Logo
Печат на тази страница
Искаш да отслабнеш? Диетите и хапчетата не помагат – 12 идеи, които вършат работа

Искаш да отслабнеш? Диетите и хапчетата не помагат – 12 идеи, които вършат работа

Ако си като повечето хора, вероятно правиш опити да отслабнеш. Знам го, защото и аз опитвам. Ти и аз допринасяме за тези 33 милиарда долара, които се дават всяка година за продукти за отслабване. Писна ми от всичко това. Диетите не вършат работа. Хапчетата не помагат. Тези идеи обаче ще са ти от полза:

1. Ти се убиваш чрез преяждане. Разбери тази проста истина и не я забравяй. Обществото ни не приема самоубийството, защото човек отнема живота си внезапно. Никой обаче не обръща внимание, когато човек се самоубива в продължение на трийсет години ден след ден, хапка след хапка. Скоро говорих с мой приятел за лицемерието на един дебел телевизионен проповедник, който с всеки ден става все по-огромен. Приятелят ми каза: „Сигурно, за да не лъже, яде със затворени очи.“ Смешно е, нали?

2. Престани да пъхаш толкова много храна в устата си. Точно така – спри да ядеш толкова много. Макар това, което ядеш, да е важно, също толкова важно е колко ядеш. Яж по-малко. Не ме интересува колко здравословна е диетата ти –ако ядеш прекалено много, пак ще бъдеш с наднормено тегло. Намали количеството манджа! С други думи: по-малки порции.

Тази сутрин отидох в един ресторант да закуся. Поръчах си двойна палачинка. Тя беше нормална по размер, но на дебелина беше два пъти колкото самата чиния. По нея имаше толкова масло, че щеше да стигне да се намаже някое дебеличко момченце на плажа, за да не изгори от слънцето. Повечето хора в ресторанта охкаха и ахкаха при вида на палачинките си и говореха колко добър бил ресторантът именно заради това. Той има репутацията на едно от най-добрите места за закуска в Сан Диего. Винаги съм се чудел дали ресторантът е хвален толкова много заради качеството на храната си или заради количеството. А качеството? Да върви по дяволите.

С жена ми наскоро ядохме в един италиански ресторант, за който всички казваха, че е най-добрият на всички времена! Когато ни донесоха храната, видяхме срещу себе си поне 10 000 калории. Сериозно, в чиниите ни имаше храна, достатъчна за шестима възрастни. Порцията ми лазаня можеше да нахрани поне четирима. Бях потресен. Беше вкусна, признавам, но, по дяволите, никой няма нужда от толкова много храна! Ако обаче ресторантът предлага порции, достатъчни, за да заситят човек напълно и същевременно в здравословни количества, сигурно ще трябва да напуснат бизнеса, защото ще ги обвинят, че са скръндзи. Затова те тъпчат клиентите с посредствената си храна, но ги зашеметяват с количеството ѝ.

Имал съм щастието да пътувам по целия свят – никъде не съм виждал подобно нещо, освен в Америка. В Европа се фокусират върху качеството на храната, върху вкуса ѝ, а не върху това каква част от чинията ще запълни. Европейците не са вманиачени на тема калории и въпреки това не са толкова дебели, колкото американците. Защо? Контрол върху порциите! Те просто не слагат толкова много храна в стомасите си.

3. Заведенията за бързо хранене. Какво ни продават? Не е удобство, нито пък изгодна цена, защото тези заведения рядко са наистина бързи и определено не са чак толкова евтини. Знам, че не ги посещаваш и заради „изумителното им, направо невероятно“ обслужване. Те обещават именно това, но всъщност ни дават нещо различно. Ти плащаш за мазнина. Защо ли? Защото е вкусна. Не ми говори за салатите и за нискокалоричното меню. Почти никой не поглежда тази страна на менюто, когато отива в заведение за бързо хранене. Повечето хора си поръчват всичко това, от което се дебелее, наблъскано с колкото се може повече калории. Евтино? Кого заблуждават с това! Не се хващай на въдицата с видовете менюта, завършващи на 99. Когато си купуваш „два хамбургера на цената на един за по-малко от долар“, не си даваш сметка, че те ще ти струват многократно повече, защото ще дойде време да смъкваш тези килограми.

Всички похапваме в тези заведения от време на време. Аз го правя. Просто не бива да ходиш често и да ядеш най-вредните неща! И не се прави на интересен, много добре знаеш кои са те. Искаш да ти подскажа? Добре: пърженото е едно от тях.

4. Пържените картофки: вкусни, апетитни, изкусителни малки пържени пръчици. Пържените картофки нямат хранителна стойност. Откажи се от тях напълно. Не ги яж. И моля те, не ги купувай за децата си! Какъв ужасен навик възпитаваш в тях! Ако обичаш вкуса на пържено, както го обичам и аз, просто се прибери у дома, нарежи няколко картофа, сложи ги в тавата с малко сол и червен пипер и ги постави на скарата за няколко минути. Няма никаква мазнина, а вкусът е абсолютно същият.

5. Разхождай се. Безплатно е. Може да го правиш и с други хора. Не е нужно да имаш членство в някой клуб. Не ти трябва специална екипировка. Може да го правиш при всякакво време. Няма възрастови ограничения. Изгарят се калории. Може да вземеш със себе си децата или кучето си. Може да разговаряш, докато го правиш. Полезно е за теб.

6. Не се тегли на кантара прекалено често. Веднъж на две-три седмици е повече от достатъчно. Ако се мериш всеки ден, със сигурност ще бъдеш обезкуражен, защото килограмите ти не се смъкват всекидневно. Нещо повече, теглото ти може лесно да варира с няколко килограма в зависимост от водата, която поемаш, и много други неща. Дай си малко време. Не си станал дебел за една нощ и няма да отслабнеш за една нощ.

7. Ще изпитваш изкушения. Поддай им се. Да, наистина. Знам, че повечето консултанти и лектори няма да ти кажат това. Но аз не съм повечето. Ако просто умираш за парче пица, ако сънуваш аромата ѝ, хапни си. Обаче не прекалявай: само едно парче! Наслади му се пълноценно. Не е страшно да прегрешаваш понякога, но не го прави всеки ден. И не забравяй: утре ще трябва да наваксаш.

8. Силата на волята е надценявана. Много е трудно да се лишиш от нещо, което е точно пред теб. Ако някъде в дома ми има бонбонки „ММ“, аз ще ги открия. Мога да усетя тяхното присъствие. Мога да ги надуша още в пакетчето, а ако съм в настроение, ще изтърбуша къщата, за да стигна до тях. Как се справям с манията си по бонбоните ли? Не ги държа в къщата. Вместо да разчитам на волята си, за да устоя на изкушението, ограничавам достъпа си до тях. Звучи логично, нали? Алкохолиците не бива да ходят в барове, защото е прекалено изкушаващо. Дебелаците не бива да ходят в сладоледени къщи.

9. Общувай с хора, които имат правилен хранителен режим. Ако се движиш с дебели хора, ще бъдеш склонен да правиш това, което правят и те. Какво правят дебелите хора? Ядат прекалено много и то лоши неща. Намери си слаби, здрави приятели, които ще те подтикнат да се храниш правилно.

10. Пий много вода. Литри. Добре е за теб по много причини – освен това ще ти напълни стомаха, докато междувременно пречиства организма ти.

11. Помни, че няма здравословен, лишен от рискове светкавичен начин да отслабнеш. Няма хапчета, нито операция, които хем да са здравословни, хем безрискови.

Въпрос: Вземал ли си хапче, правил ли си операция, за да надебелееш?
Отговор: Не.
Станал си дебел, защото си ял прекалено много вредни храни, без да си изгарял повече калории, отколкото си приемал. Ще отслабнеш, когато обърнеш процеса. Това е единственият здравословен, лишен от рискове начин, за да го нап­равиш. Всичко останало си има определена цена.

12. Когато отслабнеш успешно, възнагради се с нова дреха от новия си размер. Занеси старите си дрехи на шивач и го накарай да ги преправи. Или просто се отърви от „дебелите“ си дрехи. Дай ги на други дебели хора, които не са пожелали да минат през това, което ти си избрал да преживееш. Не си мисли: „Ще запазя тези дрехи в случай, че отново напълнея.“ Трябва да премахнеш тази възможност от живота си. Няма да се връщаш отново там, където си бил, защото вече знаеш какво е по-добро за теб!

Лари Уингет, откъс от книгата НЕ БЪДИ ИДИОТ! НЕ СЕ ПРЕЦАКВАЙ САМ!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 


©2020 -2021 GneZdoto. Всички права запазени