Gnezdoto.net
Въпросът не е дали, а по какъв начин ще остареем

Въпросът не е дали, а по какъв начин ще остареем

За да продължава животът, клетките на тялото непрекъснато трябва да се делят, създавайки свои точни копия – млади и пълни с енергия. Новите клетки на свой ред също започват да се делят. Този процес продължава с години, през които организмът ни е здрав и не ни създава проблеми.

И после изведнъж... започваме да стареем. Но защо? Нали клетките се обновяват и теоретично биха могли да живеят вечно?

Щом това не се случва, значи в тялото ни има някой строг надзирател, който в определен момент заявява: „Време е за пенсия!“ и послушните клетки спират да се делят.
Звучи ви неправдоподобно?

Молекулярният биолог д-р Елизабет Блекбърн открива този „надзирател“ и подробно изучава механизма на неговата работа, за което през 2009 година получава Нобелова награда по физиология и медицина.

Оказва се, че за нашата младост и дълголетие отговарят теломерите – повтарящи се сегменти от некодирана ДНК, които живеят в краищата на хромозомите. Доктор Блекбърн установява, че именно теломерите са бутонът за изключване, който определя кога една клетка спира да се дели. Защото с всяко следващо делене на клетката теломерите се скъсяват и скоростта на тяхното износване определя колко бързо остаряват клетките и кога ще умрат. А това се случва, когато теломерите са станали критично къси. Тогава настъпва старостта и организмът започва да боледува.

vryzki za obuvki

Нали се сещате за защитните пластмасови краища на връзките за обувки? Наричат се накрайници. Работата на тези накрайници е да предпазват връзките от разплитане. А сега си представете, че връзките ви за обувки са вашите хромозоми – онази структурна част вътре в клетката, която е носител на генетичната ви информация. Теломерите приличат на тези накрайници; те образуват малки шапчици в края на хромозомите и предпазват генетичния материал от разплитане. Те са накрайниците на остаряването. Но с времето теломерите имат склонността да се скъсяват.

Когато накрайниците на връзките за обувки се износят твърде много, връзките стават неизползваеми. Спокойно можете да ги изхвърлите. Нещо подобно се случва и с клетките. Когато теломерите станат прекалено къси, клетката окончателно спира да се дели.

А колкото по-дълга е тази пластмасова пластинка в края на връзката, толкова по-малко вероятно е тя да се разнищи. В случая с хромозомите, колкото по-дълги са теломерите, толкова по-малко вероятно е в клетката да се задейства сигнал за тревога или да настъпи промяна в структурата на хромозомите.

Учените обаче стигат до смайващото откритие, че тези краища на хромозомите всъщност могат да се удължават. В резултат на това остаряването се оказва динамичен процес, който може да се ускори или забави, дори да се обърне. Остаряването не е задължително да бъде, както толкова дълго се смяташе, еднопосочно спускане по хлъзгавия склон на физическата немощ и разпад. Въпросът не е дали, а по какъв начин ще остареем, и това до голяма степен зависи от клетъчното ни здраве.

Оказва се, че можем да влияем на процеса на стареене!

Д-р Блекбърн и здравният психолог д-р Елиса Епъл посвещават много години на научна работа, за да открият онези механизми, които влияят върху процеса на съкращаване на теломерите и съответно върху здравето и дълголетието. И това са прости и ефективни действия, промяна в ежедневните ни навици, които могат да „отложат“ старостта и да ни осигурят дълги години, в които сме в добро здраве, изпълнени с енергия и жизненост.

Чували сме много пъти колко е важен сънят, физическите упражнения, стресът и начинът на хранене за нашето здраве. Но сега за пръв път имаме шанса да надникнем в сърцето на клетката и да разберем как функционира човешкият организъм и как точно начинът на живот влияе на здравето и дълголетието на клетъчно ниво.

Всичко това Д-р Елизабет Блекбърн и д-р Елиса Епъл ни предлагат в книгата „Ефектът на теломерите“. Книгата сама по себе си е уникална. От една страна, тя ни дава възможност да се докоснем до най-революционните и значими нива на съвременната наука. В нея няма голословни твърдения и предположения – само факти и научни изследвания. От друга страна, авторите са се постарали да ни представят тази безценна информация колкото може по-достъпно и разбираемо, с вълнуващи житейски истории, с интересни тестове и нагледни илюстрации.

След като прочетете книгата, ще намерите неочаквани отговори на много и най-различни въпроси. Като например:

Защо на еднаква възраст някои хора изглеждат млади и енергични, а други – стари и съсипани?

Струва ли си да участвате в супермаратони и кое натоварване на организма се смята за прекомерно?

Кое е по-важно – степента на стреса в живота ни или нашата реакция към стресиращите събития?

Има ли значение образованието за нашето здраве и дълголетие?

Трябва ли да се откажем от кафето, ако искаме да сме здрави?

Защо отношенията със съседите ни и мястото, на което живеем, са толкова важни?

Кои са тримата смъртни врагове на клетките и как да спрем да ги храним? И много други...


"ЕФЕКТЪТ НА ТЕЛОМЕРИТЕ" - ЕЛИЗАБЕТ БЛЕКБЪРН И ЕЛИСА ЕПЪЛ - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! ЕДНО БЕЗЦЕННО РЪКОВОДСТВО ЗА ДЪЛЪГ ЖИВОТ В ДОБРО ЗДРАВЕ!

Процесът на стареене може да се забави и дори да се обърне! Книга, или по-скоро ръководство, което ви дава властта сами да удължите времетраенето на своята младост и да живеете по-дълго в добро здраве!

efekt telomeri 1000x1000 30 otstypka min

Първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем и как с малки промени в ежедневието и мисленето си можем да изглеждаме по-млади и да се чувстваме така!
/от д-р Елизабет Блекбърн, лауреат на Нобелова награда за откритията си в областта на стареенето, и д-р Елиса Епъл, водещ здравен психолог/

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ПРОЛЕТНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

proletna promocia 2024 650x650 min

Промоцията продължава до 15 април 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "КОЛЕКЦИЯ ЗДРАВЕ"

vig vsi4ki