Logo
Печат на тази страница
Когато Запада среща древната мъдрост на китайската медицина

Когато Запада среща древната мъдрост на китайската медицина

На 30 жените са вълци, на 40 - тигрици, а на 50 - дракони. - Китайска поговорка

„На Запад е прието разбирането, че когато една жена остарее, не е привлекателна и от нея няма полза. А всъщност е обратното - тя е безценно богатство със знанията и мъдростта си. В много случаи за жените истинският живот започва по-късно, с появата на независимо себеусещане - с достойнството на дракона." – така обяснява тази китайска мъдрост - д-р Сяолан Джао - хирург и дипломиран специалист по традиционна китайска медицина.

Обаятелната д-р Джао е посветила своята кариера и живот на жените и тяхното здраве. От 1992 г., когато започва своята практика в Канада, тя е лекувала хиляди жени, страдащи от умора, депресия, безплодие, предменструален синдром, симптоми на менопаузата и различни гинекологични заболявания, срещани твърде често на Запад и много по-рядко в Китай, където традиционната медицина е неделима част от живота на жената.

Практикуващ хирург в болницата на град Кунмин, обучена в системата на западната медицина, скоро Сяолан става дипломиран специалист и по традиционна китайска медицина, разбирайки колко ефикасен е този подход. 

„През 1986 г. работех като общ хирург в спешното отделение на най-голямата болница в Кунмин, Китай, когато докараха по спешност 24-годишна жена на име Дзяюй. Тя повръщаше яркочервена кръв и заради цвета й аз предположих, че кървенето е от горната част на храносмилателния тракт. Заедно с моя екип я оперирах веднага, но не можах да намеря източника на кървенето. Три часа по-късно Дзяюй отново повръщаше кръв.

Озадачени и притеснени, се посъветвахме с директора - главния лекар на болницата. Той сметна, че отново трябва да направим операция, като този път търсим кървенето по-надолу, до тънкото черво, панкреаса и жлъчката. След двучасова операция, при цялата съвременна технология на наше разположение, ние все така не успявахме да открием откъде кърви Дзяюй. Всички бяха смаяни. Бяхме правили безброй успешни коремни операции при спешни случаи, но този път бяхме объркани. Само след няколко часа Дзяюй пак повръщаше кръв.

Решихме да свикаме спешно съвещание с най-видните хирурзи на болницата. Заедно оперирахме за трети път, търсихме внимателно навсякъде, но нямаше рана, нямаше никакво вътрешно кървене - всичко изглеждаше чисто. Бяха минали около двадесет и четири часа от приемането на Дзяюй в болницата и не бяхме се доближили ни най-малко до причината, която я караше да повръща кръв. Почувствахме се безпомощни.

Директорът на болницата ме погледна и каза: „Сяолан, направи всичко, каквото решиш, че може да помогне. Тя си отива." Бях учила за няколко традиционни китайски билкови смеси, за които се предполагаше, че успешно спират кървене. Дадохме й билките през тръба в носа и зачакахме. Минаха два часа, три, после шест, после дванадесет, двадесет и четири. Нещо в билковата смес беше спряло кървенето.

За мен тази случка беше невероятно силно доказателство за ефикасността на традиционната китайска медицина. Преди това бях виждала как билки премахват симптомите на настинка, как акупунктурата лекува проблеми със синусите и как Туей ни (китайски масаж) облекчава болка в гърба. Но не бях виждала китайската медицина да спасява човешки живот в спешен случай, при който западната медицина се е провалила.
Бях учила в медицинския институт, в рационалния свят на науката, която борави с доказателства. Бях свикнала да мисля, че едно и едно прави две, че проблемите си имат решения, до които може да се стигне по логически път."

Идеята за създаването на клиниката й в Торонто възниква по време на квалификационен курс в Университета МакМастър в Канада. Там д-р Джао лекува със сензационен успех главоболието на колегите си с методите на акупунктурата и други китайски практики. През първата седмица след откриването на клиниката й я посещават не повече от седем пациента. Днес те са над седем хиляди, сред които прочути представители на литературния елит – като Маргарет Атууд и Майкъл Ондатджи, звезди на киното от ранга на София Лорен и режисьора Антъни Мингеля.

