Gnezdoto.net
Никога не се отчайвай! Всичко отминава

Никога не се отчайвай! Всичко отминава

Припомняйте си тези думи, когато животът ви поднесе поредното изпитание! Ще минете през него по-лесно!

Един човек много обичал жена си, не можел да си представи живота без нея. Но един ден тя се разболяла тежко и не след дълго починала. Изпаднал човекът в дълбока печал, място не можел да си намери от мъка. Спрял да излиза от дома си, не се срещал с никого, занемарил и занаята си, с който се прехранвал. Скоро след това се разорил, бил на път да изгуби и дома си. Целият му живот се сгромолясал. Обхванало го отчаяние, не виждал смисъл да живее. И решил да сложи край на живота си.

Но същия ден покрай дома му минала непозната старица, която го помолила за малко вода. Когато видяла човека, тя го попитала:

– Какво ти е, синко, защо си толкова кахърен? Беда ли те е сполетяла?

– Моят живот е свършен – тъжно отговорил човекът. – Изгубих всичко и вече не ми се живее. Няма радост за мен. Няма надежда.

– Виж, искам да ти се отблагодаря за това, че утоли жаждата ми в този горещ ден. Ще ти дам нещо, което искам да погледнеш след като си тръгна оттук. И добре да помислиш над него – казала старата жена, подала му парче пожълтяла хартия и си тръгнала.

Прибрал се човекът вкъщи и разгънал парчето хартия. На нея било написано само едно изречение: „И това ще мине“. Прочел го няколко пъти и се замислил. Легнал да спи, а думите се загнездили в ума му.

На сутринта се събудил и сякаш светът изглеждал по друг начин. Слаба надежда започнала да се прокрадва в него. И решил да отиде в работилницата си да довърши работите, които бил изоставил от толкова време. Така минал ден, два, месец. Започнал отново да изпитва радост от занаята си, потръгнали нещата, постепенно си възвърнал и клиентелата и отново се замогнал. Животът вече никак не му изглеждал толкова мрачен.

Наскоро след това срещнал друга жена и въпреки че не забравял първата си любима, той отново се задомил, родил му се син. Търговията процъфтявала, купил нова, по-голяма къща за семейството си. Животът му се преобърнал, бил опиянен от щастие, правел планове за бъдещето.
И един ден си спомнил за старицата и нейното парче хартия, което всъщност променило всичко. Решил да я намери и да ѝ се отблагодари.

Тръгнал да я търси и я открил в далечно село. Жената била съвсем грохнала от старост, но се зарадвала като го видяла. Със светнали очи той ѝ разказал как се е променил животът му след тяхната среща и колко е щастлив сега. Горещо ѝ благодарил и ѝ поднесъл скъпи дарове. А жената отново му подала къс сгъната хартия и му заръчала да прочете написаното там, едва когато се прибере у дома.
Когато се завърнал вкъщи и отворил бележката, видял написано само едно изречение: „И това ще мине“ .

Тогава човекът за пръв път прозрял, че за да има хармония и баланс в живота, трябва да осъзнае преходността и кръговрата на живота. Че както денят се сменя с нощ, така се редуват и светлината и тъмнината в човешкия живот. Че винаги трябва да си подготвен за обратите на съдбата. Защото всичко отминава...

Притчата е част от сборника "ВИНАГИ ИМА НАДЕЖДА. 150 ПРИТЧИ ЗА ИЗКУСТВОТО НА ЖИВОТА", издателство Гнездото


ТРИ КНИГИ! 450 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! СЕГА С 30% ОТСТЪПКА! БЕЗЦЕННИ КНИГИ ЗА ВСЕКИ ДОМ!

Безценна колекция от 450 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

3 pritchi new price650x650 30 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

 


НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НАЙ-НОВАТА КНИГА НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО": "НАМАСТЕ: ИНДИЙСКИЯТ ПЪТ КЪМ ЩАСТИЕТО, УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО И УСПЕХА" - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

Древна мъдрост и мистични тайни, които ще ви помогнат да изградите настоящето, което заслужавате, и бъдещето, за което мечтаете.

namaste 650x650 min

За всички онези въпроси, които индийските мистици са си задавали през последните пет хилядолетия и на които са намерили отговори! 

 


ПРОЛЕТНА ПРОМОЦИЯ - 30% ОТСТЪПКА ЗА КНИГИТЕ НА ИЗДАТЕЛСТВО "ГНЕЗДОТО"!

"Не съществува трудност, която един час четене да не смекчи." Шарл дьо Монтескьо

proletna promocia 2024 650x650 min

Промоцията продължава до 15 април 2024 г.

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki