Gnezdoto.net
Хранителните добавки - поредният мултимилиарден бизнес

Хранителните добавки - поредният мултимилиарден бизнес

Спомням си дните, когато в България навлязоха мултивитамините и как хората с радост си купуваха и поглъщаха големи разтворими таблетки независимо от високата им цена. Това беше и пряко свързано с новото и непознатото, което дълго време ни беше забранявано във времената преди 90-те.

Както при всяка друга модна мания, и при хранителните добавки се получи един изкуствено създаден мит, за който липсваха достатъчно доводи, с които да се покаже, че наистина имаме нуждата от тях. Факт е, че бизнесът процъфтява и до ден днешен и все повече компании произвеждат различни видове витамини и микроелементи под формата на таблетки или прахчета, които да си купим, за да сме „здрави“. Но дали наистина е така? Дали организмът ни се нуждае от тези добавки? И дали в някои случаи не си навреждаме, като ги приемаме?

Истината е, че все още не е изследвана достатъчно добре усвояемостта на различните по вид хранителни добавки от организма. В зависимост от състоянието на стомашно-чревния ви тракт някои от добавките могат изобщо да не бъдат преработени и абсорбирани. Също така се обръща и твърде малко внимание на факта, че някои елементи биха могли да нарушат баланса в тялото ви. Това може да доведе до негативни реакции.

Един от елементите, които масово отсъства в необходимите количества в организма на голяма група хора е:

ВИТАМИН B12

B12 е един от най-важните витамини за правилното функциониране на човешкия организъм, както и един от най-подценяваните представители на витамините от група B. Той играе изключително важна роля за правилното функциониране на човешкия мозък, а оттам и за нормалната работа на нервната система, която от своя страна е свързана с всеки основен орган в човешкия организъм.

Симптомите, съпътстващи липсата на B12, могат да бъдат следните: депресия, скованост и изтръпване на ръцете и ходилата, нервност, параноя, хиперактивни рефлекси, нарушена памет и промени в поведението. Когато има недостиг на B12, човек може също така да получи диария, треска, чести инфекции на горните дихателни пътища, импотентност, безплодие, възпален език, възпаление на лигавицата на устата, вагината и стомаха, макроцитна анемия, ниски тромбоцити, засилено кървене и понижен брой бели кръвни телца.

Както виждате, списъкът е дълъг. Последните проучвания показват, че само в САЩ повече от 20% от населението страда от липсата на този изключително важен витамин. Основната причина за това е изтънялата стомашна лигавица, която се нарича още атрофичен гастрит. Той е предизвикан най-вече от крайно нездравословната храна, която се приема от голям брой американци, въпреки че същото важи и за голяма част от европейците и българите. Това състояние не позволява на стомаха да произвежда специфичния „вътрешен фактор“ (стомашния глюкопротеин), който е необходим за абсорбирането на B12.

При това положение единствените варианти за приема му остават тези под формата на добавки, които от своя страна могат да бъдат таблетки за смучене или инжекции. Последните се използват най-често при краен недостиг и вече изявени симптоми. По-разпространеният начин за приемане на витамин B12 е този под формата на таблетки, които обаче е нужно да бъдат задържани в устната кухина поне за около 15 минути, за да може витаминът да бъде абсорбиран директно в кръвта.

Кои са формите на B12, които могат да бъдат обработени от човешкия организъм? Една от тях е метилкобаламинът, който може би е и най-широко разпространената активна форма на B12. Не се подвеждайте от наличието на другата форма на B12, а именно цианокобаламина, който съдържа в себе си една молекула цианид (отрова, блокираща клетъчното дишане). Неговото присъствие със сигурност не е полезно за човека и единствено ниската цена за производство и по-голямата печалба при разпространението му го е направила толкова известен. Какво точно се случва при хората, които не употребяват животински продукти? Възможността за набавяне на витамин B12 при тях е изключително ограничена, така че се в повечето случаи се налага използването на добавки.

