Gnezdoto.net
Трябва ли да се страхуваме от холестерола и как да запазим артериите си чисти до пределна възраст

Трябва ли да се страхуваме от холестерола и как да запазим артериите си чисти до пределна възраст

Какви са причините за атеросклерозата, как да запазим артериите си чисти и, най-важното, трябва ли да се страхуваме от холестерола... Ето как стоят нещата.

През последните десетилетия заболеваемостта от атеросклероза нараства много бързо. Медицината фактически призна безсилието си пред това страдание и само пълни джобовете на фармацевтичните компании.

Затова обикновените хора, както винаги, са поставени в положението „спасяването на давещите се е в ръцете на самите давещи се“.

Какво може да направи човек сам в борбата с това заболяване?

Преди всичко той трябва да изясни причините за развитието на атеросклерозата. Защото тук медицината поставя всичко с главата надолу и предимно ни плаши с „лошия“ холестерол.

Какво представлява атеросклерозата?

Това е отлагането на холестерола по вътрешната повърхност на артериалния съд във вид на плака. Натрупването на плака е вредно за организма, тъй като тя стеснява лумена на кръвоносния съд, като намалява притока на кръв към органа, снабдяван от дадения кръвоносен съд.

В момента четете откъс от "Книга на живота: За всички, които са се отчаяли, че ще намерят лекарите, способни да ги излекуват" от д-р Евгений Божиев. 

Медицината казва така: щом се отлага холестерол, значи причината за отлагането е излишъкът му в кръвта. Затова се прави логичният на пръв поглед извод, че трябва да се намали консумацията на холестерол.

И тъй като холестеролът се намира в мазнините, се въвежда диета с ограничаване на мазните продукти. А лечението се провежда с предписване на статини – препарати, намаляващи нивото на холестерола в кръвта.

Но, както е казал класикът, „практиката е критерият за истината“.

Така че нека погледнем така ли е наистина.

Най-загрижената нация за намаляването на холестерола са американците. Те не консумират даден продукт, докато не прочетат, че в него няма холестерол. Но пак те са и най-дебелите хора на планетата. Нацията, която поглъща най-много холестерол, са французите. Да вземем дори само прочутите им твърди сирена! Но пак те са и най-стройни. Виждате ли, животът сам подсказва къде е истината!

А сега хайде да видим какво е реалното положение.

Холестеролът е важен метаболит за организма. Той участва в образуването на много нужни за нас вещества, включително е производно за изграждането на хормоните.

Показател за необходимостта му и за неговата важност за организма е дори единствено фактът, че около 85% от холестерола се изработва от самото ни тяло. Този синтез се извършва в черния дроб. И само около 15 % можем да получим от храната. При това количеството на холестерола по никакъв начин не е свързано с атеросклерозата.

Тогава защо холестеролът изведнъж започва да се отлага в кръвоносните съдове?

Причината е банална и добре известна – „всичко е от стреса“. Холестеролът започва да се отлага по стените на кръвоносните съдове не когато е много, а когато човек е подложен на стрес!

Именно стресът е причината за развитието на атеросклерозата. А количеството холестерол в кръвта няма никакво значение. Ако човек е много стресиран, атеросклерозата ще се развива дори при недостиг на холестерол.

Затова, за да се предотврати развитието на атеросклерозата, трябва да се понижи вредното влияние на стреса върху тялото. А да се ограничават маслото и яйцата в хранителния режим, дори е вредно.

Можем да предотвратим развитието на атеросклерозата с помощта на упражнения за съдовете. Смисълът е в това, че холестеролни плаки се образуват само при стабилен тонус на кръвоносния съд, тоест, когато той не се свива и не се разширява.

Затова, за да предотвратим отлаганията на холестерол, трябва да направим така, че кръвоносните съдове периодично ту да се свиват, ту да се разширяват. Има два варианта на гимнастика за съдовете. Първият е контрастният душ, а вторият – ортоклиностатичната гимнастика.

Контрастен душ

Най-напред започнете с по-слаб контраст в температурата и трикратно повторение. Въздействието и на студената, и на горещата вода трябва да е с продължителност 20–30 секунди, като се завършва с горещата вода. Пос­тепенно увеличавайте разликата в температурата, както и броя на повторенията (те могат да стигнат до седем). Желателно е контрастните душове да се правят всеки ден или през ден, но са допустими и прекъсвания по 1–2 дни. Много е важно да не прибързвате и да удължавате процедурите постепенно. ВАЖНО: При хронични проблеми със сърцето е по-добре да не ползвате този метод!