Една от тях, романистката Сюзан Суон, казва: "След лечението имах чувството, че от раменете ми падна тежестта на света. Д-р Джао слуша вашите думи, взира се в очите ви, улавя пулса ви и разбира езика на тялото ви."

Сяолан не рекламира дейността на клиниката си, но нейният капацитет вече не може да отговори на нарастващия поток от желаещи да бъдат лекувани от нея.
В момента, в който клиниката й повече не може да приема нови болни, д-р Джао описва опита и уменията си в книгата "Лунна пътека във водата" - практически наръчник за изцеление на женското тяло и ум в хармония с ритъма на природата. Книгата следва естествения ход на женския живота – от пубертета, през бременността и раждането, до менопаузата и старостта.

"Видях трудностите, пред които са изправени жените на Запад и използвайки хилядолетния опит на китайската медицина, искам да им помогна да разберат холистичната природа на тялото и здравето си. Написах тази книга, за да направя китайската медицина по-достъпна и да изложа практически методи, които дават на жените власт сами да се грижат холистично за здравето си. - казва д-р Джао.

Развитието на традиционната китайска медицина започва преди повече от 5000 години в една култура с уникален светоглед, в която дисекциите на човешкото тяло са недопустими. Древните лекари е трябвало да разчитат на наблюдателността си и на опита и грешката, за да развият своята система. Затова те имат много различни от западните представи за организма и за болестите.

Много от моите пациентки идват с едни и същи проблеми – борят се с умората, депресията, менструални проблеми, безплодие и особено рак на гърдата. Лекувам ги със съчетание от акупунктура, Туей на и китайски билки и когато видят резултата, те искат да научат повече за китайската медицина.

За мнозина в западния свят китайската медицина е нещо сложно и езотерично. За тях обсъждането на Ин и Ян, на жизнената енергия Чи, е смущаващо. Западната наука е доказала, че акупунктурата действа, но и досега не може да обясни по какъв начин. Тя не приема привидно ирационалните обяснения, според които вкарването на игли в определени точки по меридианите деблокира потока на Чи (жизнената енергия, от която зависи здравето ни).

В действителност китайската медицина е целенасочена и лесна за прилагане – тя черпи от природата, от древното познание за билките и собствените ресурси на организма.

Но едно от нещата, които искам да разгледам в тази книга е предпазването от болестите. Превантивният подход поставя ударение върху хармонията и равновесието в ежедневието ни.

Западната медицина разглежда човешкото тяло като „организъм, който може да бъде разделен на части, като машина, доколкото различните органи и системи могат да се разглобят, изследват и опознаят." Аз обаче бих казала: Имаме цялостен човек и тялото е част от това единно цяло. Всички страни на човека – физически, емоционални, психически и духовни са свързани и взаимно зависими. Когато в кабинета ми влезе пациентка, аз наблюдавам изражението й, дали очите й греят, кожата й, маниера й, позата й, миризмата й. Започвам диалог с нея и я слушам внимателно. Използвам всичките си сетива, за да открия случващото се в организма й. Този диагностичен метод ни е завещан от древните китайски лекари. Те стъпват на даоистката философия, че човек е част от природата и се подчинява на законите на Вселената. Всеки човек е една миниатюрна вселена, която съответства на голямата Вселена.

Затова ние не лекуваме едно заболяване без да си даваме сметка за въздействието върху тялото като цяло и за причините на конкретните симптоми. Ако при мен дойде пациентка със зачервяване и сърбящ обрив, не само ще огледам кожата й, но и ще я разпитам за състоянието на храносмилателната й система и за дишането й, тъй като според китайската медицина трите са свързани. Също ще я попитам дали наскоро е преживяла загуба, тъй като тъгата може да има роля при заболявания на белите дробове, които пък водят до кожни възпаления.