По-задълбочените ми проучвания по темата с витамин B12 ми дадоха интересни сведения. Използването на големи количества B12 при болните от Алцхаймер и аутизъм са започнали да дават многообещаващи резултати. Децата аутисти проявяват по-голяма склонност към комуникация, а болните от Алцхаймер – подобрени нива на концентрация и по-добра двигателна активност. За щастие, медицината напредва с всеки изминал ден и установява малко по малко какво стои в основата на човешкото здраве.

Друг важен елемент, от чиято липса страдат много хора е:

ВИТАМИН D

Този витамин играе важна роля във формирането на костната структура на човека още в ранна детска възраст. Неговата липса обикновено води до намаляване на абсорбацията на калций и фосфор, а оттам и до неправилната костна минерализация. Това от своя страна има деформиращ ефект, особено при подрастващите, и е изключително важно да сте сигурни, че децата ви получават необходимите количества от него.

Разбира се, не само децата се нуждаят от този витамин. Доказано е, че при намалени нива на витамин D съществува вероятност от развитието на 14 различни вида рак. Сърдечносъдовите заболявания и различните
автоимунни болести са друг проблем, предизвикан от липсата на витамин D. Доказано е, че при хора с недостиг на този витамин има повече от 50% вероятност да развият различни по вид заболявания на сърцето. Това е вследствие на отлагането на калций по стените на кръвоносните съдове, който не може да бъде насочен по предназначение при липсата на витамин D.

Един от най-добрите начини да си набавите необходимите количества от този витамин е чрез всекидневното излагане на слънце. Това обаче може да се окаже доста трудно по време на периода от октомври до април, особено ако живеете в държава със сезонен климат, подобен на този в България, независимо че тук имаме повече от 250 слънчеви дни.

Последните изследвания показват, че хората, които разполагат със слънце през по-голямата част от годината, просто не се възползват максимално от него и не излагат тялото си на лъчите му. Показателен е примерът със северните народи, които са с по-високи средни стойности на витамин D в кръвта, тъй като използват всяка възможност да се излагат на слънчеви лъчи.

Имайте предвид, че по-големите количества мазнини в тялото ви и затлъстяването като цяло също влияят върху правилното усвояване на витамин D от организма. При наличието на повече подкожни мазнини мастноразтворимият витамин е „заклещен“ в тях и не успява да се включи пълноценно в правилната обмяна на веществата. За достатъчно се смята съдържанието от над 50 нмол на кг витамин D, докато при над 75% от българите то е около 35, като при жените и децата спада още по-надолу.

Изследванията при повече от 19 000 души с ниски показатели на витамин D показват, че възможността да хванат грип или вирус е с 40% по-голяма, отколкото при тези с нормални нива. Моят личен опит показва, че колкото повече време отделям, за да се насладя на слънцето и на неговата лъчиста енергия, толкова по-добре
се чувствам. Това е нормално, тъй като липсата на витамин D е пряко свързана и с работата на мозъка, а оттам и със секретирането на основни хормони, които пряко влияят на нашето настроение. Не случайно се усмихвате повече и се чувствате много по-добре, когато навън грее слънце. Тогава сте изпълнени с радост и желание да излезете и да се насладите на природата или просто да си направите разходка с любимите хора навън.

Автор: Георги Жеков / drugata-realnost
Текстът е откъс от книгата “Липсващите елементи на здравето“.

Вижте още: 8 КНИГИ, КОИТО ЛЕКУВАТ

lipsvashtite elementi na zdravetoМногобройни научни доказателства сочат, че хората могат да бъдат здрави до дълбока старост, спазвайки ежедневно някои прости правила.
Кои са те? Отговор на този въпрос дава Георги Жеков, който след тежък автомобилен инцидент взема категоричното решение да се възстанови и да разкрие тайните на човешкото здраве.

Книгата “Липсващите елементи на здравето“ можете да поръчате в книжарница Gnezdoto

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "КОЛЕКЦИЯ ЗДРАВЕ"

vig vsi4ki