Gnezdoto.net
14 качества на вдъхновяващите хора

14 качества на вдъхновяващите хора

Има хора, които се харесват на всички, мотивират околните, вдъхновяват ги, карат ги да ги следват... и то сякаш без да полагат особени усилия.

Наполеон Хил - авторът на бестселърите „Мисли и забогатявай“ и „Да прецакаш дявола“, който е един от най-влиятелните изследователи на успеха, в едно свое есе е описал личностните качества на този тип хора. Хил е посветил повече от 25 години от живота си, за да определи причините, поради които толкова много хора се провалят в постигането на истински успех и щастие в живота. Бил е и съветник на президента Рузвелт.

Ето ги и неговите 14 качества на истински вдъхновяващите личности.

1. Те създават позитивна психологическа нагласа и зареждат с нея и околните.
Въпреки че е по-лесно да бъдеш циник и песимист, позитивното отношение към нещата изключително помага за постигането на успех и добра репутация.

2. Те разговарят с уважителен и дружелюбен тон. Такива хора винаги са убедени в това, което говорят. Затова и речта им е спокойна и осъзната, което й придава приятно звучене.

3. Те внимателно изслушват своите събеседници. Общуването с високомерен поучителен тон е отличен начин да удовлетвориш собственото си его, но не и да се харесаш на събеседника си и да установиш добри отношения.

4. Те умеят да запазят самообладание във всяка ситуация. Твърде емоционалната реакция – както позитивната, така и негативната, може да създаде неприятно впечатление. Помнете, че често мълчанието е много по-ефективен носител на информация за събеседника отколкото заредените с негативна емоция думи.

5. Те са спокойни. Уместността на думите и постъпките е едно от най-важните качества, които хората харесват и заради които уважават някого.

6. Те са открити и непревзети. Хората, затворени за нови идеи и поддържащи отношения изключително с единомишленици, пропускат много шансове по пътя на своето личностно и професионално израстване.

7. Те се усмихват разговаряйки с другите. Наполеон Хил потвърждава, че най-скъпата собственост на президента Франклин Рузвелт например, е била неговата великолепна усмивка. Именно тя неволно е карала събеседниците му да бъдат много по-открити по време на общуването си с него.

8. Те знаят, че съвсем не е задължително да изказват на глас всички свои мисли. Тези хора знаят, че не бива да обиждат другите изразявайки мислите си, дори и те да са верни.

9. Те не обичат да протакат нещата. Бавенето най-често е показател, че се боите да действате. Което на свой ред е показател за недостатъчна ефективност.

10. Те свършват минимум една добра постъпка всеки ден. Помагат на другите просто така, без да очакват нещо в замяна.

11. Те не се оплакват от неуспехите, те извличат от тях поука. Хората се възхищават на тези, които умеят с достойнство да приемат и преживеят провалите. Успешните хора благодарят на съдбата за всяка порция житейска мъдрост, която много често идва точно с неуспеха.

12. Те се обръщат към своя събеседник така сякаш той е най-важният човек на света. Те използват общуването като начин да опознаят човека срещу себе си - дават му възможност да говори и го слушат внимателно.

13. Те умеят искрено, без ласкателство да похвалят другите. Те не пропускат възможност да го направят, но само когато това е наистина заслужено.

14. Те имат човек, в чието мнение се вслушват по отношение на собствените си недостатъци. Те не се преструват, за да се харесат на околните на всяка цена. И една от техните тайни е, че те непрекъснато работят над поведението и репутацията си. А наличието на човек, който им посочва недостатъците, им помага в този процес на личностно израстване.

Вижте още: РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ПОБЕДИТЕЛИТЕ И ГУБЕЩИТЕ В ЖИВОТА И В ЛЮБОВТА

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.