В западния свят няма дума, която да съответства на Чи, макар че често я наричат „жизнена енергия". Тази дефиниция обаче не обхваща цялото й значение. Чи е естествената живителна енергия във Вселената, която задейства промяната и движението. Това е съзидателната сила, с която е проникнато всичко – и блещукащите звезди, и бълбукащият ручей, и разлагащият се организъм са подвластни на причинно-следственото въздействие на Чи. Чи е енергията, която създава живот, нашата жизнеспособност, жизнената сила на тялото, ума, сърцето и духа ни. Тя е нематериална и невидима, но е в състояние да предизвика съвсем материални и видими резултати, например зачатието.

Движението на Чи в тялото влияе върху всички наши дейности. Когато се събере Чи, образува се физическото тяло, а когато се разпръсква, тялото умира. Тази енергия може да се появи също и като буца в гърлото когато сме тъжни.

Западната наука не е доказала съществуването на Чи – тя не може да се види с микроскоп, да й се направи дисекция или компютърна томография. Но това не значи, че не можем да почувстваме Чи. Чи се движи в тялото по мрежа от пътища, наречени меридиани – невидими канали, които се простират през цялото тяло и свързват жизненоважните органи с останалите му части. Точно тази част от китайската медицина е една от най-трудните за разбиране от западната медицина – те не се посочват в анатомията на човека. Но при акупунктурата, иглите се вкарват именно в тези канали, които на определени места се доближават до повърхността на кожата, за да стимулират потока на Чи в тялото. Когато Чи не протича свободно, се появяват болести."

За срещата си с д-р Джао разказва и д-р Каролин де Марко:

„Когато преди много години за първи път пристъпих прага на клиниката на Сяолан Джао, открих прекрасно място на изцеление, където бях обградена с грижи и състрадание. Сяолан ми направи акупунктура и масаж и това ми подейства чудесно и целебно. Оттогава много от приятелите ми, близките и пациентите ми са минали през нейния кабинет.
Книгата й „Лунна пътека във водата" е плод на любовта, който разкрива пред света целебната атмосфера на нейната практика. Тази пълна с информация безценна книга трябва да стои на нощното шкафче на всяка жена. Тя е убедителен преглед на различните етапи в живота на жената и включва много полезни съвети как да живеете в хармония с ритъма на природата, да поддържате здравето си и да предотвратявате болестите.

В западната медицина сме превърнали в болест естествените и нормални етапи на женския живот. Прекаляваме с предписването на противозачатъчни хапчета, хормонални препарати, успокоителни, антидепресанти и много други лекарства, до голяма степен във вреда на женското здраве. Обратно, китайската медицина се отнася към етапите на женския живот с уважение и възторг. В нея наричат менструацията „Небесна вода", бременността - „Узряване на плода", времето след раждането - „Златен месец", а менопауза та - „Втора пролет".

Древните традиции на китайската медицина са необходими повече от всякога в обществото ни, където жените са изложени на все по-силен натиск да бъдат свръхжени, изморяват се, подложени са на стрес и се лишават от сън отвъд предела на издръжливост. А ракът на гърдата и сърдечните болести, автоимунните заболявания, при които тялото напада собствените си тъкани, непрекъснато нарастват."


lunna-pyteka-vyv-vodata-siaolan-dzhao 1

Изцеляване на женското тяло и ум с помощта на традиционната китайска медицина.

„Не съм написала книгата си, за да привлека още пациенти - казва Сяолан Джао. - Написах я, защото искам хората да бъдат по-здрави, да се грижат за себе си. Видях трудностите, пред които са изправени жените на Запад и използвайки хилядолетния опит на китайската медицина, искам да им помогна да разберат холистичната природа на тялото и здравето си. Написах тази книга, за да направя китайската медицина по-достъпна и да изложа практически методи, които дават на жените власт сами да се грижат холистично за здравето си."

Книгата „Лунна пътека във водата" е плод на любовта, който разкрива пред света целебната атмосфера на нейната практика. Тази пълна с информация безценна книга трябва да стои на нощното шкафче на всяка жена.

Книгата „Лунна пътека във водата" можете да поръчате в книжарница Gnezdoto.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.


©2020 -2024 GneZdoto. Всички права запазени