Logo
Печат на тази страница
8 неща, които трябва да избягвате след хранене

8 неща, които трябва да избягвате след хранене

Всеки човек има стотици навици, които са вкоренени в съзнанието му. За съжаление, много от тях не са особено полезни, дори и да изглеждат безобидни или просто широко разпространени.

Вижте 8 неща, които не трябва да правите след хранене, ако искате да се радвате на добро храносмилане.

1. Не яжте плодове
Похапването на плодове като десерт е особено популярен хранителен навик, но на практика е погрешен. Попадайки в стомаха след основното хранене, плодовете „изчакват“ храносмилането на другата храна и започват да ферментират. Това нарушава нормалния процес на храносмилане и усвояването на хранителните вещества. Плодовете приемайте поне 2 часа след хранене, а най-добре – 30 минути преди това. На празен стомах всички полезни елементи на плодовете бързо се разграждат и усвояват от организма, а освен това се създава усещане за ситост.

2. Не пийте чай
Специалистите съветват да не се пие чай веднага след хранене, тъй като той съдържа киселини, които се свързват с желязото и не му позволяват да се усвои от организма. А желязото е изключително важен елемент за организма, който си набавяме с храната.

3. Не си лягайте
Много от нас обичат да си легнат веднага след хапване, но това е вреден навик. В легнало положение малко количество храносмилателни сокове от стомаха се връщат обратно в хранопровода. Това е една от причините за така неприятните стомашни киселини. Изчакайте поне два часа преди да се отправите към леглото.

4. Не взимайте вана
Къпането в топла вода усилва притока на кръв към крайниците и към цялата повърхност на тялото. Съответно, притокът на кръв в областта на стомаха намалява. Затова най-добре отложете водните удоволствия за след час.

5. Не пушете
Така любимият на всички пушачи навик да запалят цигара веднага след хранене предизвиква симптоми на синдрома на раздразнените черва. А също така влияе негативно на мускулите на дебелото черво, отговарящи за заключителния етап на храносмилателния процес.

6. Не приемайте студени храни и студена вода
Доброто храносмилане в първия час след приема на храна изисква енергия и топлина. Затова избягвайте студени храни за десерт, като сладолед например. Студената вода веднага след хранене също не е добра идея. Най-добре изпийте няколко глътки топла вода.

7. Избягвайте психическото натоварване
Фактор за правилното кръвообращение и храносмилане е дори психическото и емоционално състояние. Затова след хранене е най-добре да прекарате в приятно и разтоварващо общуване с близките си, без спорове и скандали. Може би е добра идея да изключите и новините по телевизията.

8. Не се разхождайте
Много хора смятат, че разходката след обилно хранене е полезна, но това не е точно така. Движението след хранене може да стане причина за киселинен рефлукс и лошо храносмилане. Ходенето пеша е чудесна идея за топене на калории, но не по-рано от 15-20 минути след ядене.

Вижте още: 17 ОСНОВНИ ПРАВИЛА ЗА ХРАНЕНЕТО ОТ ИВАН НЕУМИВАКИН

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.


©2020 -2021 GneZdoto. Всички права запазени