Gnezdoto.net
Любовта е сложно уравнение снимка: magic4walls.com

Любовта е сложно уравнение

Понякога си представяме и очакваме съвместният живот да е като безоблачен ден на плажа, но реалността далеч не е такава. Стереотипите налагат цял арсенал от очаквания, когато става дума за интимни, дългосрочни отношения. Очакваме сладникава романтика, въпреки че повечето от нас са били свидетели на трудностите в отношенията на родителите си.

Истината е, че отношенията изобщо не са лесни. Връзките изискват компромиси. Те изискват от нас да погледнем и понякога да приемем една различна гледна точка, а от друга страна - да преосмислим всички наложени клишета относно интимните отношения. Най-опасно е може би това, че нашата култура е склонна да ни насади определението, че любовта е чувство. Но реалността е, че любовта е действие. Това е непрекъсната работа върху себе си и върху връзката. Това е нещо, с което ние трябва да се ангажираме.

Когато сме в състояние да приемем това и се освободим от очакванията, че ще се чувстваме прекрасно през цялото време, стигаме до разбирането, че понякога за отношенията си трябва да положим сериозни усилия и да се борим за тях.

Ето 38 трудни истини за отношенията, които могат да ви помогнат да създадете адекватни очаквания във връзките си:

1. Не винаги ще обичате партньора си.
2. Не винаги ще се чувствате привлекателни за партньора си.
3. Ще се чувствате раздразнени от него.
4. Не винаги ще ви липсва, когато сте далеч един от друг.
5. От време на време ще се чувствате отегчени.

6. Понякога ще се чудите дали няма някой „по-добър".
7. На моменти ще се чувствате самотни.
8. Вашият партньор не е ваш клонинг и различията могат да са сериозно предизвикателство.
9. Сърцето ви ще се отваря и затваря.
10. Понякога ще ви привлича, а друг път - не.

11. Ще има моменти, когато сексуалния живот ще бъде предизвикателство. Особено, ако единият партньор е с високо либидо, а другият с ниско.
12. Не винаги ще искате да правите секс.
13. Ще се чувствате влюбени, както и безразлични.
14. Ще се чувствате свързани и отдалечени.
15. Истинската любов включва силни полярности. Колкото повече приемате полярностите и конфликтите, за сметка на това, което ни се струва "положително" изживяване, толкова по-добре ще можете да култивирате "положителен" опит, който обогатява отношенията ви.

16. Истинската любов включва страх.
17. Страхът понякога приема друга форма. Понякога се проявява като безразличие, раздразнение, колебание или безчувственост.
18. Колкото е по-дълбока любовта, толкова по-голям е страхът.
19. Колкото е по-дълбока любовта, толкова по-голям е рискът. Това означава от време на време да ви прорязва мисълта за възможна загуба.
20. Ще ви минават мисли като: "Искам да си тръгна. Искам нещо друго. Искам някой друг." Това са само мисли. Те са нормални. Това не означава, че са верни. Най-често са просто проява на страх.

21. Противоречиви мисли (като тези по-горе) обикновено ще идват, когато се чувствате отдалечени от партньора си. Помнете: Истинската любов може да премине от интимна близост до пълно отдалечаване в рамките на седмица, ден, дори час. Колкото по-добре разбирате това, толкова по-лесно ще го приемете.
22. Ще се чудите защо никой не коментира колко трудни са отношенията. Ще се сравнявате с другите и ще сравнявате връзките си с тези на другите. (Приемайте критично-подозрително как са представени взаимоотношенията в медиите, филмите и т.н. Човек никога не знае какво се случва зад затворени врати.)
23. Конфликтите са неизбежни.
24. Ще видите един у друг и най-лошите си черти.
25. Ще избухвате и ще си кажете неща, които не мислите в действителност.

26. Ще се наранявате взаимно. Това е неизбежно, приемете реалността - това е част от преживяването да имате връзка с някого.
27. Понякога ще предавате доверието на партньора си. Това не значи непременно изневяра - има много начини да загубите нечие доверие.
28. Донасяте във връзката си и своето минало: травми от детството, болка от предишните си връзки, болка от провалени приятелства. Това ще направи и партньорът ви. Ще проектирате болка един върху друг, всеки от вас ще се превърне в огледало, което отразява вътрешния свят на другия, така че ще можете да видите ясно проблемите и да излекувате живота си.
29. Понякога ще имате съмнения дали ще се справите с предизвикателствата, които се изпречват на пътя ви. Но ако и двамата се ангажирате с това да се учите, бракът ви ще се развива и ще ставате по-силни като двойка.
30. Ако имате деца, години наред вашите нужди ще остават незадоволени. Това усещане ще е на приливи и отливи. Връзката се развива, така че неизбежно присъствието на деца ще е изключително предизвикателство за навиците ви.

31. Няма никакво съмнение, че животът с малки деца е предизвикателство. Дръжте се. Те растат и става по-лесно.
32. Понякога ще се чувствате разярени, възмутени, недооценени. Понякога чувството ще е толкова силно, че ще ви изпепелява отвътре. След това ще се научите да стискате зъби, докато чувството премине, за да можете след това да комуникирате разумно и обективно, вместо да реагирате инстинктивно на момента. Това е важен духовен похват.
33. На моменти ще ви се налага да се държите като „по-големия". Понякога ще трябва да отстъпвате и не забравяйте, че не го правите за себе си, а за връзката си.
34. Понякога ще се налага да преглътнете гордостта си и да се извините.Това е нещо хубаво.
35. Ще ви липсва меденият месец (ако изобщо сте имали такъв). И тогава ще разберете, че здравата и солидна връзка, която двамата заедно сте изградили, е далеч по-хубава.

36. Може след години да няма романтика, каквато сте си представяли преди. Но ще се научите да забелязвате малките жестове на внимание и любов - да пусне парното в колата, преди да се качите, или да предпочете семейно излизане пред това, да си гледа мача - това е в пъти по-романтично.
37. Понякога ще се чувствате обидени. Ще се сърдите. Но ще намерите начини да лекувате старите си болки и връзката ви ще става все по-силна.
38. Ще остарявате заедно. Ще виждате белите си коси, бръчките по лицето, състаряващата се кожа и белезите си. Това може да ви носи тъга, ако сте се вкопчили в миналото и как партньорът ви е изглеждал на младини, но може и да ви носи радост, ако се държите един за друг и празнувате заедно сезоните на живота.

Прочитайки този списък, може би ще се замислите защо изобщо хората създават дългосрочни отношения или ще решите, че е по-лесно да останете сами. Да, по-лесно е, По-безболезнено е и няма риск. Но в интимните отношения можем да растем заедно, да сме обичани и да обичаме, да се научим на толерантност, търпение и състрадание.

Връзката с някого е дар и привилегия, а когато имате и реалистични очаквания, по-малко ще се борите с бури и по-лесно ще се приемете всяко препятствие, знаейки, че точно когато сме изправени на ръба, учим и израстваме най-много.

Източник: mindbodygreen.com  Превод: Гнездото

Вижте още: Истината за силното привличане и сложната любов

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ИЗКУСТВОТО НА ЛЮБОВТА"

vig vsi4ki