Gnezdoto.net
10 причини, поради които семейството се разрушава

10 причини, поради които семейството се разрушава

Във времето, в което живеем, всички мечтаят за комфорт и бърз успех. За съжаление тези социални стереотипи не подминават и семейните отношения. Три важни фактора - скорост, комфорт и успех, все по-често се появяват в основните причини за разводите днес.

Ето кои са те:

1. Една от най-важните причини за разводите днес са бързите бракове. Много хора търсят комфорт в сексуалната достъпност и когато постигнат този комфорт, за съжаление го смятат за основа на отношенията. А това не дава възможност на много двойки дори да се опознаят. Да не говорим за духовна близост, без която по принцип семейството е невъзможно.

2. Възможността за бърза смяна на заниманията и професиите в различни области създава резонанс между личностното развитие на партньорите в една връзка. Ако в семейството се реализира само единият, връзката се разпада, тъй като хоризонтите са различни. Семейството е една обща цел.

3. Феминистичните настроения за съжаление засегнаха и механизмите за развитие на отношенията. Трудно е да се игнорира генетично заложената формула „мъжът изхранва семейството“. Привързаността на мъжа се формира там, където той „носи доходи“. Днес в семействата има различни бюджети, успоредно с все по-голямо недоверие. Всичко това често става причина за развод.

4. Класическите причини също са актуални. Изневярата. Парадоксът е в това, че по-често изневеряват мъжете, а разводът инициират жените, без емоционалността им да пречи да поемат отговорността за толкова важни решения.

5. Безкрайният поток от лесни възможности и илюзии в сферата на общуването тласка много хора към развод с идеята „Аз заслужавам нещо по-добро!“. Това, което имат в момента, се обезценява, а това пряко влияе на семейните отношения.

6. Постоянният стремеж към успех и абсолютната липса на ценности от 90-те години нямаше как да не остави следа в днешното общество. Причина за разделите често се оказва не разминаването в чувствата, а несъответствието в УСПЕХА.

7. В преследването на своите цели и препускането към успеха, много хора се оказаха в ситуация на „прегаряне“ или дори в депресия. В такова състояние човек не изпитва нужда от нищо и от никого, не само от семейство. Губи се интересът към всичко. И днес процентът на такива хора, в еднаква степен и мъже, и жени, продължава да расте.

8. Заради безкрайната свобода на избор и достъпността на жените, много мъже губят чувството си за отговорност. „Защо да се напрягам, след като мога да получа всичко, което искам!“. Днес все повече жени се сблъскват с този манталитет, но и все по-често се разделят с такива партньори.

9. Възможностите, които предлага технологичният бум, се превърнаха в заместител на успеха и на реалния живот. Не малък процент хора все по-често се пристрастяват към игри, онлайн занимания и съобщества, където е по-лесно да са „герои“, да побеждават и да се чувстват значими. В повечето случаи тръгналите по пътя на подобни зависимости се отказват от реалността, дори и от семействата си.

10. Мнимата духовност привлича все повече хора в своите редици. Има партньори, които под маската на духовността се отказват от редица социални търсения. Както се казва, по-лесно е да се откажеш от месото, отколкото да печелиш, за да си го позволиш. Когато се отнася само до теб, добре. Но ако трябва цялото семейство да „се храни от слънцето“, вече нещата не са толкова прости.
Защо е мнима ли? Защото истинската духовност трябва да заздравява доверието, уважението, разбирането и любовта в семейството.

Автор: Анна Иотко, психолог  Превод: Gnezdoto

 

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "ИЗКУСТВОТО НА ЛЮБОВТА"

vig vsi4ki