Logo
Печат на тази страница
Сърцето ми е наранено!

Сърцето ми е наранено!

Има един вид рани, които са невидими за света. Раните на любовта. Раните на душата. Те кървят най силно, когато болката от наранената ти любов се е пръснала като куршум право в сърцето и то със сетни сили се опитва да си поеме дъх и да забие нормално отново. Когато дъхът ти спира всеки път, щом през съзнанието ти мине прекрасен спомен, доловиш любим звук, усетиш аромат, умът ти не спира да мисли за това. Когато пулсът ти се ускорява, чувайки някой около теб да споменава името, което доскоро ти си изричал с обич, а сега се опитваш да забравиш. Тези рани раздират душата и зарастват много по-трудно от физическите.

От известно време си задавам въпроса - какво би станало, ако всеки, който страда от такава рана в душата си, сложи външен знак за това и светът е наясно с неговата болка. Дали би получил малко повече нежност, съпричастност, разбиране и топлина в тези трудни за него дни? Дали разголвайки душата си, светът около него ще му даде това, от което има нужда, за да го преживее, или ще го накара да се чувства още по-уязвим? Някои хора говорят без притеснение за своята болка и смело искат да бъдат утешени, а други крият от света какво чувстват и продължават напред без да споделят с никого... Как този уж еднакъв за всички свят учи всеки от нас по свой начин да преживее раната си, та нали сме все хора и всички имаме нужда да бъдем чути?
Няма универсално лекарство за тази рана, но има хора, които могат да ти помогнат. Ако светът все пак знае, че сърцето ти кърви и имаш нужда да се погрижиш за него, може би би променил за малко очакванията и отношението си към теб?

Чудя се дали пък шефът ти няма да стане по малко взискателен за известно време, или пък дали няма да те изпрати на заслужена ваканция, за да покаже съпричастност към болката ти? А продавачката в магазина вместо с досада може би ще те погледне със загриженост и внимателно ще ти разкаже кои са най-вкусните гозби на витрината й. Дали досадният шофьор на такси няма да помълчи заедно с теб, за да ти даде време да чуеш себе си?

Може би този знак ще накара съседите, които не те оставят да спиш, да те поканят на тяхното парти, а клюкарката от втория етаж да ти донесе топла супа и да ти разкаже как е лекувала разбитото си на младини сърце. Цветарката пък може да ти подари красива роза на път за работа, а галантен господин или усмихната дама да ти отстъпи мястото си в метрото. Хм, май това да споделиш болката си със света не е толкова страшно, а може и да има „лечебен“ ефект. Какво бихте направили, ако някой дойде и ви каже: "Сърцето ми е разбито... "?

Бихте ли му подарили малък знак на внимание, с който да му припомните, че живота има и своите хубави страни?
Представете си само колко разбити сърца се разхождат около вас и всяко от тях носи своята болка, скрита от света. Може би, ако имаше знак, с който да ги разпознавате, бихте се усмихнали нежно на всяко от тях... А може би някой ще се усмихне на вас?

Е, такъв знак все още не е измислен, но пък какво ни пречи да говорим за болката си, когато ни споходи, или пък да се усмихваме на хората около нас. Да се опитаме да показваме по-често знаците на любовта, която носим в себе си...

Неви Боджукова е семеен консултант. Вижте още нейни статии и допълнителна информация за нея ...

Вижте още: ЖЕНИТЕ, КОИТО ОБИЧАТ ТВЪРДЕ МНОГО


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО "12 ПРАВИЛА ЗА ЖИВОТА: ПРОТИВООТРОВА СРЕЩУ ХАОСА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Авторът Джордан Питърсън е определян като „един от най-значителните съвременни мислители“ и „най-влиятелният интелектуалец на западния свят“, а милиони хора са вдъхновени от личността и словото му. На лекциите и публичните му изяви се стичат десетки хиляди, последователите му в YouTube надхвърлят 2,3 милиона души, в Twitter – 1,3 милиона, в Instagram – 1 милион, а видеоклиповете, създадени от негови почитатели, които циркулират в мрежата, наближават милиард.

animiran 12 pravila 30 650x650

12 правила за смислен и пълноценен живот. 12 правила, в които се преплитат хилядолетната човешка мъдрост, изумителните открития на авангардната наука и посланията на великата литература и философията.

 


-30% ПРЕДПРАЗНИЧНО: ХАРЕСАЙ КНИГА, НАПРАВИ ПОДАРЪК

Книгата не е обикновен подарък. Чрез нея подаряваш слово, подаряваш история, подаряваш чувство. Тя носи уют и доверие, носи магия. Книгата, която подаряваш, казва: „познавам те, слушам те, интересувам се от теб". А когато подариш някому своя любима книга, ти му доверяваш парченце от себе си...

animiran kvadraten koleda 2019 650x650
Промоцията продължава до 31 декември 2019 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.


©2014 -2015 GneZdoto. Всички права запазени