Gnezdoto.net
Скъпи дами, колкото сте по-умни, толкова по-вероятно е да сте сами снимка: alishagratehouse.com

Скъпи дами, колкото сте по-умни, толкова по-вероятно е да сте сами

Живеем в свят, пълен с провалени връзки... И колкото повече време минава, колкото повече житейски уроци научаваме, толкова по-подготвени се чувстваме за следващата среща, толкова по-лесно разпознаваме "играчите" и толкова по-успешно ги избягваме.

През годините променяме дрехите си, прическата си, стила си, за да подхождат повече на мястото, към което сме се запътили... Но въпреки това остава едно нещо, което прави достигането на мечтаната дестинация изключително трудно. Нещо, което отказваме да оставим вкъщи, отказваме да скрием.

Това е нашата интелигентност.

Тъжно, нo факт - тя често е пречка за жените да стигнат до обетованата земя. И за съжаление, това, от което вие, умните жени се страхувате, е истина... интелигентните жени по-често са сами. Те по-често посрещат петък вечер в собствената си компания. И по-често чуват от своето семейство въпроси в стил защо не могат да си намерят свестен мъж...

Може би трябва да променим популярната сентенция "Невежите са блажени" на "Невежите жени получават мъж, а интелигентните жени никога не се чувстват блажени."

Но защо това е така? Защо мъжете не искат жени, с които могат да разговарят и които им отправят предизвикателства?

1. Умната жена и успехът

В една своя статия журналистът Джон Карни казва: "Успешният мъж излизат с жени, които не са толкова успели, не защото иска половинката му да е глупава, а защото иска приоритетите й да съвпадат с неговите". Казано с други думи, успелите мъже не искат до себе си някой, който ще мисли първо за кариерата си и след това какво ще им сготви за вечеря и как да се погрижи за тях. Искат някой, който ще превърне тях самите в свой приоритет. И за съжаление, на интелигентните жени отговарят в пъти повече посредствени женички. Безброй жени с радост превръщат мъжа в свой приоритет, отказват да виждат себе си и него като равнопоставени, а предпочитат да го възприемат като спасител. Жените със силен характер, които имат собствена позиция и я защитават, се превръщат в заплаха, възприемат се като "мъжкарани" и... следователно не са особено атрактивна "партия".

Мъжете са възпитавани да вярват, че те са водещите в една връзка и когато жената покаже, че също е със силен характер, мъжете започват да се чувстват застрашени.
Днес все по-често жените изкарват повече пари от мъжете. Това кара силният пол да се отдръпне. И за жената остават две възможности – да забави ход или да остане сама.

Изследване, проведено във Великобритания между 121 души, установява, че интелигентните жени са възприемани като проблематични. Според участниците в проучването, те ще създадат проблеми в бъдещата връзка. За сметка на това, интелигентността на мъжете не се възприема като проблематична, а като желана и предпочитана!

Тази разлика в стереотипите още веднъж показва, че жените и мъжете не са третирани еднакво. И може би ще даде отговор на въпроса на много жени защо мъжете ги извеждат на вечеря, прекарват си чудесно, но после решават, че между тях просто няма да се получи...

2. Умната жена и обвързването

Днес страдаме от болестта "да си обвързан". На всяка цена. Жени от всякакви възрасти занижават стандартите си, само и само да си намерят мъж. Отказват се от неща, които са били важни за тях, само за да могат да кажат "Той е добър с мен".

Къде остана онзи мъж, който щеше да ви разбира? Който щеше да ви харесва такива, каквито сте? Който щеше да ви подкрепя въпреки всичко и всички?

Наблюдава се и друга тенденция – егото на мъжете не намалява обратнопропорционално с нарастването на степента на образованост при жените. Казано с други думи, жените стават по-умни, но мъжете не стават по-подкрепящи.

3. Умната жена и кариерата

Интелигентността ражда амбиция, която ражда пренебрегване. Пренебрегване на мъжете в университета заради учене. И по-късно - пренебрегване на нощния живот в името на това да изпълните задачите си в работата...

За съжаление на всички онези жени, които, фокусирани върху кариерата, са си мислили, че има време и мъжът ще дойде по-късно, други жени, разчитайки на своята младост, заграбват свободните мъже. Първите излизат от университетите, решени да гонят своите професионални мечти. Вторите – решени да станат съпруги. В резултат, жените развиват своите кариери, за да компенсират липсата на успешна връзка, казва д-р Алекс Банър.

Вие може да сте чувствителни, сладки и несигурни в себе си, но вашата интелигентност се превръща в заплаха. Може да нямате мускули и някои специфични атрибути, но въпреки това мъжете ви приемат като конкуренция.

Вие предизвиквате у тях страх и чувство за безсилие. И въпреки че повечето интелигентни жени не парадират с ума и възможностите си, много мъже смятат, че ако имат връзка с умна жена, тя ще прави точно това. Смятат, че жената ще ги коригира, ще ги поставя на мястото им, ще е над тях, ще ги кара да се чувстват излишни.

Според д-р Ейлийн Полак, "това са противоречията на нашата култура, която смята, че не може да си едновременно умна и секси. Според мен, повечето от нас не се замислят над тази парадигма, а просто я приемат..".

Или казано с други думи, ако сте твърде умна и обичате интелектуалните предизвикателства, може и да не успеете да си уредите среща. Но ако сте повърхностна и ненатрапчива, почти сигурно е, че няма да сте сама.

Така ли е и според вас, скъпи дами?

автор: Лоурен Мартин / еlitedaily.com
превод: Gnezdoto

Вижте още: Защо трябва да си тръгнеш от този, който те наранява


НОВА КНИГА! "ПРЕДАЙ НАТАТЪК ЛЮБОВТА" - 150 СЪВРЕМЕННИ ПРИТЧИ ЗА ЧУДОТО НА ЖИВОТА - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА!

150 истории със сюжети от нашето съвремие, които споделят мъдрост, подсказват решение, успокояват и вдъхват надежда. И предават своето послание: Не позволявайте огънят на любовта в сърцето ви да загасне. Той ще осветява пътя ви и ще бъде като здрава скала под краката ви в трудни моменти. Раздавайте щедро от този огън на хората около вас. Не прекъсвайте веригата на доброто... Предавайте нататък любовта!

animiran predai natatyk lubovta 650x650

"Не търси любовта, тя е навсякъде. Търси вътре в себе си покривалото, с което сам си я забулил..." Руми

 


ДВЕ КНИГИ! 300 ПРИТЧИ! МЪДРОСТ, ПРЕНЕСЕНА ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ! - СЕГА С 30% ОТСТЪПКА /при поръчка онлайн/

Безценна колекция от 300 притчи - отговори на всички въпроси, които човек си задава през живота си.

2 knigi pritchi promo january 2021 650x650 min

"Най-важната истина може да откриеш с помощта на един прост разказ, както изгубената златна монета - на светлината на най-евтината свещ."

gold button all promo min

Промоцията е валидна при поръчка онлайн!

Посетете нашата Фейсбук страница за още интересни статии.

 
 

Още публикации от категория "МЪДРОСТ"

vig vsi4ki