Gnezdoto.net
Свободата - неизменна част от истинската ни същност снимка: pixabay.com

Свободата - неизменна част от истинската ни същност

„Свободата означава да чувстваш това, което сърцето ти желае, независимо от мнението на околните." – Паулу Коелю

Ако някой ви зададе въпроса: „Какво ви прави щастлив/а в присъствието на човека, когото обичате?", обичайно ли е отговърът да е: "защото съм в състояние да бъда себе си в негово/нейно присъствие ", или "защото той / тя ме кара да се чувствам свободен", или "защото мога да изразя себе си и не се притеснявам да го направя", и така нататък?

Основната идея на всички тези отговори е усещането за свобода. Едва ли ще се изненадате, че усещането за свобода привлича хората. Хората обичат да прекарват времето си с някой, който е в състояние да им осигури пространство за изява, особено когато отсъства страхът от критика. Това включва и свободата просто да отхвърлим всички роли, които ни се налага да поемаме в живота. Като цяло играем роли и сменяме различни идентичности, в зависимост от функциите, които ни се налага да изпълняваме ежедневно. Но именно ролите поставят ограничения върху ума ни, защото свободата се проявява напълно, само когато сме самите себе си.

„Свободата - това е осъзната необходимост." - Бенедикт Спиноза

Свободата е неизменна част от истинската ни същност. Естествено е да се стремим към всяка възможност, която може да премахне чувството ни за ограничение в ума и връзката ни с хората е една от тях. Може би се чудите защо се стремим към свобода във взаимоотношенията и интимните връзки, като е по-лесно да го постигнем, когато сме сами, когато не ни се налага да влизаме в никакви отношения и да играем определени роли. Простичко е - причината е, че когато човек е сам не може да споделя. Споделянето, особено на мисли, преживявание, мечти и емоциите е начинът, по който умът може да се простира отвъд границите на тялото-идентичността, което наистина е основната причина да се ограничава нашият ум.

Представяте ли си живот, в който ние не сме в състояние да споделим с никого нашите идеи, мнение, чувства и емоции? Когато двама души в една връзка са в хармония и споделят свободно или изразяват дори една малка част от съзнанието си един с друг се появява едно особено състояние на радост и удоволствие, а то от своя страна, може да достигне до другия човек. Колкото повече партньорите успяват да намират време и да говорят и споделят един с друг, толкова повече връзката им се задравява и укрепва.

Усещането за свобода в човешката психика играе важна роля в създаването на щастливи взаимоотношения. За това никак не е трудно да се осъзнане защо, когато някой става обсебващ или доминиращ в една връзка, това създава напрежение, което може да разруши връзката.

Собственическото поведение създава много по-негативни тенденции като несигурност, страх, желание за контрол, вина, гняв, репресии и много други. Всички тези негативи, насочени към партньора задушават неговото/нейното вътрешно усещане за свобода и връзката се превръща в мъчителна и болезнена.

Днес се опитайте да си отговорите само на един въпрос: „Обичам ли заради самата обич и ценя ли своята свобода и тази на моя партньор?"

"Свободата е отговорност. Ето защо мнозина се страхуват от нея." – Джордж Бърнард Шоу

Вижте още: ЗА МЪЖКАТА САМОТА

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 

 

 
 

Още публикации от категория "ИЗКУСТВОТО НА ЛЮБОВТА"

vig vsi4ki