Gnezdoto.net
Научете детето си да мечтае и да вярва, че мечтите се сбъдват! Само така ще възпитате лидер... depositphotos

Научете детето си да мечтае и да вярва, че мечтите се сбъдват! Само така ще възпитате лидер...

Всички хора си мечтаят за три неща: невъзможното, забраненото и опасното. Ето защо родителите избягват да разказват за своите детски фантазии. Освен това сбъднатата мечта преминава от областта на фантазиите в областта на историите с щастлив край, които по законите на паметта се забравят, тъй като губят всякаква актуалност.


Колкото и да е парадоксално, родителските забрани и предупреждения стимулират фантазията на детето. „Никога не мисли за бялата маймуна!”*, „Забрави, че можеш да излезеш в такова време!”, „Забранявам ти да дружиш с това момче!”, „Ако не ме слушаш, няма да отидем в зоопарка!”.

Мислите ли, че след такива дума детето ще се старае и ще слуша? То ще си мечтае за зоопарка, за приятелство с лошото момче, за разходка в дъжда и за среща с бялата маймуна.

Децата си мечтаят да пораснат и да правят всичко каквото си поискат. А ето какво им се иска:

• да видят какъв е животът в другите страни и евентуално да се заселят там, ако „в тази страна цари пълен безпорядък”;

• да се сприятелят с необикновени хора и заедно да се занимават с нещо интересно, щом като родителите им знаят само да „работят денонощно”;

• да спечелят много пари и да купят всичко, което искат самите те и родителите им, за да не се оплакват и да не хленчат като малки бебета;

• да спят и да ядат когато си пожелаят, а не когато са го определили възрастните;

• никога да не боледуват и никога да не умират – да се измисли най-после такова хапче;

• да се сдобият с компютър и да играят най-интересните игри на света;

• да се оженят за най-красивата актриса, да се омъжат за поредния английски принц или в краен случай за милия съсед чичо Витя – тъй и тъй се развежда;

• да станат най-умните, най-богатите и най-хитрите, за да получат награда и после да не им я отнемат.

Зад тези стратегии на фантазиране се крият блянове за един идеален свят, такъв, какъвто трябва да бъде. Методите за постигане на идеалите са подсказани от приказките – това са вълшебството и изключителният късмет. А също и помощта на хора с необикновени способности.

А какво казваме ние в този случай на децата? „Аз също мечтаех, когато бях малък, и какво? После, като ме поочука животът, поумнях...”, „Стига си фантазирал – само гледаш как нищо да не правиш!”, „А кой ще плаща за твоите фантазии?”

Идеалите и мечтите ни вдъхновяват за подвизи. Те ни мобилизират в периоди на трудности. Благодарение на тях се ориентираме в събития и хора. Те разширяват нашите хоризонти.

А щом е така, децата ни очакват да чуят нещо съвсем друго. „Когато бях малка, исках да отида да живея в голям град. Ето че съм тук!”, „В детството си мечтаех да се омъжа за необикновен човек, за да родя необикновено дете. Точно такова, весело, обсипано с лунички. А то се получи още по-добре! Не съм си и мечтала за такова нещо!”

Възрастните, чиито мечти се сбъдват, очароват. Те преминават в редиците на вълшебниците – същите онези необикновени хора, с които ти се иска да правиш нещо
наистина интересно.* Израз на основата на източна притча, в която един мъдрец учи дошлия при него ученик никога да не мисли за бели маймуни. Задачата се оказва неизпълнима: ние мислим и мечтаем за това, което ни е забранено. – Б. Пр.

Откъс от книгата на Олга Маховска "Аз те чувам, разбирам и съм твой приятел, детето ми!"

Олга Маховска е не само опитен психолог, но и сладкодумен разказвач. Тя обяснява достъпно и разбираемо много важни неща, като например: как разказването на приказки може да се превърне в инструмент за развиване на фантазията и разширяване на кръгозора; защо понякога децата лъжат; от какво се пораждат детските страхове; защо децата толкова обичат клоуните и как вие можете да се превърнете в идеалния образ за подражание; как почистването на стаята или сутрешната закуска да бъдат незабравимо приключение, вместо изпитание за цялото семейство; защо трябва да говорим с момчетата и момичетата по различен начин... И още много практични и важни неща, които непременно трябва да знае всеки родител.


СЕГА КНИГИТЕ НА ОЛГА МАХОВСКА СА С 30% ОТСТЪПКА /при поръчка онлайн/

"Ние, родителите, трябва да се вслушаме в гласа на децата и да разберем как те възприемат нашите думи и действия. Тогава ще установим, че зад "проблемното" поведение на децата стоят нашите родителски грешки." Олга Маховска

2 knigi olga mahovska january 2021 650x650 min

 


НОВА КНИГА! "ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА" - 150 СЪВРЕМЕННИ ПРИТЧИ ЗА ЧУДОТО НА ЖИВОТА - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

150 истории със сюжети от нашето съвремие, които споделят мъдрост, подсказват решение, успокояват и вдъхват надежда. И предават своето послание: Не позволявайте огънят на любовта в сърцето ви да загасне. Той ще осветява пътя ви и ще бъде като здрава скала под краката ви в трудни моменти. Раздавайте щедро от този огън на хората около вас. Не прекъсвайте веригата на доброто... Предавайте нататък любовта!

animiran predai natatyk lubovta 650x650

"Не търси любовта, тя е навсякъде. Търси вътре в себе си покривалото, с което сам си я забулил..." Руми

gold button all promo min

Промоцията е валидна при поръчка онлайн!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ИЗКУСТВОТО ДА СИ РОДИТЕЛ"

vig vsi4ki