Когато тялото се намира във вертикално положение (главата нагоре, а краката надолу), под действието на силата на тежестта кръвта се отлива от главата и се спуска към краката. Организмът компенсира този отлив с разширяване на кръвоносните съдове на главата и повишаване на тонуса на съдовете на краката, като по този начин преразпределя вътрешносъдовото налягане с цел да се запази притокът на кръв към главния мозък. Ако обърнем тялото си с краката нагоре, ще се получи обратната картина: от краката кръвта ще се отлива към главата. Тогава кръвоносните съдове на главата ще се свият, а съдовете на краката ще се разширят. Ако няколко пъти сменим местата на главата и краката, това е великолепна гимнастика за кръвоносните съдове.

Ортоклиностатична гимнастика

Застанете изправени и стойте така 20–30 секунди. След това променете положението на тялото така, че главата да е долу, а краката – горе (например, като легнете по гръб и вдигнете краката си на стената). Останете в това положение пак 20–30 секунди. Повторете няколко пъти.

Тук също е важно натоварването, както и броят на повторенията да се увеличават постепенно. Трябва да започнете от три и да стигнете до седем повторения. Разликата във височината на краката и главата също е добре да се увеличава постепенно – ориентирайте се по това как се чувствате. В началото може първо да лягате на пода и да вдигате краката на стол, а чак по-нататък да ги изправяте по стената...

откъс от книгата "КНИГА НА ЖИВОТА. ЗА ВСИЧКИ, КОИТО СА СЕ ОТЧАЯЛИ, ЧЕ ЩЕ НАМЕРЯТ ЛЕКАРИТЕ, СПОСОБНИ ДА ГИ ИЗЛЕКУВАТ" от д-р Евгений Божиев

Доктор Евгений Божиев е завършил факултета за подготовка на лекари за авиацията и космонавтиката в Ленинградската военномедицинска академия. Специализира неврология, неврофизиология, психотерапия, мануална терапия, остеопатия, оздравителни техники. Неговите уникални методи за самолечение са проверени от над 30 години медицинска практика.

Всяка болест може да бъде излекувана, а всеки човек може да върне здравето и младежкия си вид, убеден е доктор Евгений Божиев.

И за това е необходимо едва половин час на ден, прости упражнения и ясно разбиране на причините за възникване на болестите, както и механизма на тяхното развитие.

Една книга, която ще ви покаже, че можете сами да поддържате тялото си здраво и жизнено, независимо от възрастта.

Лесни техники за избавяне от конкретни заболявания, методи, упражнения и съвети за справяне с произтичащите от тях болки и неразположения, общи принципи за поддържане на добро здраве.

Когато прочетете тази книга, ще се убедите, че доброто здраве, за което всички ние мечтаем, не е толкова трудно постижимо, а тя ще се превърне в безценен наръчник за всеки ден.


"КНИГА НА ЖИВОТА: ЗА ВСИЧКИ, КОИТО СА СЕ ОТЧАЯЛИ, ЧЕ ЩЕ НАМЕРЯТ ЛЕКАРИТЕ, СПОСОБНИ ДА ГИ ИЗЛЕКУВАТ" ОТ ЕВГЕНИЙ БОЖИЕВ - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Ако сте се уморили от честите посещения в медицинските кабинети и купищата лекарства, които трябва да приемате, ако въпреки тях не получавате изцеление, може би е време да потърсите друго решение...

kniga na jivota january 2022 650x650 min

Една книга, която разрушава много от традиционните възгледи за развитието на заболяванията... Всеки има право да знае, че може сам да поддържа организма си в добро състояние.

 


ПРАЗНИЦИТЕ НАБЛИЖАВАТ! - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

2023 new year
Промоцията продължава до 31 декември 2023 г.

 


ВРЕМЕ Е ЗА ПОДАРЪЦИ! ВСЕКИ ДЕН ДО 31 ДЕКЕМВРИ 2023 Г. - ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

"Да четеш хубава книга е като непрекъснат диалог, в който книгата говори, а душата отговаря…" Андре Мороа

kniga s podaryk animiran new new price.gif

Когато годината свършва, не поглеждайте с разочарование към вчерашния ден. Гледайте към обещанието на Бог, което ви очаква в утрешния. Пожелаваме ви светли празници!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "КОЛЕКЦИЯ ЗДРАВЕ"

vig vsi4ki