Gnezdoto.net
10 начина да подобрим кръвообращението си pixabay.com

10 начина да подобрим кръвообращението си

Кръвообращението доставя хранителни вещества и кислород на клетките, а едновременно с това изнася въглеродния диоксид и отпадните продукти на тяхната обмяна.

Както и сами можем да се досетим, лошото кръвообращение никак не е от полза за човешкия организъм. С неговото влошаване могат да настъпят редица неблагоприятни промени, а понякога дори да бъдат нанесени трайни щети.

За здравето на кръвоносната система се грижат начинът ни на живот и начинът ни на хранене. Какви по-конкретни стъпки можем да предприемем, за да я поддържаме в добра форма, ще разгледаме в следващите 10 предложения. Вижте ги.

 1. Спорт

Спортувайте редовно! Аеробните упражнения са особено полезни за здравето на сърдечно-съдовата система и допринасят за доброто кръвообращение. Ходене, тичане, каране на колело или плуване ще раздвижат чудесно кръвта ви. Друга добра опция е йогата. Всички спортове се грижат за кръвообращението, но не бива да забравяме да започваме постепенно и да не прекаляваме с натоварването.

2. Масаж

Масажът е изключително приятен начин за стимулация на кръвообращението. Притокът на кръв се увеличава и проблемите със студените крайници постепенно отшумяват. Освен това се освобождавате от стреса и напрежението, които влияят повече от негативно на здравето.

3. Хидратация

Колко често чувате от близки и познати, че стават да пият вода нощем или изобщо забравят да го правят? Карат на кафета, сокове, алкохол... Медицинската наука ще има много какво да каже по въпроса и със сигурност няма да е ласкателна към този вреден навик. Безсмислено е да казваме, че нашият живот зависи от приемането на вода. Няма защо и да се чудим защо тя е полезна за кръвообращението. Освен това помага и да се пречистваме от токсините в организма.

За още информация по темата вижте "Книга на живота: За всички, които са се отчаяли, че ще намерят лекарите, способни да ги излекуват" от д-р Евгений Божиев. 

4. Зелен чай

Ползите от зеления чай са безброй. Твърди се, че той има способността да разширява кръвоносните съдове, като по този начин позволява по-доброто и безпроблемно циркулиране на кръвта. Две до три чаши зелен чай на ден са напълно достатъчни, за да се постигне този ефект. И един бонус съвет – винаги приготвяйте чая с вода, която е постояла да изстине няколко минутки след завиране. Така ще запазите максимален брой от полезните му качества. Врялата вода убива част от тях.

5. Поддържане на здравословно тегло

Между наднорменото тегло и лошото кръвообращение има пряка връзка. Когато килограмите са в повече, сърцето и кръвоносната система трябва да работят по-усърдно, за да доставят достатъчно кръв в цялото тяло. Освен това, наднорменото тегло може да способства развитието на холестеролови плаки, които да доведат до стесняване и втвърдяване на съдовете, или още по-лошо – тяхното запушване. Затова на добре информираните и специалистите, им е трудно да разберат това толериране на наднорменото тегло във връзка с приемането на себе си такъв, какъвто си. Това просто не е здравословно, дори на някого да му изглежда естетично.

6. Редуциране на стреса

Стресът е враг номер едно на нашия организъм. Все повече са доказателствата, че емоционалното напрежение води до сериозни здравословни проблеми. При стрес се отделят прекомерни количества от съответните хормони, което внася хаос в цялото тяло. Това важи и за кръвообращението, разбира се. Релаксирайте, избягвайте колкото се може повече стресовите ситуации и, отново бонус съвет – избягвайте хората, които ви карат да се чувствате нещастни, ядосани или тревожни.

7. Отказване на цигарите

Продуктите съдържащи никотин, в това число и модерните им електронни варианти, могат да увредят стените на кръвоносните съдове и да сгъстят кръвта. Пушенето води до влошаване на кръвообращението (освен и другите „приятни“ последствия, които няма да коментираме тук). Ето една много сериозна причина да се замислим дали не е време да се откажем от този вреден навик.

8. Избягване на продължително стоене в една поза

Стоенето в седнало положение за продължителни периоди от време, може да наруши правилното циркулиране на кръвта към краката. Продължителното возене в кола или самолет могат да имат същия ефект. За да бъдат избегнати тези неблагоприятни въздействия, е добре всячески да се стараете да се раздвижвате през кратки периоди. Ако се возите на самолет или в кола, можете да повдигате леко крака нагоре и после надолу и така по няколко повторения. Можете да вдигате ръце нагоре и отново надолу. Ако пък работата ви е свързана със седене на бюро, нагласете таймер на смартфона и ставайте да се раздвижвате на всеки кръгъл час.

9. Стречинг

Стречингът представлява система от специфични упражнения. Чрез него се подобрява кръвоснабдяването на мускулите и тяхната еластичност, и се повишава общият тонус на тялото. С няколко стречинг сесии на ден, можете драстично да подобрите кръвообращението. Потърсете примерни упражнения и започнете да ги правите регулярно. Скоро ще забележите подобрение.

10. Повдигане на краката

Повдигането на краката нависоко е полезно не само за кръвообращението, но и за здравето на самите вени. Това се отнася особено за хората с разширени такива. Десет минути на ден е достатъчно време, за да забележите промяна в състоянието на вените и общото кръвообращение съвсем скоро. Краката ви и цялото тяло имат нужда от това упражнение, особено след изморителен ден, прекаран в седяща позиция.

Доброто кръвообращение е ключ към добро здраве и предотвратяване на много здравословни проблеми. Мозъкът работи по-добре, крайниците са в по-добра кондиция, а кожата е по-красива и еластична. Спорт, щастие и добра храна – това е разковничето!

автор: Антоанета Дойчинова

източник: 10te.bg

Вижте още: ХИПЕРТОНИЯ! КАК ДА СЕ ИЗБАВИМ ОТ НЕЯ

10 ПРИЗНАКА, ЧЕ ИМАТЕ ТВЪРДЕ МНОГО СТРЕС ХОРМОНИ


ДВЕ КНИГИ, КОИТО ЩЕ ВИ ПОМОГНАТ ДА УПРАВЛЯВАТЕ СЪДБАТА СИ: "СТРЕСЪТ - ПРИЯТЕЛ ИЛИ ВРАГ" И "ИНСТИНКТЪТ НА ВОЛЯТА" ОТ КЕЛИ МАКГОНИГЪЛ - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Ако фразите "Нямам воля" и "Стресът ме убива" тровят живота ви, тези книги са за вас! Две практически ръководства, основани на авангардни научни изследвания, от д-р Кели Макгонигъл!

animiran promopaket kelly mcgonigal

Кели Макгонигъл e доктор на науките, психолог, изследовател, преподавател в Станфордския университет и автор и водещ на два от най-популярните курсове в Станфорд – „Наука за силата на волята“ и „Новата наука за стреса“.

 


ЗИМНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

zimna promociq min
Промоцията продължава до 28 февруари 2023 г.

 


ВСЕКИ ДЕН ДО 28 ФЕВРУАРИ 2023 Г. - ДВЕ КНИГИ НА ЦЕНАТА НА ЕДНА!

"Да четеш хубава книга е като непрекъснат диалог, в който книгата говори, а душата отговаря…" Андре Мороа

kniga s podaryk animiran new price

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "КОЛЕКЦИЯ ЗДРАВЕ"

vig vsi4ki