Gnezdoto.net
Какво прави интимната връзка стабилна и споделена

Какво прави интимната връзка стабилна и споделена

Всички връзки искат работа и общи усилия. Естествено е като хора постоянно да се развиваме и променяме. Това се отразява и на отношенията ни с околните. И на интимните ни отношения най-вече. Стабилните и щастливи двойки имат някои общи черти. Обичта е основното, но не е достатъчно. Или поне зависи колко силна е обичта, защото тя ни помага да преодолеем проблемите и да се движим в една посока, следвайки благото на двойката.

Вярвам в невинността на отношенията и в тяхната непринуденост. Вярвам, че истинските и стабилни отношения се случват между хора, които познават себе си, приемат се с всичките си недостатъци, така се държат и с другия. Отношенията са едно огледало и често откриваме в другия и наши черти.

Интимните отношения са прекрасен трамплин за израстване. Да обичаш някого, дори да живееш с него е предизвикателство. Там имаш предизвикателството да излезеш от собствения си комфорт и да го споделиш с друг човек. Дори с риск да бъде нарушен. Да дадеш доверие, с риска да бъдеш предаден, но и с вярата, че любовта е тук.

Няма съвършени връзки. Трудности винаги има. И именно това, което крепи двойката заедно, е важно в тези моменти. Здравата основа и силните отношения не могат бъдат разрушени лесно.

Изхождайки от основните нужди на човека и прибавяйки качествата, които са важни за успеха и издръжливостта на човек, съм отделила важните качества и прояви, които биха дали сила на една връзка.

Внимание
Няма нищо по-осезаемо и задоволително от това, да усещаш вниманието на човека, когото обичаш. Ставаме по-силни като индивидуалности и по-отдадени на връзката, ако получаваме необходимото ни внимание. Тук не говоря за патологичните зависимости и задоволяване на болни нужди. А за човешката проява на обич, нормална за обичащите се. Откритото общуване и показването на обич чрез внимание е нещо, което ни прави още по-близки. Защото хората, с които сме, заслужават повече внимание от другите.

Не е задължително да имате същите интереси, професия или хобита. Макар че това би направило отношенията още по-интересни и задълбочени, ако имате общи теми за разговор. И въпреки това много двойки се наслаждават на съвместността си и без общи интереси. Стига само да изслужвате другият, да му отделите необходимото внимание, за да ви сподели своите мисли или време просто за прегръдка. Много връзки се развалят не защото няма обич, а защото някой от двамата усеща липса на внимание. И следствието да се потърси внимание от някой друг, външен човек.

Нали връзката е породена от щастието да споделиш времето си с този човек. Ако не си обръщате достатъчно внимание, коя ли е общата радост.

Вяра и доверие
Доверието се дава. И после с постъпките, се печели. Понякога във връзките виждаш дали си дал доверие на човек, който заслужава или си получил урок за цял живот. Да имаш доверие към партньора си е добра основа, за да бъдеш себе си, да споделяш своите съкровени мисли и желания. Доверието е онази вяра, че можеш да си чист и открит без да бъде злоупотребено с това. Връзката процъфтява, когато е взаимно споделянето на мисли и чувства. Именно така растем, усещаме се приети и обичани за това, което СМЕ.

Има една мъдрост която гласи: 'Аз казвам истината, защото това е единственият начин да помня'. Именно това идва от доверието. Да казваш истината дори и да заболи е по-добре отколкото да се криеш зад маски и фасади. Една връзка предполага, че си обичан, обичащ и истински. Голяма част от тази откритост иска поемането на лична отговорност за своите действия.

Ако живееш за истината сега, ще имаш комфорт и спокойствие накрая. Ако живееш за комфорт и спокойствие сега, но пренебрегваш или криеш истината, накрая няма да имаш нито комфорт, нито истина.

Честност
Честността или чувството за справедливост или го имаш или не. Ако сърцето ти е отворено за любов и си човек на честа, трудно ще излъжеш партньора си. Когато си във връзка верността не е опция, а е приоритет. Изневерявайки на другият, ти всъщност изневеряваш на себе си и предаваш личните ви отношения, прекъсваш съюзът ви и предаваш образно казано връзката. Лоялност и честност са в основата на здравата връзка. Лесно е да бъдеш във веселието с някой. Но в трудните моменти си личи лоялността и подкрепата. Точно в тежки моменти имаме най-голяма нужда да се облегнем на рамото на обичния ни човек. И колкото по-силни са взаимоотношенията, толкова по-голяма опора ще бъдат в труден момент.

