да я развие, да я доведе до логичен завършек: „Виждаш ли, тук нещо не е наред. Ако ти беше прав, тази история щеше да има друг край...”. Добре е също така да се покаже разбиране: „До­сещам се защо говориш така! Но ако разчиташ на помощ­та ми, ще трябва да ми кажеш цялата истина. Възрастните винаги първо проверяват информацията, а после действат!”.

И само в случаите, когато детето преследва користни цели, като манипулира възрастните, е наложително да се произнесем строго: „Ти лъжеш. Нищо няма да излезе от това. Човек може да излъже само веднъж. После никой няма да иска да си има работа с него!”.

Децата с богато въображение рискуват да си навлекат неприятности по-често от своите връстници. Точно тях е добре да учим на сюжетно мислене с особена настойчивост. Новаторство и оригиналност – с това се отличава начинът на мислене при тези деца. Ако те се научат да развиват сюжетите самостоятелно и независимо, ще имат необикновена съдба. Иначе повечето деца ще се ориентират към стереотипни сценарии, общоприети норми и средно жизнено равнище. Те ще предпочетат да не рискуват и да се доверят на мнението на възрастните, а не на своето собствено, за което трябва да отговарят.

автор: Олга Маховска - психолог, кандидат на психологическите науки и сътрудник на Института по психология към Руската академия на науките


ДВЕ КНИГИ, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ДА УПРАВЛЯВАТЕ СЪДБАТА СИ: "СТРЕСЪТ - ПРИЯТЕЛ ИЛИ ВРАГ" И "ИНСТИНКТЪТ НА ВОЛЯТА" ОТ КЕЛИ МАКГОНИГЪЛ - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Ако фразите "Нямам воля" и "Стресът ме убива" тровят живота ви, тези книги са за вас! Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания, от д-р Кели Макгонигъл!

animiran promopaket kelly mcgonigal

Кели Макгонигъл e доктор на науките, психолог, изследовател, преподавател в Станфордския университет и автор и водещ на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

 


ЗИМНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

zimna promociq min
Промоцията продължава до 28 февруари 2023 г.

 


ВСЕКИ ДЕН ДО 28 ФЕВРУАРИ 2023 Г. - ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

"Да четеш хубава книга е като непрекъснат диалог, в който книгата говори, а душата отговаря…" Андре Мороа

kniga s podaryk animiran new price

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ИЗКУСТВОТО ДА СИ РОДИТЕЛ"

vig vsi4ki