Gnezdoto.net
Как най-бързо да премахнем вредата от стреса

Как най-бързо да премахнем вредата от стреса

В последните години стана модно да се говори за стреса. Всички го изпитват, всички се опитват да се борят с него, но никой не знае как да се справи.

Какво е стресът?

Стресът е нормална физиологична реакция на организма, която подготвя тялото за мигновен физически отпор. Смисълът на стреса е в това, че в кръвта се изхвърлят хормони, повишаващи тонуса на мускулите и кръвоносните съдове (на гладката и напречно набраздената мускулатура).

Целта на стреса е бързата подготовка на организма за физическо натоварване.

Например един елен си пасе, пощипва си тревичка и вижда, че наблизо има хищник. Едва усетил заплахата, той вече е в стрес: отделят се хормони, мускулите се напрягат, еленът е готов или да избяга, или да влезе в схватка с другото животно.

Тоест след стреса задължително трябва да има физическа работа. Работещите интензивно мускули отработват, „изяждат“ отделените в кръвта хормони, после настъпва отпускане на мускулите. Това е нормалното физиологично състояние на организма в случай на опасна ситуация. И е нормално то да завършва с мускулна работа, с физическо натоварване.

В момента четете откъс от "Книга на живота: За всички, които са се отчаяли, че ще намерят лекарите, способни да ги излекуват" от д-р Евгений Божиев. 

kartinka za bloga min

А какво се случва най-често при хората?

Шефът вика някого „на килимчето“, мъмри го. А подчиненият (това за него е стрес) стои, без да гъкне, слуша, притеснява се. И не може да направи нищо. Нито да хукне да бяга, нито да се сбие с шефа. После излиза тихо от кабинета на началника и страда мълчаливо.

Хормоните са се отделили в кръвта му, мускулите са се напрегнали и кръвното му налягане е скочило. Но физическо натоварване няма.

И ако подобна ситуация се случва достатъчно често, състоянието на повишен тонус на съдовете и мускулите се фиксира, става обичайно и постоянно.

Точно това води до развитието на повечето заболявания: на сърдечносъдовата система (хипертония, инфаркти и инсулти, хронична исхемична болест на сърцето), на ендокринната (гуша, дисметорея, диабет, нарушения на обмяната, свръхтегло), както и онкологични заболявания.

Можем ли да премахнем влиянието на стреса върху организма?

Можем! Ето трите основни метода.

1. Физиологичен метод – най-ефективният

След стресова ситуация трябва да дадете на тялото добро физическо натоварване – до изпотяване. Тоест трябва да вършите нещо толкова интензивно, че да се изпотите. Не е важно какво точно ще правите: дали ще сте на тренажора, или ще миете пода. Щом сте се изпотили, значи сте отработили отделените в кръвта хормони. След това можете да се изкъпете и спокойно да се отдадете на почивка.

2. Отпускане на челюстта – ако няма възможност да поработите физически

Трябва да издърпате с пръсти долната челюст надолу и да я задържите в това положение две минути. Това ще отпусне дъвкателните мускули и значително ще облекчи състоянието ви. При това рефлекторно ще се отпуснат и други мускулни групи.

3. Ароматерапия

Етеричните масла въздействат върху обонятелните рецептори. А пътищата на обонянието преминават към таламуса* заедно с двигателните пътища, като създават множество превключвания помежду си. Тази физиологична особеност допринася за влиянието на някои аромати върху тялото.

Най-добре е да изберете сами своя аромат за терапия на стреса. Но има и общи препоръки: маслото от иланг-иланг е подходящо за почти всички жени, а маслото от розмарин – за повечето мъже. Маслото може просто да се помирише, да се намаже под носа или на челото или да се добавят две-три капки във ваната.

Това е един от лесните начини за намаляване влиянието на стреса върху организма.

* Таламусът е част от мозъка, отговорна за предаването на сензорната и двигателна информация от сетивните органи до съответните области на мозъчната кора. Играе важна роля в регулирането на нивото на съзнанието, процесите на сън и бодърстване, концентрация на вниманието.

откъс от книгата "КНИГА НА ЖИВОТА. ЗА ВСИЧКИ, КОИТО СА СЕ ОТЧАЯЛИ, ЧЕ ЩЕ НАМЕРЯТ ЛЕКАРИТЕ, СПОСОБНИ ДА ГИ ИЗЛЕКУВАТ" от д-р Евгений Божиев

Доктор Евгений Божиев е завършил факултета за подготовка на лекари за авиацията и космонавтиката в Ленинградската военномедицинска академия. Специализира неврология, неврофизиология, психотерапия, мануална терапия, остеопатия, оздравителни техники. Неговите уникални методи за самолечение са проверени от над 30 години медицинска практика.

Всяка болест може да бъде излекувана, а всеки човек може да върне здравето и младежкия си вид, убеден е доктор Евгений Божиев.

И за това е необходимо едва половин час на ден, прости упражнения и ясно разбиране на причините за възникване на болестите, както и механизма на тяхното развитие.

Една книга, която ще ви покаже, че можете сами да поддържате тялото си здраво и жизнено, независимо от възрастта.

Лесни техники за избавяне от конкретни заболявания, методи, упражнения и съвети за справяне с произтичащите от тях болки и неразположения, общи принципи за поддържане на добро здраве.

Когато прочетете тази книга, ще се убедите, че доброто здраве, за което всички ние мечтаем, не е толкова трудно постижимо, а тя ще се превърне в безценен наръчник за всеки ден.


"КНИГА НА ЖИВОТА: ЗА ВСИЧКИ, КОИТО СА СЕ ОТЧАЯЛИ, ЧЕ ЩЕ НАМЕРЯТ ЛЕКАРИТЕ, СПОСОБНИ ДА ГИ ИЗЛЕКУВАТ" ОТ ЕВГЕНИЙ БОЖИЕВ - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Ако сте се уморили от честите посещения в медицинските кабинети и купищата лекарства, които трябва да приемате, ако въпреки тях не получавате изцеление, може би е време да потърсите друго решение...

anim kniga na jivota 650x650

Една книга, която разрушава много от традиционните възгледи за развитието на заболяванията... Всеки има право да знае, че може сам да поддържа организма си в добро състояние.

 


НОВА КНИГА! "ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА" - 150 СЪВРЕМЕННИ ПРИТЧИ ЗА ЧУДОТО НА ЖИВОТА - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

150 истории със сюжети от нашето съвремие, които споделят мъдрост, подсказват решение, успокояват и вдъхват надежда. И предават своето послание: Не позволявайте огънят на любовта в сърцето ви да загасне. Той ще осветява пътя ви и ще бъде като здрава скала под краката ви в трудни моменти. Раздавайте щедро от този огън на хората около вас. Не прекъсвайте веригата на доброто... Предавайте нататък любовта!

animiran predai natatyk lubovta 650x650

"Не търси любовта, тя е навсякъде. Търси вътре в себе си покривалото, с което сам си я забулил..." Руми

gold button all promo min

Промоцията е валидна при поръчка онлайн!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "КОЛЕКЦИЯ ЗДРАВЕ"

vig vsi4ki