Във всички моменти напасването с различността на другият е предизвикателство. Влюбването и обичта само по себе си не ни осигуряват безоблачно съществуване. Стабилността на връзката зависи от силата на двамата в нея като индивидуалности и колко добре работят като отбор.

Приемането на другия
Дори в началото всичко да изглежда перфектно, всеки бил във връзка, знае че след време всичко се променя. Никой човек не е перфектен. В процеса на опознаване излизат качества на другият, които може би не ни харесват. Всичко зависи колко отворени са партньорите към промените, към приемането на другите хора, към уникалността на всеки човек.

Недостатъците могат да бъдат приети с любов и да не се превръщат в нещо, което да предизвика негативности във връзката. Качеството на щастието между двама зависи от тяхното приемане един друг, от тяхната толерантност и уважение към личността на другият.

Да приемеш приликите е лесно. Но да обикнеш разликите иска усилия. Връзката е онова място, където всеки един трябва да се чувства приет и обичан за това, което е, с цялата си уникалност. Без очаквания от другата страна, без проекции на фалшиви образи. То е онова място, където интимността ни позволява да бъдем неперфектни, но обичани; да се огледаме и да се заобичаме още повече.

Открито общуване
Именно това е силата на връзката. Да израстваш наравно с другият, да бъдеш приет и подкрепян, да дадеш доверие и да получиш лоялност. Добрата комуникация е ключето за решаване на всичко в една връзка.Спестяването на разговор ти спестява възможността да запознаеш другият с твоите чувства, мисли, нужди. Подходящи думи не идват лесно. И сигурно има моменти, когато емоциите надделяват в общуването. Но когато не говориш открито, изпускаш възможността да кажеш важни за връзката и развитието ви неща. Когато се водят съзнателно и с желание за обща цел, разговорите винаги дават прогрес.

Всеки е добре да осъзнава, че връзката се гради всеки ден. Извиненията, неразбраните думи, разговорите за проблеми са част от връзката. Загърбването на проблем в името на спокойствието няма да ви спести нищо. Напротив. Всеки проблем, който се загърбва води до нови и по-големи. Всяко нерешено недоразумение, непокрита нужда или внимание е бомба със закъснител. Дори като индивидуалности не бива да крием проблемите и да си казваме, че всичко е наред. Фалшивата позитивност не е решение.Несигурността,че не можеш да се справиш, може да е причина. Затова във връзката партньорите работят заедно. И колкото по-ясна е ролята им там, толкова по-отдадени ще бъдат за действие и промени.

И тук е мястото да кажа, че опитите да проявиш нещо, което не усещаш и не е „твое", не работят винаги. Не е при по-истинските и чувствителни хора. Говоря за усилията да направиш нещо, което принципно не би направил. Какво имам предвид. Примерно знаете, че партньора ви обича комплименти. Да направите комплимент, ако го усещате и вярвате в казаното, е чудесно. Всеки би се зарадвал. Но да кажете нещо, в което не вярвате и дори не е истина, не би било честно, нито към вас, който изменяте на същността си, нито към другият, който ще чуе нещо, не отговарящо на истината.

Споделените тук качества и прояви ще заздравят връзката. Дори и да ги нямате във вашата връзка, не ги приемайте като шаблон за действие. Развитието и стадият на една връзка винаги е съответстващ на нивото на осъзнаване на двамата партньори. И всяка връзка с различен партньор ще бъде различна. Всеки човек ни предразполага да показваме определени качества. Което не ни пречи да полагаме усилия да станем по-добри, разбиращи и толерантни. Защото любовта от връзката ще се отрази и на хората около нас.

Ще се радвам на споделеното от вас. Кое за вас е важното в една връзка? Има ли нещо, от което сте усещали липса, а сте попадали на човек, който не може да ви го даде?

Защото имаме и различни нужди като личности. И ако някой не може да ни даде това, от което имаме нужда не е необходимо да го изискваме упорито или да се променя човекът.

Запомнете – Любовта носи радост и дава криле да летим и сила, за да преодоляваме трудностите ЗАЕДНО.

Още статии на Видислава Тодорова и допълнителна информация за нея.

Вижте още: ОБИЧАЙ ТОВА, КОЕТО ИМАШ, ПРЕДИ ЖИВОТЪТ ДА ТЕ НАУЧИ ДА ОБИЧАШ ОНОВА, КОЕТО СИ ИМАЛ!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ИЗКУСТВОТО НА ЛЮБОВТА"

vig vsi4ki